Emsal Mahkeme Kararı Gaziantep 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/393 E. 2022/871 K. 04.11.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
GAZİANTEP
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO :
KARAR NO :

HAKİM : … …
KATİP : … …

TALEP EDEN : … – …

VEKİLİ :
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi-HASIMSIZ
DAVA TARİHİ : 23/05/2022
KARAR TARİHİ : 04/11/2022
Mahkememizde görülen zayi belgesi verilmesi talebinin açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Talep eden vekili talep dilekçesinde özetle; Müvekkili şirketin adres değişikliği yaptığını, yeni adresteki işlerin kontrolü için şirket yetkilisi…….in….. plakalı aracı ile şirket merkezine geldiğini, kontrolleri yapıp dışarı çıktığında aracın camının kırıldığını fark ettiğini, bölgenin organize sanayi bölgesi olması, araç ve insan yoğunluğunun bulunması, aracın park saatinin gündüz zaman dilimine rastlaması sebebi ile araçta bırakılan çantanın alındığını fark ettiğini, çalınan çanta içerisinde 2020-2021 yıllarına ait yevmiye defteri, defteri kebir, alış/satış faturaları, sevk irsaliyeleri, şirket kaşelerinin bulunduğunu, bu sebeple çalınan ticari belgelerin zayi olduğuna dair belgenin tarafına verilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Talep, zayi belgesi verilmesine ilişkindir.
Türk Ticaret Kanunu’nun 82/7 maddesinde; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir” düzenlemesi bulunmaktadır. Zayi belgesi verilebilmesi için bu maddede belirtilenler gibi olağanüstü hallerden birinin olması gerekmektedir. Tacirin saklamakla mükellef olduğu ticari defter ve kayıtlarını özenle muhafaza etmesi zorunludur.
Talep eden tarafça yaşanan hırsızlık olayı ile ilgili olarak kolluğa müracaatta bulunulmuştur. Talep eden şirketin yetkilisi olan ……11.05.2022 tarihli beyanında özetle; kendisinin muhasebeci olduğunu, 08.05.2022 tarihinde saat 16:00 sıralarında piknik yapmak için …. plakalı aracı ile piknik yerine geldiğini, saat 19:30 sıralarında dönüş yapacağı esnada aracın arıza yaptığını, bunun üzerine aracın kapılarını kilitleyerek …. Mahallesi kırsalında aracı terk edip ayrıldığını, 09.05.2022 tarihinde saat 12:00 sıralarında aracın bulunduğu mahalle geldiğinde aracın sağ ön yolcu koltuğu camının kırıldığını fark ettiğini, araçta bulunan içerisinde 2020-2021 yıllarına ait yevmiye defterleri, defteri kebir, alış satış faturaları ve sevk irsaliyelerinin bulunduğu evrak çantasının çalındığını fark ettiğini beyan etmiştir.
Talep eden yetkilisinin mali müşavir olması, ticari defterlerin önem ve kıymetinin tarafınca herkesten daha iyi bilinmesi gerekliliği, hiç kimsenin evleviyetle bir mali müşavirin pikniğe giderken ticari defterleri yanında götürmesinin hayatın olağan akışına uygun olmaması, yine aracı arızalan hiç kimsenin içerisinde kıymetli belgelerin ve defterlerin bulunduğu çantayı kırsal bir alanda bırakıp gitmeyeceği yönünde mahkememizde vicdani kanaat oluşması, dava dilekçesindeki anlatım ile talep eden temsilcisinin kolluk beyanları arasındaki açık çelişki dikkate alınarak, talep samimi ve gerçeğe uygun bulunmamış, reddine karar vermek gerekmiş, aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklanan nedenlerle; Talebin REDDİNE,
Harç peşin alındığından mahsubu ile yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
Talep edenin yaptığı yargılama giderlerinin kendisi üzerinde bırakılmasına,
Karar kesinleştiğinde ve talep halinde artan gider avansının ilgili tarafa iadesine,
Dair, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren iki haftalık süre içerisinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar talep eden vekilinin yüzüne karşı, açıkça okunup usulen anlatıldı. 04/11/2022