Emsal Mahkeme Kararı Diyarbakır Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/581 E. 2023/481 K. 15.06.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
T.C.
DİYARBAKIR
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO :
KARAR NO :

HAKİM :
KATİP :

DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI :
VEKİLİ :

DAVA : Alacak (Ticari Nitelikteki Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 01/11/2022
KARAR TARİHİ : 15/06/2023
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH :

Mahkememizde görülmekte olan Alacak (Ticari Nitelikteki Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA :Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Davacının, lisanssız elektrik üreticisi olup üretim tesisinin Davalı elektrik dağıtım şirketinin dağıtım sistemine (Tesisat No: …..) numarasıyla bağlandığını, davacının tüketmek için üreteceği elektrik enerjisinin dağıtım sistemine verilmesi amacıyla taraflar arasında “Dağıtım Sistem Kullanım Anlaşması” imzalandığını, aşağıda açıklanan sebeplerle, talep kısmında belirtilen dönem boyunca taraflar arasındaki sözleşmeye aykırı şekilde ihtiyaç fazlası enerji yönünden fazladan tahsil edilen sistem kullanım bedellerinin davacıya iadesi gerektiğini beyan ederek fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla ve yargılama sırasında ortaya çıkacak gerçek alacak tutarına talebi artırmak üzere ihtiyaç fazlası enerji yönünden tesisin devreye alındığı tarihten …..tarihine kadar davacıdan fazladan tahsil edilen sistem kullanım/dağıtım bedelleri yanında bunlara işletilen KDV’lerle birlikte oluşan belirsiz alacağın (aksi kanaat hasıl olursa davanın kısmi dava olarak görülerek) şimdilik …..- TL’sinin davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
CEVAP :Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; EPDK’ya husumetin yöneltilmesi gerektiğini, zamanaşımı itirazlarının bulunduğunu, idare mahkemelerin görevli olduğunu, yetki ilk itirazında bulunarak Diyarbakır mahkemelerinin yetkili olduğunu, EPDK tarafından yayımlanan tarifeleri aynen uygulayan ve uygulamakla yükümlü olan müvekkil şirketin eşitlik ilkesine aykırı hareket ettiğinden söz edilemeyeceğini, müvekkil şirket tarafından yapılan tüm işlemlerin EPDK tarafından çıkarılan Elektrik Piyasası mevzuatına ve EPDK Kurul Kararlarına uygun işlemler olduğunu, bahse konu tarifelerin uygulayıcısı olan müvekkil şirketin, aynen uygulamak zorunda olduğu tarifeler nedeniyle lisanslı üreticiler ile lisanssız üreticiler arasında fark yarattığı iddiasının somut gerçeklerle örtüşmediğini, lisanssız elektrik üreticilerin farklı abone grubuna dahil edildiğini ve bu karardan sonra onaylanan tarifelerde bu gruplar dikkate alınarak tarifelerin hazırlanıp onaylandığını, EPDK’nun iptale konu edilmeyen bu kararına dayalı olarak yayımlanan tarifelerin uygulanmasının müvekkilinin inisiyatifinde olmadığını, uygulama sırasında oluştuğu iddia edilen dağıtım sistem kullanım bedeli farkı nedeniyle müvekkil şirketin sorumluluğuna gidilemeyeceğini beyan ederek davanın, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna ihbarına, Davanın pasif husumet nedeniyle usulden reddine, Davanın görevli yargı yerinde açılmamış olması nedeniyle usulden reddine, Davanın zamanaşımı itirazı nedeniyle usulden reddine, Davaya konu işlemlerin tamamen mevzuat çerçevesinde gerçekleştirilmiş olması, hukuka aykırılık bulunmaması nedenleriyle dayanağı bulunmayan davanın esastan reddine yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davacı tarafa yüklenmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE :
Dava, taraflar arasındaki “dağıtım sistem kullanım anlaşması” uyarınca, fazla tahsil edildiği iddia edilen sistem kullanım / dağıtım bedellerinin istirdadı istemine ilişkindir.
Mahkememizin …..esas sayılı dava dosyası incelendiğinde, davanın eldeki dosyanın davacısı tarafından eldeki davanın davalısına karşı açıldığı, hukuki sebebin de aynı olduğu görülmüştür.
HMK.nın 166. maddesinin 1. fıkrasında “Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar.”, 4. fıkrasında “Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda, bağlantı var sayılır.” düzenlemeleri yer almaktadır.
HMK’ nun 166. maddesi uyarınca aralarında fiili ve hukuki irtibat bulunan eldeki dava dosyası ile mahkememizin …..esas sayılı dava dosyasının birleştirilmesine karar verilmesi gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi Ayrıntılı Olarak Yukarıda Açıklanan Sebeplerle;
1-Aralarında hukuki ve fiili bağlantı bulunduğundan eldeki dava dosyasının mahkememizin …..esas sayılı dava dosyası ile birleştirilmesine, yargılamanın mahkememizin birleştirilen …..esas sayılı dava dosyası üzerinden yürütülmesine,
2-Mahkememiz esasının bu şekilde kapatılmasına,
3-Yargılama gideri ve vekalet ücretinin birleştirilen dosyada değerlendirilmesine,
Dair, dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda HMK.’nun 168. maddesi gereğince esas hükümle birlikte istinaf yasa yolu açık olmak üzere kesin olarak karar verildi.

Katip Hakim