Emsal Mahkeme Kararı Diyarbakır Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/385 E. 2023/578 K. 13.07.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
T.C.
DİYARBAKIR
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO :
KARAR NO :

BAŞKAN :
ÜYE :
ÜYE :
KATİP :

DAVACILAR :

VEKİLİ :
DAVALI :

DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 28/04/2023
KARAR TARİHİ : 13/07/2023
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH :

Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
DAVA :Davacı vekili dava dilekçesinde özetle: Davaya konu olan … İthalat İhracat Sanayi ve Anonim Şirketi’nin …. Ticaret sicil numarasıyla Diyarbakır Ticaret Sicil Memurluğu’nda … tarihinde tescil edilerek faaliyetine başladığını, söz konusu şirketin TTK geçici 7. maddesi uyarınca … tarihinde ticaret sicilinden re’sen terkin ve tescil edildiğini, TTK 547 maddesi’nin 1.fıkrası uyarınca davalı kurumun davaya konu şirketin taşınmazlarının tasfiyesi gerçekleştirilmeden yapılan terkin işleminin usul ve yasaya aykırı olduğunu, bu nedenle davalı kurumun davaya konu şirketin ihyası ile birlikte taşınır ve taşınmazlarını kapsayacak şekilde terkin işleminin yapılması gerektiğini, davaya konu şirket aleyhine Diyarbakır İcra Müdürlüğü’nün …. Esas sayılı dosyasında ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla icra takibi yapıldığını ve halen icra takibinin devam ettiğini, icra takibi alacaklısı olarak yapılan araştırma sonucunda şirketin adına kayıtlı taşınmaz olduğunu ancak davalı kurum tarafınca usulüne uygun yapılmayan terkin işleminden kaynaklı dava konusu olan Kaptan Tekstil İthalat İhracat Sanayi ve Anonim Şirketi’nin ihyasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP :Davalıya usulüne uygun tebligat çıkarıldığı, cevap verilmediği görülmüştür.
DELİLLER VE GEREKÇE :
Dava Diyarbakır Ticaret sicilinin ….. numarasında kayıtlı .. … İthalat İhracat Sanayi ve Anonim Şirketi’nin ihyası istemine ilişkindir.
Eldeki davada, Diyarbakır Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün …. sicil numarasına kayıtlı olan … .. İthalat İhracat Sanayi ve Anonim Şirketi’nin 6102 sayılı TTK’nın geçici 7. maddesi uyarınca münfesih duruma düştüğü ve …. tarihinde sicilden re’sen silindiği dosya kapsamı ile sabittir.
.. Tapu Müdürlüğü’nün … tarihli cevabi yazısı ile … İli, … İlçesi, … Köyü .. .. mevki … parselde bulanan taşınmaza ilişkin tapu kayıtlarının gönderildiği görülmüştür.

6102 sayılı TTK’nın geçici 7. maddesinde; “….. tarihine kadar aşağıdaki hâlleri tespit edilen ya da bildirilen anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin tasfiyeleri ve ticaret sicilinden kayıtlarının silinmesi, ilgili kanunlardaki tasfiye usulüne uyulmaksızın bu madde uyarınca yapılır” denilmek sureti ile ancak kanun metninde sayılan halleri tespit edilen şirketin tasfiyesi TTK hükümlerine uyulmaksızın anılan maddedeki usule göre tasfeyi edileceği belirtilmiştir. Diğer bir anlatımla bu madde belirtilen sınırlı hallere mühhasıran özel bir tasfiye yöntemi getirilmiştir. Bu nedenle tadadi nitelikteki (numerus clausus) bu haller dışındaki durumlarda geçici 7. maddeye göre değil TTK veya ilgili kanunlardaki tasfiye usulünü uygun tasfiye yapılacaktır.

