Emsal Mahkeme Kararı Gaziantep 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/753 E. 2021/843 K. 05.11.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
GAZİANTEP
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO :….
KARAR NO : …..
BAŞKAN : ….
ÜYE : ….
ÜYE :….
KATİP : ….

DAVACI : ….
VEKİLİ : Av…..
DAVALI : ….
VEKİLİ : Av…..

DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 26/04/2021
KARAR TARİHİ : 05/11/2021
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 05/11/2021
Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Talep eden, ….Asliye Hukuk Mahkemesi (Ticaret Mahkemesi Sıfatıyla)’ne ibraz ettiği talep dilekçesi ile özetle: Müvekkil Banka ….p Şubesi müşterisi….Petrol Nakliyat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi firmasının Bankaya olan borçlarını ödememesi nedeniyle firma hakkında,Gaziantep İcra Müdürlüğü’nün ….E. Sayılı dosyası ile teminatında bulunan ….’ nın maliki olduğu taşınmazın paraya çevrilmesini teminen ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile, İlamlı takip başlatıldığını,Gaziantep İcra Müdürlüğünün 2014/ 27030 E. sayılı dosyasından …. Ticaret Sicil Müdürlüğü ‘ne yazılan yazıya verilen cevap ile….Petrol Nakliyat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi firmasının ….arihinde 6102 sayılı TTK’nın geçici 7. Maddesi gereğince resen ticaret sicil kaydının silindiğini öğrendiklerini, Söz konusu taşınmaza ilişkin olarak satış ve devir işlemlerini yapmak üzere şirketin tasfiye haline dönüşmesi ve tüzel kişiliğinin TTK’nın 547.maddesi ile ilgili mevzuat uyarınca ihyası gerektiğini, bu nedenlerle yargılama yapılarak Nizip Ticaret Ticaret Sicili Müdürlüğünün sicilinde kayıtlı …. Petrol Nakliyat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi unvanlı şirketin tüzel kişiliğinin ihyasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
….Asliye Hukuk Mahkemesi (Ticaret Mahkemesi Sıfatıyla); ….Esas sayılı dosyada tahkikat devam ediyor iken ….tarihli celsede dosyayı ele almış, Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun 07/07/2021 tarihli 608 K. sayılı kararına ve bu karar ile Gaziantep Asliye Ticaret Mahkemesi’nin yargı çevresinin Gaziantep ili mülki sınırları olarak değiştiğine işaret ederek, ayrıca …. Asliye Hukuk Mahkemesi (Ticaret Mahkemesi Sıfatıyla)’nin ticari uyuşmazlıklarla ilgili derdest dosyalar dahil yargı yetkisinin sona erdiğini gerekçe göstererek, dosyanın Gaziantep Asliye Ticaret Mahkemesi’ne devredilmesine karar vermiştir.
Hâkimler ve Savcılar Kurulu Genel Kurulu’nun 07/07/2021 tarihli 608 K. sayılı kararı ile, Asliye Ticaret Mahkemeleri’nin yargı çevresi yeniden düzenlenmiş, Gaziantep Asliye Ticaret Mahkemesi yönünden de yargı çevresi Gaziantep ilinin mülki sınırları olarak belirlenmiştir. Kararın, 01/09/2021 tarihinden itibaren uygulanacağı açıkça belirtilmiştir.
Öncelikle ifade edilmelidir ki; uyuşmazlık konusunu teşkil eden her hukuki olay, meydana geldiği tarihteki yasal düzenlemelere tabidir ve olayın meydana geldiği zamanda mevcut olan mahkemeler tarafından çözümlenmelidir. Buna göre, yeni bir mahkeme kurulurken veya mahkemenin yargı çevresi yeniden belirlenirken, o mahkemenin kuruluş yasasında ya da yargı çevresini yeniden belirleyen idari kararda zaman bakımından faaliyete geçme gününden önceki uyuşmazlıklara bakacak mahkemelerle ilgili özel bir düzenleme bulunmadığı taktirde her uyuşmazlık, meydana geldiği tarihte bu işe bakacak olan mahkemece çözümlenecektir. Başka bir anlatımla, her dava açıldığı koşullara göre görülüp sonuçlandırılacaktır.
