Emsal Mahkeme Kararı Gaziantep 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/240 E. 2021/548 K. 05.07.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
GAZİANTEP
2 ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR “TÜRK MİLLETİ ADINA”
ESAS NO : …..
KARAR NO : …..

HAKİM :…..
KATİP : …..

DAVACI : …..
VEKİLİ : Av. …..] UETS
DAVALI :…..
VEKİLİ : Av. …..] UETS
DAVA : Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat)
DAVA TARİHİ : 31/03/2021
KARAR TARİHİ : 05/07/2021
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 05/07/2021
Mahkememizde görülmekte olanTazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA VE TALEP:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle: müvekkili……….arihinde davalı tarafça ZMSS poliçesi yapılan …..plakalı aracın kusuruyla meydana gelen çift taraflı kaza sonucu yaralandığını, davalı araç sürücüsü asli ve tam kusurlu olduğunu, daha önce yapılan başvuru uyarınca 24.533,24 TL ödeme yapılmış olup yapılan ödemenin müvekkilin maluliyeti dikkate alındığında düşük olduğunun sabit olduğunu, ön başvuru ve arabuluculuğun olumlu olarak sonuçlanmadığını, tüm bu nedenlerle şimdilik: 100 TL maluliyetten doğan (50 TL sürekli iş göremezlik, 25 TL geçici iş göremezlik, 25 TL geçici bakım gideri) alacağın davalıdan alınarak ilk başvuru tarihinden 8 iş günü sonra işleyecek yasal faizi ile tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP VE SAVUNMA: Davalı vekili cevap dilekçesinde özelte; müvekkilinin poliçe limitleriyle sorumlu olduğunu, poliçe azami limitinin 250.000 TL olduğunu, davacıya 24.533,24 TL nin 04/11/2019 tarihinde ödenerek müvekkilinin sorumluluğunun sona erdiğini, yapılan ödemenin güncel değerinin tespit edilmesi gerektiğini, maluliyet belirlemesinin kaza tarihindeki yönetmelik esas alınarak atk tarafından hazırlanması gerektiğini, uzman aktüer tarafından sgk ödemelerinin tenzil edilerek hesap yapılması gerektiğini, ödeme yapıldığından temerrüdün söz konusu olmadığını, tüm bu nedenlerle davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
DAVA: Tüm dosya kapsamı nazara alındığında trafik kazasından kaynaklı bedensel zarar nedeniyle zmms sigortacısına yöneltilen maddi tazminat davasıdır.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Davacı vekili 05/07/2021 tarihli duruşmada davadan feragat ettiğini beyan etmiştir.
6100 sayılı HMK m.307 “Feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir.” şeklinde tanımlanmıştır.
6100 sayılı HMK’ da Feragat ve kabulün şekli başlıklı
MADDE 309- (1) Feragat ve kabul, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır.
(2) Feragat ve kabulün hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir.
(3) Kısmen feragat veya kabulde, feragat edilen veya kabul edilen kısmın, dilekçede yahut tutanakta açıkça gösterilmesi gerekir.
(4) Feragat ve kabul, kayıtsız ve şartsız olmalıdır.
Feragat ve kabulün zamanı başlıklı
MADDE 310- (1) Feragat ve kabul, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir.
Davadan feragat, kesin hükmün yasal sonuçlarını doğuran ve davayı sonuçlandıran taraf işlemi olup, davalının kabulüne de bağlı değildir. Dosya kapsamına göre davacı vekilinin beyanı ve vekaletnamesinde davadan feragate dair yetkisinin bulunduğu da anlaşılmakla davanın feragat nedeni ile reddine ilişkin aşağıdaki hükmün kurulması gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklanan nedenlerle,
1-Davanın feragat nedeniyle REDDİNE,
2-Karar tarihi itibariyle yürürlükte bulunan 492 sayılı Harçlar Kanunu m.22/1 uyarınca feragat ilk celsede vuku bulduğundan alınması gereken 19,76 TL ilam harcının daha önce yatan 59,30 TL peşin harçtan mahsup edilerek fazla alınan 39,54 TL harcın karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya İADESİNE,
3-Davacının yaptığı masrafların kendisi üzerinde bırakılmasına,
4-Karar kesinleştiğinde bakiye avansın İADESİNE,
5-Arabulucuya ödenen 1.320 TL arabuluculuk ücretinin davacıdan alınarak hazineye irat kaydına
6-Davalı vekilinin vekalet ücreti talebi bulunmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
Dair tarafların yokluğunda kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde istinaf kanun yolu kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 05/07/2021

Katip …..
✍e-imzalı

Hakim …..
✍e-imzalı