Emsal Mahkeme Kararı Gaziantep 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/590 E. 2019/1458 K. 11.11.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
GAZİANTEP
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO :
KARAR NO :

HAKİM :
KATİP :
DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI :
DAVA : İtirazın İptali (Haksız Eylemden Kaynaklanan Zarar Nedeniyle)
DAVA TARİHİ : 11/07/ 2019
KARAR TARİHİ : 11/11/2019
GEREKÇELİ KARAR
YAZIM TARİHİ : 18/11/2019
Mahkememizde görülmekte bulunan İtirazın İptali (Haksız Eylemden Kaynaklanan Zarar Nedeniyle) davasının yapılan açık yargılamasının sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVACININ İSTEMİNİN ÖZETİ:
Davacı vekili mahkememize sunmuş olduğu dava dilekçesinde özetle; davalı /borçlu …. ….. müvekkili kuruma verdiği ve farklı tarihlere ait kira sözleşmesi ev aidat ödemeleri ile icra takibi başlatılan gayrimenkulün aynı taşınmazlar olduğu davalının verdiği belgeler ile müvekkili kuruma taşınmazın kiracısı olduğunu ispatladığı ve müvekkili kurum ile arasında su abone anlaşması yapıldığı, aralarındaki su abone sözleşmesi gereğince kullanılan suyun faturalarını ödemeyen borçlu nedeniyle davalı/borçlu aleyhine icra takibi başlatıldığını, davalı/ borçlu tarafın borca itiraz ettiğini, bu nedenle borçlunun itirazının iptaline, yargılama gideri ve vekalet ücretinin davalıya yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DAVALININ SAVUNMASININ ÖZETİ:
Davalı tarafa usulüne uygun davetiye tebliğine rağmen davaya cevap vermemiştir.
UYUŞMAZLIK:
Dava, abonelik sözleşmesinden kaynaklanan borcun ödenmemesi dolayısıyla başlatılan icra takibine yapılan itirazın iptali istemine ilişkindir.
GEREKÇE VE KANAAT
Tacirin tanımının yapıldığı 6102 sayılı TTK m.12’ye göre, “(1) Bir ticari işletmeyi, kısmen de olsa, kendi adına işleten kişiye tacir denir. (2) Bir ticari işletmeyi kurup açtığını, sirküler, gazete, radyo, televizyon ve diğer ilan araçlarıyla halka bildirmiş veya işletmesini ticaret siciline tescil ettirerek durumu ilan etmiş olan kimse, fiilen işletmeye başlamamış olsa bile tacir sayılır. (3) Bir ticari işletme açmış gibi, ister kendi adına, ister adi bir şirket veya her ne suretle olursa olsun hukuken var sayılmayan diğer bir şirket adına ortak sıfatıyla işlemlerde bulunan kimse, iyiniyetli üçüncü kişilere karşı tacir gibi sorumlu olur.”
Esnafın tanımının yapıldığı TTK m.15’e göre, “(1) İster gezici olsun ister bir dükkânda veya bir sokağın belirli yerlerinde sabit bulunsun, ekonomik faaliyeti sermayesinden fazla bedenî çalışmasına dayanan ve geliri 11 inci maddenin ikinci fıkrası uyarınca çıkarılacak kararnamede gösterilen sınırı aşmayan ve sanat veya ticaretle uğraşan kişi esnaftır. Ancak, tacirlere özgü 20 ve 53 üncü maddeler ile Türk Medenî Kanununun 950 nci maddesinin ikinci fıkrası hükmü bunlara da uygulanır.”
TTK’nun 4. maddesinde ticari davalar tanımlanmıştır. Anılan maddenin 1.fıkrasında; “her iki tarafın da ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan hukuk davaları ile tarafların tacir olup olmadıklarına bakılmaksızın; bu Kanunda (…)” şeklinde sayılan davaların ticari dava olduğu öngörülmüştür.
Bu açıklamalar doğrultusunda somut olay değerlendirildiğinde; davacının Ticaret Sicili ile Ticaret Odası’nda kayıtlı olmadığı ancak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nde esnaf olarak kaydının bulunduğu, bilanço esasına göre değil işletme hesabı esasına göre vergilendirildiği, ticari defterlerinin bulunmadığı ve işletme defteri tuttuğu dosya kapsamından anlaşılmaktadır. Buna göre, davacı tacir değildir ve davaya konu uyuşmazlık bir tüketici işleminden de kaynaklanmamaktadır. Bu sebeplerle, uyuşmazlığın Asliye Hukuk Mahkemelerince çözüme kavuşturulması gerektiği değerlendirilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın görev yönünden REDDİNE, Mahkememizin GÖREVSİZLİĞİNE,
2-6100 sayılı HMK nun 20. Maddesi uyarınca karar kanun yoluna başvurulmayarak kesinleşirse kararın kesinleştiği tarihten, kanun yoluna başvurulmuşsa bu başvurunun reddi kararının tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içerisinde Mahkememize başvurularak dava dosyasının görevli ve yetkili Mahkemeye gönderilmesinin talep edilmesi halinde DOSYANIN GÖREVLİ VE YETKİLİ GAZİANTEP NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE GÖNDERİLMESİNE,
3-6100 Sayılı HMK nun 331/2 maddesi uyarınca yargılama giderlerinin görevli ve yetkili Mahkemece gözetilmesine,
Dair, Davacı Vekili ile Davalının yüzüne karşı gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftalık süre içerisinde Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi ilgili Hukuk Dairesine gönderilmek üzere verilecek dilekçe ile istinaf yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 11/11/2019

Katip
¸e-imzalıdır

Hakim
¸e-imzalıdır