Emsal Mahkeme Kararı Gaziantep 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/457 E. 2021/891 K. 16.11.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
GAZİANTEP
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO :….
KARAR NO : ….
HAKİM : ….
KATİP : ….

DAVACI :
….
VEKİLİ :
….
DAVALI : ..
VEKİLİ :
….

DAVA : İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 28/06/2021
KARAR TARİHİ : 16/11/2021
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 18/11/2021

Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA:
Davacı vekili ibraz etmiş olduğu dava dilekçesinde özetle; davacı şirketin davalı şirketten 20.140 kg polyester iplik satın aldığını, bu alım karşılığında davalı şirket 21.250 USD olarak bedel bildirdiğini buna karşılık davacı şirketin bu bedeli ödediğini, daha sonra davalı şirketin 17.119 USD fatura kestiğini, davacının arada ki fark olan 4.131 USD’yi davalı şirketten talep ettiğini ancak bu bedelin iade edilmediğini, buna karşılık davacı şirketin …. İcra Müdürlüğünde icra takibi başlattığını, davalı şirketin bu takibe itiraz ettiğini, takibin durduğunu, arabuluculuk görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığını, bu nedenle …. İcra Dairesinin …. esas sayılı dosyasında bulunan itirazın iptalini, takibin devamını, %20’den az olmamak üzere davalı şirketin icra inkar tazminatına hükmedilmesini ve davanın kabulüne karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
SAVUNMA:
Davalı vekili ibraz etmiş olduğu cevap dilekçesinde özetle; davalı şirketin yerleşim adresinin İstanbul’da olduğunu bu nedenle yetkisizlik kararı verilmesi gerektiğini ayrıca davalı şirketin yasal mevzuatlar gereğince tüm yükümlülüklerini yerine getirdiğini, alınan ürünü teslim ettiğini, hiç bir borcu bulunmadığını ve bu nedenle davanın reddinin gerektiğini talep etmiştir.
DELİLLER:
1-Tarafların usulünce ileri sürmüş oldukları iddia ve savunmaları,
2-İcra takip dosyası,
3-Adres kayıtları,
4-İlgili yasal mevzuat ve yargısal içtihatlar,
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava, sözleşme uyarınca fazladan ödendiği iddia edilen miktara ilişkin olarak başlatılan icra takibine yapılan itirazın iptali istemine ilişkindir.
Dava dilekçesi 31/07/2021 tarihinde davalıya tebliğ edilmiş olup davalı vekilince 6100 sayılı HMK m.317/2 hükmünde öngörülen yasal cevap verme süresi içerisinde yetki itirazının ileri sürüldüğü, yetkili mahkemenin davalının yerleşim yeri adresi itibariyle …. Asliye Ticaret Mahkemeleri olduğu savunulmuştur. Bu haliyle bakıldığında davalının yetki itirazının 6100 sayılı HMK m.19/2 hükmüne uygun şekilde süresinde ve usulünce ileri sürülmüş olduğuna kanaat getirilmiştir.
6100 sayılı HMK m.9 hükmünde “Türkiye’de yerleşim yeri bulunmayanlar hakkında genel yetkili mahkeme, davalının Türkiye’deki mutad meskeninin bulunduğu yer mahkemesidir. Ancak, diğer özel yetki hâlleri saklı kalmak üzere, malvarlığı haklarına ilişkin dava, uyuşmazlık konusu malvarlığı unsurunun bulunduğu yerde de açılabilir.” denilmektedir.
Dava dilekçesinde de açıkça belirtildiği üzere davacı şirketin adresi Belçika ülkesinde olup, Türkiye sınırlarında bir adresi bulunmamaktadır. Davacı vekili her ne kadar Gaziantep ilinde başka bir şirketlerinin daha bulunduğundan bahsetmişse de; tüzel kişilikler birbirinden bağımsız olduğu ve iş bu davaya konu uyuşmazlığın tarafından Gaziantep ilinde başka bir şirket değil de davacı olduğu sabit olduğundan bu yöndeki iddiasına itibar edilmemiştir.
Bu bilgiler ışığında somut uyuşmazlığa bakıldığında davacını Türkiye’de mutad yerleşim yerinin bulunmadığı ve uyuşmazlık konusu malvarlığının da Gaziantep ilinde bulunduğuna dair herhangi bir bilgi veya delil bulunmadığı sabit olduğundan mahkememizin yetkisiz olduğuna kanaat getirilmiştir.
Bu haliyle de davalı yanın süresinde ve usulüne uygun olarak ileri sürmüş olduğu yetki itirazının haklı olduğuna kanaat getirilmiştir.
Bu açıklamalar doğrultusunda da mahkememizin yetkisizliğine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın mahkememizin yetkisizliği nedeniyle USULDEN REDDİNE,
2-6100 sayılı HMK m.20 hükmü gereğince kararın kesinleşmesinden itibaren iki haftalık yasal süre içerisinde talepte bulunulması halinde dosyanın davaya bakmakla yetkili Bakırköy Nöbetçi Asliye Ticaret Mahkemesi’ne GÖNDERİLMESİNE,
3-6100 sayılı HMK m.20 hükmünde öngörülen yasal süre içerisinde talepte bulunulmaması halinde yine 6100 sayılı HMK m.20-2. cümle hükmü uyarınca davanın açılmamış sayılmasına karar verileceğinin taraflara İHTARINA,
4-Yargılama harç ve giderleri ile vekalet ücreti gibi hususların yetkili mahkemece DEĞERLENDİRİLMESİNE,
Dair, taraf vekillerinin yüzlerine karşı, gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık yasal süre içerisinde Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu AÇIK olmak üzere karar