Emsal Mahkeme Kararı Gaziantep 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/694 E. 2021/342 K. 18.06.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
GAZİANTEP
3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : …
KARAR NO : …..

BAŞKAN : … …
ÜYE : … …
ÜYE : … …
KATİP : … …

DAVACI : … – ……
VEKİLİ : Av. … -…
DAVALI : …….

DAVA : Ticari Şirket (Şirket Ortaklık Payı Alacağının Tahsili Kaynaklı)
DAVA TARİHİ : 09/12/2020
KARAR TARİHİ : 17/06/2021
GEREKÇELİ KARAR
YAZIM TARİHİ : 22/06/2021

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Şirket Ortaklık Payı Alacağının Tahsili Kaynaklı) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkili şirketin davalı şirketin ortağı ve müdürü olduğunu, davalı şirketin kurulduktan sonra borçlarını ödeyemez bir hale geldiğini, bu kapsamda şirketin çeklerinin yazıldığını, protestolar ve ihtarnameler çekildiğini, hesaplarına blokeler konulduğunu, müvekkilinin davalı şirketin ortağı olması nedeniyle kendisinin de ticari itibarı kalmadığını, davalı şirketin kamu borçlarını dahi ödeyemez hale geldiğini, SGK’ya, Vergi Dairelerine borçları bulunduğunu, ortaklar arasında da anlaşmazlıklar çıkmaya başladığını, müvekkilinin ortaklıktan doğan yasal haklarının kullanılmasına mani olunduğunu, davalı şirketin yasanın sermaye şirketleri açısından zorunluluk haline getirdiği yükümlülükleri de yerine getirmediğini, bu nedenlerle müvekkilinin şirket ortaklığından çıkmasına, payının şirkete devredilmesini sağlamak üzere fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla 2500 TL sermaye payının ve 2500 TL kâr payının müvekkiline nakden ödenmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı taraf cevap dilekçesi ibraz etmediği gibi duruşmalara da katılmamıştır.
Mahkememizin 18/12/2020 tarihli tensip tutanağında verilen ara kararlar gereğince Gaziantep SGK’ya müzekkere yazılarak davalı şirketin SGK’ya borcu olup olmadığının ve borcu var ise miktarı sorularak istenilen bilgi ve belgeler dosyamız arasına alınmıştır.
Şehitkamil ve Gazikent Vergi Dairelerine müzekkere yazılarak davalı şirketin borcu olup olmadığının ve borcu var ise miktarı sorularak istenilen bilgi ve belgeler dosyamız arasına alınmıştır.
Gazikent Vergi Dairesine müzekkere yazılarak davalı şirketin faal olup olmadığı hakkında mahkememize bilgi verilmesi istenilmiş ve 2015 yılından itibaren ibraz ettiği kurumlar vergi beyannamelerinin ekleri ile birlikte mahkememize gönderilmesi istenilmiş, istenilen bilgi ve belgeler dosyamız arasına alınmıştır.
Mahkememizin 18/03/2021 tarihli ön inceleme duruşmasında verilen ara karar gereğince davalı şirketin ortaklarının ve şirketi temsil ve yönetime atanan yetkili kimlik bilgilerinin bildirilmesi için Gaziantep Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne ve davalı şirketin ticaret sicil kaydında bulunan adreste davalı şirketin faal olarak çalışıp çalışmadığı hususunda ilgili kolluk birimine müzekkere yazılarak istenilen bilgi ve belgeler celbedilmiştir.
Davacı vekili 17/06/2021 tarihli duruşmadaki imzalı beyanı ile ayrılma akçesi ve kâr payının tahsili talebinden feragat ettiklerini beyan etmiştir.
GEREKÇE VE KANAAT:
Dava, TTK’nun 638/2 maddesine dayalı haklı sebeple limited şirket ortaklığından çıkma istemine ilişkindir.
Türk Ticaret Kanunu, haklı sebeplerin varlığı halinde limited şirket ortağının şirketten çıkma isteğini dava yolu ile kullanmasını uygun görmüştür. TTK’nın 638/2 maddesinde haklı sebep kavramı yasada açıkça tanımlanmamış ise de, her davada, hukuki ve maddi olayların özelliği dikkate alınarak ileri sürülen nedenlerin haklı sebep teşkil edip etmeyeceği hususunun irdelenmesi gerekir. Ortaklık ilişkisini çekilmez hale getiren ve dürüstlük kurallarına göre ortak açısından bu ilişkinin sürdürülmesinin kendisinden istenemeyeceği gibi nedenler haklı sebeplerdir. Şirketin devamlı olarak zarar etmesi, kuruluş gayesinin gerçekleşmesine imkan kalmaması, ortaklar arasındaki ciddi anlaşmazlıklar, ortağın bakiye sermaye borcunu ödemekte temerrüdü gibi sebepler TTK’nın 638/2 maddesinde yer alan haklı sebeplere örnek olarak sayılabilir. Bu açıklamalar ışığında somut olay değerlendirildiğinde, davalı şirketin 30/09/2016 tarihinde vergi dairesi kaydının terkin edildiği, yapılan kolluk araştırmasına göre şirketin fiilen faaliyette bulunmadığı, dolayısıyla davalı limited şirketin kuruluş gayesinin gerçekleşmesine imkan bulunmadığına kanaat getirilerek davanın kabulüne karar verilmiştir. Öte yandan ayrılma akçesi ve kar payı talepleri yönünden ise, davacı vekilinin feragat beyanı nazara alınarak HMK’nın 307 maddesi gereğince davanın feragat nedeniyle reddine karar vermek gerekmiştir.
H Ü KÜ M: Gerekçesi yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Ortaklıktan çıkma talebi yönünden;
Davanın kabulü ile, davacının Gaziantep Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün …… sicil numarasında kayıtlı …… Şirket’indeki şirket ortaklığından haklı sebep ile çıkmasına,
2-Ayrılma Akçesi ve kâr payı talebi yönünden davanın feragat nedeniyle reddine,
3-Ortaklıktan çıkma talebi yönünden alınması gereken 59,30-TL karar ve ilam harcından peşin alınan 85,39-TL’nin mahsubu ile fazladan alınan 26,09-TL harcın talep halinde davacıya iadesine,
4-Davacının ortaklıktan çıkma talebi yönünden peşin yatırdığı 59,30-TL harcın yargılama giderlerine katılmaksızın davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
5-Ayrılma akçesi yönünden alınması gereken 59,30-TL karar ve ilam harcının davacıdan alınarak hazineye gelir kaydına,
6-Kâr payı talebi yönünden alınması gereken 59,30-TL karar ve ilam harcının davacıdan alınarak hazineye gelir kaydına,
5-Davacının yaptığı ve karşıladığı toplam 45,20-TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine
6-Davalının yaptığı herhangi bir yargılama gideri olmadığından bu konuda bir karar verilmesine yer olmadığına,
7-Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre takdir olunan 4.080,00-TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine.
8-Hazine tarafından karşılanan zorunlu arabulucu gideri olan 1.320,00-TL’nin davalıdan alınarak hazineye gelir kaydına,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, davalı tarafın yokluğunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftalık süre içerisinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere oy birliği ile verilen karar açıkça okundu, usulen anlatıldı.17/06/2021