Emsal Mahkeme Kararı Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesi 2022/240 E. 2023/729 K. 07.07.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. GAZİANTEP BAM 11. HUKUK DAİRESİ
T.C.
GAZİANTEP
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
11. HUKUK DAİRESİ

DOSYA NO : 2022/240
KARAR NO : 2023/729

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F K A R A R I

BAŞKAN VEKİLİ : … (…)
ÜYE : … (…)
ÜYE : … (…)
KATİP : … (…)
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : GAZİANTEP 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 07/10/2021
NUMARASI : 2014/2192 Esas, 2021/624 Karar

DAVACI : … – …
VEKİLİ : Av. … –
DAVALILAR : 1-… – …
2-… – …
DAVANIN KONUSU : Menfi Tespit
İSTİNAF KARARININ
KARAR TARİHİ : 07/07/2023
YAZIM TARİHİ : 07/07/2023

Taraflar arasında görülen davada Gaziantep 1. Asliye Ticaret Mahkemesince verilen 07/10/2021 tarih ve 2014/2192 esas, 2021/624 karar sayılı kararın istinaf incelemesi davalı … tarafından istenmiş, 6100 sayılı HMK’nın 353. maddesi gereğince tetkikatın evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten ve istinaf dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için düzenlenen rapor ile istinaf sebepleri dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları, tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:

– K A R A R –

Davacı vekili, müvekkili ile davalı kardeşi … arasında miras anlaşmazlığı olduğunu, müvekkilinin kayın biraderi …’un araya girerek tarafları anlaştırdığını, bu anlaşma gereğince davalı …’nın müvekkiline …… TL miras payı vermeyi kabul ettiğini, müvekkiline ……. İcra Dairesinin ……… esas numaralı dosyasından kambiyo senetlerine mahsus ödeme emri geldiğini, ödeme emrine göre müvekkilinin davalı …’ya …….. tanzim, …… ödeme tarihli, ……. TL bedelli bir senet verdiğini, davalı …’nın bu senedi diğer davalı ……… ciro ettiğini, bu davalının da bu senedi tahsil için icraya koyduğunu, müvekkiline ödeme konusunda herhangi bir ihtarname gönderilmediğini, müvekkilinin davalı tarafa böyle bir senet vermediğini, müvekkili ile davalı kardeşi arasında ……… TL tutarında hukuki ve ticari bir işlemin kesinlikle olmadığını, bu nedenle müvekkilinin davalı …’ya borçlu olmadığının tespitine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı taraf cevap dilekçesi sunmamıştır.
Mahkemece, …ileri sürülen sahtecilik iddiası mutlak def’i mahiyetinde olup, lehtara ve iyiniyetli olup olmadığına bakılmaksızın hamile karşı ileri sürülebileceği, her ne kadar ceza yargılaması devam ediyor ise de; raporlardan sahtecilik olayının sabit olduğu, ileri sürülen hususun mutlak def’i olması nedeniyle hamilin iyi niyetli olup olmaması neticeyi değiştirmeyeceği, bu nedenle de ceza yargılamasının beklenilmesinin dosya esasına bir etkisinin olmayacağı, ceza yargılaması sırasında suçun unsurlarının oluşup oluşmadığının değerlendirilmesinin de dosya esasına bir etkisinin olmayacağı ve senedin hükümsüzlüğü neticesini değiştirmeyeceği gerekçesiyle davanın kabulüne, davanın kabul edilmesi nedeniyle icra takibinden sonra açılan menfi tespit davasında davacı yararına tazminata hükmedilebilmesi için davacının talepte bulunması gerektiği, ancak dosyada böyle bir talep bulunmaması nedeniyle bu hususun değerlendirilmemiş olup, bu nedenle de takibin haksız ve kötü niyetli yapılmış olup olmamasının da sonuca bir etkisinin bulunmadığına karar verilmiştir.
Davalı …, mahkemece halen devam eden ceza dosyasının bekletici mesele yapılması gerektiğini, bu dosya kapsamında dinlenen tanıkların tamamının davacının senedi kendisinin getirdiğini ve huzurda imzaladığını beyan ettiklerini, yapılan incelemede de senet üzerindeki imzanın davacıya ait olduğunun ortaya çıktığını, ceza yargılamasında tanıkların davacının miras hissesini davalı kardeşi Cuma Ali’ye sattığını beyan ettiklerini, davacının senet nedeniyle üzerinde olan taşınmazları devrettiğini, bu durumun dahi senedi kendisinin imzaladığının göstergesi olduğunu, bu nedenle kararın kaldırılması gerektiğini belirterek istinaf isteminde bulunmuştur.
Dava menfi tespit istemine ilişkindir.
İnceleme, HMK’nın 355. maddesi hükmü uyarınca, istinaf dilekçesinde belirtilen nedenler ve kamu düzenine aykırı hususların olup olmadığı gözetilerek yapılmıştır.
Dairemizce yapılan inceleme sonucunda; dosyadaki belgelere, kararın dayandığı delillere, duruşma sürecini yansıtan tutanaklara ve gerekçe içeriğine göre, mahkemece taraflar arasındaki uyuşmazlığın somut olayın özelliklerine uygun olarak belirlendiği, yargılamanın Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda belirtilen usullere uygun olarak yürütüldüğü, taraflarca gösterilen hükme etki edecek delillerin usulüne uygun olarak toplandığı, delillerin takdirinde ve yasa kurallarının olaya uygulanmasında bir isabetsizlik görülmediği, mahkemece ceza yargılamasının sonucunun beklenmesi gerekmediği, raporlardan açıkça tahrifatın anlaşıldığı görülmekle bu doğrultuda verilen davanın kabulüne ilişkin kararda kamu düzenine aykırı herhangi bir husus bulunmadığı, kararın usul ve esas yönünden hukuka uygun olduğu anlaşılmakla davalı …’ın istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle ;
1-Davalı …’ın istinaf başvurusunun HMK’nın 353/1-b-1 maddesi uyarınca ESASTAN REDDİNE,
2-İstinaf isteminde bulunan davalı …’dan alınması gereken ……. TL istinaf karar harcından peşin alınan ……. TL’nin mahsubu ile bakiye …….. TL harcın davalı …’dan tahsili ile hazineye irad kaydına,
3-Davalı … tarafından yapılan istinaf yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-HMK’nın 359/4. maddesine göre kararın taraflara Dairemizce tebliğine,
Dair, dosya üzerinden yapılan inceleme neticesinde HMK’nın 361/1. maddesi gereğince kararın tebliği tarihinden itibaren iki hafta içerisinde kararı veren Bölge Adliye Mahkemesi ya da buraya gönderilmek üzere temyiz edenin bulunduğu yer Bölge Adliye Mahkemesi Hukuk Dairesi veya İlk Derece Mahkemesine verilecek dilekçe ile Yargıtay temyiz yasa yolu açık olmak üzere oy birliği ile karar verilmiştir. 07/07/2023


Başkan Vekili


Üye


Üye


Katip

NOT: BU BELGE ELEKTRONİK İMZA İLE İMZALANMIŞ OLUP AYRICA ISLAK İMZA UYGULANMAYACAKTIR. “5070 Sayılı Yasanın 5. ve 22. maddeleri gereğince elektronik imza ile oluşturulan belgeler elle atılan ıslak imza ile aynı hukuki sonucu doğurur.”