Ayrıca 6102 sayılı TTK’nın geçici 7. maddesinin 4 fıkrasında; “Kapsam dâhilindeki şirket ve kooperatiflerin ticaret sicilindeki kayıtlı son adreslerine ve sicil kayıtlarına göre şirket veya kooperatifi temsil ve ilzama yetkilendirilmiş kişilere bir ihtar yollanır. Yapılacak ihtar, ilan edilmek üzere Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Müdürlüğüne aynı gün gönderilir. İlan, ihtarın ulaşmadığı durumlarda, ilan tarihinden itibaren otuzuncu günün akşamı itibarıyla, 11/02/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılmış tebligat yerine geçer. Ayrıca anılan ilan, bildirici niteliği haiz olarak ilgili ticaret ve sanayi odası veya ticaret, sanayi ya da deniz ticaret odasının internet sitesinde aynen yayımlanır.
Somut olayda Bismil Kaymakamlığı Tapu Müdürlüğü cevabı uyarınca söz konusu .. İli, .. İlçesi, .. Köyü .. . mevki …. parsel numaralı taşınmazın dava dışı . … İthalat İhracat Sanayi ve Anonim Şirketi adına kayıtlı olduğu anlaşılmakla ihyası talep edilen şirketin 6102 sayılı TTK’nun Geçici 7.maddesi kapsamında sicilden terkin edildiği, 6102 sayılı TTK.nun Geçici 7.maddesi uyarınca sicilden resen terkin edilen şirketin ihyasının ancak eksik tasfiye işlemlerinin tamamlanması amacıyla yapılabileceği, şirketin faaliyetine devam etmek amacıyla ihya kararı verilemeyeceği gözetilerek, ihya isteminin söz konusu taşınmaz ve Diyarbakır İcra Müdürlüğü’nün …. Esas sayılı dosyası yönünden kabulüne karar vermek gerekmiş, ticaret sicil müdürlüğüne yazılan yazı cevabında dava dışı şirketin 6102 sayılı TTK.nun Geçici 7.maddesi uyarınca sicil kayıtlarına göre şirketi temsil ve ilzama yetkilendirilmiş kişilere bir ihtar gönderildiğine ilişkin herhangi bir bilgi ve belge bulunmadığı anlaşılmakla tasfiye işleminin usulüne uygun olmadığı değerlendirilmiş bu nedenle davanın açılmasına sebebiyet veren ve yargılama sonunda haksız olduğu anlaşılan davalı ticaret sicil müdürlüğünün yargılama giderlerinden sorumlu tutulması gerekmiş ve aşağıdaki hüküm tesis kılınmıştır.
HÜKÜM-Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere:
1-Davanın KABULÜ ile,
Diyarbakır Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün …. sicil numarasına kayıtlı olan . …. . İhracat Sanayi ve Anonim Şirketi’nin … İli, … İlçesi, … … .. .. mevki .. parselde bulanan taşınmazın tasfiyesi ve Diyarbakır İcra Müdürlüğü’nün … Esas sayılı dosyası ile sınırlı olmak üzere İHYASINA,
2-Karar kesinleştiğinde kararın bir örneğinin tescil ve ilan için Diyarbakır Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne gönderilmesine,
3-Alınması gereken 269,85 TL harçtan peşin alınan 179,90 TL harçtan mahsubu ile kalan 89,95 TL harcın davalıdan tahsili ile haziye irat kaydına,
3-Davacı tarafından yapılan 179,90 TL başvurma harcı, 179,90 TL peşin harç, 22,50 TL tebligat ve müzekkere gideri olmak üzere 382,3‬0 TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya ödenmesine,
4-Davacı kendini vekille temsil ettirdiğinden avukatlık asgari ücret tarifelerine göre belirlenen 9.200,00 TL ücreti vekaletin davalıdan alınarak davacıya ödenmesine,
5-HMK 333. madde gereğince gider avansından arta kalan miktarın hüküm kesinleştiğinde yatırana iadesine,
Dair, Davacı vekilinin yüzüne karşı kararın tebliği tarihinden itibaren 2 hafta içinde Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf yasa yolu açık olmak üzere oy birliği ile verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.

Başkan Üye Üye Katip