Emsal Mahkeme Kararı Gaziantep 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/885 E. 2022/1002 K. 12.12.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
GAZİANTEP
3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO ……. Esas
KARAR NO : …….

BAŞKAN : … …
ÜYE : … …
ÜYE : … …
KATİP : … …

DAVACILAR : 1- … –
2- … –
3- … –
4- … –
5- … –
VEKİLİ : Av….. – ……
DAVA : Kayyımlık (Ticari Şirkete Kayyım Atanması)
DAVA TARİHİ : 06/12/2022
KARAR TARİHİ : 12/12/2022
GEREKÇELİ KARAR
YAZIM TARİHİ : 12/12/2022

Mahkememizde görülmekte olan Kayyımlık (Ticari Şirkete Kayyım Atanması) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı…vekili dava dilekçesinde özetle; …….Malzemeleri Sanayi Ticaret Anonim Şirketi ünvanlı şirketin tek ortağı olan………’ın 09/08/2021 tarihinde vefat ettiğini, vefat eden hissedarın şirketin yönetim kurulunun tek üyesi olduğunu, müvekkillerinin ise şirketin ortağının yasal mirasçıları olduğunu, müvekkillerinin veraset intikal işlemi için Gaziantep Ticaret Odası’na müracaat ettiklerini, şirket paylarının intikalinin mahkemece atanacak kayyımın genel kurula çağırı yaptıktan sonra yapılabileceğinin belirtildiğini, bu nedenlerle şirketin organsız kalması, genel kurulun toplanamaması sebebiyle şirkete kayyım atanarak genel kurula davetin sağlanmasını, veraset ilamındaki pay nisbetinde şirket hisselerinin intikalinin sağlanmasına talep ve dava etmiştir.
GEREKÇE VE KANAAT:
Uyuşmazlık, Türk Ticaret Kanunu’nun 410/2 maddesine dayalı anonim şirket pay sahibinin şirket genel kurulunu toplantıya çağrı istemine yöneliktir.
Dava konusu sübjektif hak (dava hakkı) ile taraflar arasındaki ilişkinin varlığı medeni usul hukukumuzda “sıfat” olarak tanımlanmaktadır ve bir davada taraf olarak gösterilen kişilerin o dava ile ilgili kimseler olması zorunludur. Taraf ehliyeti, dava ehliyeti ve davayı takip yetkisi, davanın taraflarının kişilikleriyle ilgili olmasına karşın, taraf sıfatı dava konusu sübjektif hakka ilişkindir. Sübjektif bir hakkı dava etme yetkisi (dava hakkı) kural olarak o hakkın sahibine ait olduğundan, anılan hakka ilişkin bir davada davacı…olma sıfatı da hakkın sahibine aittir ve buna aktif husumet denilmektedir. Bir sübjektif hak kendisinden istenebilecek olan kişi ise o hakka uymakla yükümlü olan kimsedir ve bu da pasif husumet (davalı…sıfatı) olarak adlandırılmaktadır. Sübjektif hakkın sahibi olan kimse ile o hakka uymakla yükümlü bulunan kişinin kimler olduğunun saptanması, bir başka anlatımla davada davacı …davalı…sıfatlarının kimlere ait olduğu hususu, dava konusu (sübjektif) hakkın özüne ilişkin maddi hukuk sorunudur. Dava açan veya aleyhine dava açılan kişiler o davada davacı…veya davalı…olarak taraf sıfatına sahip değillerse, mahkemece dava konusu hakkın esası (var olup olmadığı) hakkında inceleme yapılmadan dava sıfat yokluğundan reddedilir ve bu karar davanın dinlenemeyeceğine ilişkin değil esasına yönelik bir karar niteliğindedir. Davacı…veya davalıdan birinin taraf sıfatına sahip olmaması durumunda verilecek olan ret kararı o davadaki taraflar arasında maddi anlamda kesin hüküm oluştursa da, dava konusu hak ve taraf sıfatına sahip olan kişiler bakımından kesin hükümden söz edilemeyecektir. Dava konusu hakkın özüne ilişkin bir maddi hukuk sorunu olan taraf sıfatı (husumet) ve sıfat yokluğu, davada taraf olarak görünen kişiler arasında dava konusu hakkın doğumuna engel olan bir itiraz niteliğindedir ve yargılamanın her aşamasında, isteme gerek kalmaksızın mahkemece kendiliğinden gözetilmesi zorunludur.
Yukarıdaki açıklamalar ışığında somut olay değerlendirildiğinde, genel kurula çağrı isteminde bulunulabilmesi için genel kurulunun toplanması istenilen anonim şirketin davalı…olarak gösterilmesi gerekmesine rağmen davanın hasımsız olarak açılmış olduğu gözönünde bulundurularak davanın pasif husumet yokluğundan reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
… KÜ M: Gerekçesi yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın pasif husumet yokluğundan reddine,
2-Alınması gereken 80,70-TL karar ve ilam harcı peşin alınmış olduğundan yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacının yaptığı tüm yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
Dair, tarafların yokluğunda, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftalık süre içerisinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda oy birliği ile karar verildi. 12/12/2022