Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.
T.C.
GAZİANTEP
3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO :…..
KARAR NO :….
HAKİM : ….
KATİP :….
DAVACI : ….
VEKİLİ : Av. ….
DAVALI :….
DAVA : ….
DAVA TARİHİ :….
KARAR TARİHİ : ….
GEREKÇE TARİHİ :….
Mahkememizde görülmekte olan Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı dava dilekçesinde özetle; …. Şubesine ait Keşidecisi …. seri nolu …. keşide tarihli …. TL ve Keşidecisi …. …. seri nolu ….keşide tarihli ….TL Meblağlı 2 Adet çekin zayi nedeniyle iptaline ve sonuçlanıncaya kadar bahse konu olan çeke ihtiyati tedbir kararı verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Mahkememizce 29/05/2020 tarihli tensip tutanağı düzenlenmiş, davacının delilleri toplanmış, davacının ihtiyati tedbir talebi haklı bulunarak tedbir talebi kabul edilmiş ve %15 teminat alınmasına karar verilmiştir. Teminatın yatırılmasıyla tedbir muhatap bankaya bildirilmiş, infazı sağlanmıştır.
Dava çekişmesiz yargı işlerinden olan hasımsız olarak açılmış kıymetli evrak iptali davasıdır.
TTK’nın 818/1-s maddesi yollamasıyla çeklerde de uygulanacak olan; 761.maddesi hükmüne göre; ” (1) Poliçeyi getirme süresi en az üç ay ve en çok bir yıldır. (2) Vadesi gelmiş poliçelerde zamanaşımı, üç ayın geçmesinden önce gerçekleşirse, mahkeme üç aylık süre ile bağlı değildir.(3) Süre, vadesi gelen poliçeler hakkında birinci ilan gününden, vadesi gelmeyen poliçeler hakkında vadenin gelmesinden itibaren işler.” ”İlan” başlıklı 762/1.maddesi ise; (1) Poliçenin getirilmesine ilişkin ilan, 35 inci maddede yazılı gazete ile üç defa yapılır. Düzenlemesini içermektedir.
Yukarıda anılan yasal düzenlemelere istinaden tensip tutanağında ilan masrafını yatırmak üzere davacı tarafa 2 haftalık kesin süre tayin edilmiş, ilan masraflarının yatırılması üzerine Ticaret Sicil Gazetesinde01/07/2020, 23/06/2020, 09/07/2020 tarihlerinde olmak üzere 3 defa ilan yapılmış, gerekli yasal sürenin dolması beklenmiş ancak çek üzerinde hak iddia eden herhangi bir kişi ortaya çıkmamıştır.
HMK’nın ” İhtiyari Tedbirde Teminat Gösterilmesi” başlığını taşıyan 392.maddesinde; ”(1) İhtiyati tedbir talep eden, haksız çıktığı takdirde karşı tarafın ve üçüncü kişilerin bu yüzden uğrayacakları muhtemel zararlara karşılık teminat göstermek zorundadır. Talep, resmî belgeye, başkaca kesin bir delile dayanıyor yahut durum ve koşullar gerektiriyorsa, mahkeme gerekçesini açıkça belirtmek şartıyla teminat alınmamasına da karar verebilir. Adli yardımdan yararlanan kimsenin teminat göstermesi gerekmez.
(2) Asıl davaya ilişkin hükmün kesinleşmesinden veya ihtiyati tedbir kararının kalkmasından itibaren bir ay içinde tazminat davasının açılmaması üzerine teminat iade edilir.”
Bu madde hükmü uyarınca yatırılan teminatın, işbu kararın kesinleşmesinden itibaren 1 ay içinde tazminat davası açılmadığının anlaşılması halinde ve talep edilmesi kaydıyla davacı tarafa iadesine karar vermek gerekmiştir.
Dosya kapsamı bu esasa göre değerlendirildiğinde yaklaşık ispatın sağlandığı, davaya konu çekin iptaline karar verilebilmesi için gerekli koşulların oluştuğu kanaati ile aşağıda yazılı şekilde hüküm kurmak gerekmiştir.
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın KABULÜ ile;
…. Şubesine ait Keşidecisi seri nolu keşide tarihli TL ve Keşidecisi seri nolu keşide tarihli ….-TL Meblağlı 2 Adet çekin ZAYİ NEDENİYLE İPTALİNE,
2-Alınması gereken 59,30 TL karar ve ilam harcının, peşin alınan 54,40-TL harçtan mahsubu ile eksik 4,90-TL harcın davacıdan alınarak hazineye gelir kaydına,
3- Mahkememiz veznesindeki ihtiyati tedbire ilişkin alınan teminatın karar kesinleştikten 1 ay sonra tazminat davası açılmaması halinde talep üzerine davacıya verilmesine,
4-Davacının yaptığı tüm yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
5-Karar kesinleştiğinde ve talep halinde artan gider avansının ilgili tarafa iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okundu, usulen anlatıldı. 18/01/2021