Dava konusu edilen hukuki uyuşmazlığın meydana geldiği tarihte yürürlükte olan yasalara göre kurulmuş bulunan mahkemelerin uyuşmazlığı çözmesi ana kural olmakla birlikte bazen yasal düzenlemelerle böyle bir uyuşmazlığın çözümü yeni kurulan mahkemelere de verilebilmektedir. Örneğin; 4787 sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanunun geçici 1. maddesi, “Aile Mahkemesi kurulan yerlerde bu mahkemeler faaliyete geçtiğinde, yargı çevresinde ve görev alanına giren sonuçlanmamış dava ve işler, yetkili ve görevli aile mahkemelerine devredilir.” hükmünü içerdiğinden, bu yasal düzenlemeye istinaden diğer mahkemeler, Aile Mahkemelerinin görev alanına giren dava ve işleri bu mahkemelere devretmiştir.
Yukarıda işaret edildiği üzere, Hâkimler ve Savcılar Kurulu Genel Kurulu’nun 07/07/2021 tarihli 608 K. sayılı kararı ile, Asliye Ticaret Mahkemeleri’nin yargı çevreleri yeniden düzenlenmiş ve Gaziantep Asliye Ticaret Mahkemesi yönünden yargı çevresi Gaziantep ilinin mülki sınırları olarak belirlenmiştir. Ancak kararda, derdest davaların yeni yargı çevresinde yetkili hale gelen Asliye Ticaret Mahkemesine devredileceğine ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır. O hâlde, mahkememiz yargı çevresini yeniden belirleyen kararın yürürlük tarihi olan 01/09/2021 tarihinden önce açılmış davaların, istek üzerine veya doğrudan doğruya görevsizlik ya da gönderme kararı ile mahkememize gönderilmesine olanak yoktur.
Nitekim, özel kanunlarına göre kurulmuş olan ihtisas mahkemelerinin yargı alanlarının yeniden belirlenmesi ile ilgili bir uyuşmazlığı konu edinen Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 04/04/2019 tarih ve 11-10/401 sayılı kararında ve Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 2017/11-10 Esas ve 2019/401 Kararda da aynı ilkeler benimsenmiştir.
Bu sebeplerle, 01/09/2021 tarihinden önce açılan davaların mahkememizin görev alanı dışında kaldığı ve bu davalara davanın açıldığı tarihteki görevli mahkemenin bakmaya devam etmesi gerektiği değerlendirilmiş, …. Asliye Hukuk Mahkemesi (Ticaret Mahkemesi Sıfatıyla)’nin 13/10/2021 tarih ve ….Esas …. Karar sayılı devir yönündeki kararının yerinde olmadığı anlaşılmakla, davanın reddine karar verilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davacının davasının GÖREVSİZLİK NEDENİYLE REDDİNE,
2-Kararın kesinleşmesinden itibaren iki haftalık kesin süre içerisinde tarafların talebi üzerine dosyanın görevli ve yetkili ….Asliye Hukuk Mahkemesi (Ticaret Mahkemesi Sıfatıyla)’ne gönderilmesine, yargılama gideri ve harçlarının görevli mahkemece değerlendirilmesine,
3-Tarafların süresinde dosyanın gönderilmesi talebi olmaması halinde davanın açılmamış sayılmasına karar verilerek yargılama gider ve harçların mahkememizce karara bağlanılmasına,
4-Harç ve yargılama giderinin görevli ve yetkili mahkemece nazara alınmasına,
5-Karar kesinleştiğinde bakiye avansın iadesine,
Dair tarafların yokluğunda kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde İstinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı05/11/2021