Emsal Mahkeme Kararı Diyarbakır Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/30 E. 2023/27 K. 09.01.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
T.C.
DİYARBAKIR
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO :
KARAR NO :

BAŞKAN :
ÜYE :
ÜYE :
KATİP :

DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI : Hasımsız

DAVA : Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız))
DAVA TARİHİ : 06/01/2023
KARAR TARİHİ : 09/01/2023
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH :

Mahkememizde görülmekte olan Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkili …..’nun, … Ltd. Şti. nin … Bankası Diyarbakır Ticari Şubesine ait … keşide tarihli … seri numaralı …. TL ve … seri numaralı … TL bedelli çeklerinin zilyedi olduğunu, müvekkilinin ibraz tarihi yaklaşınca ticari işlerini kontrol etmek amacıyla iş yerinde yapmış olduğu işlemler esnasında çeklerinin kaybolduğunu/çalındığını veya kötü niyetli başkaca kişilerin eline geçmiş olduğunu anladığını, öncelikli olarak Mahkemeye başvurarak tedbir kararı almak ve bilahare adli makamlara da bildirim ve şikayette bulunularak soruşturma başlatılması için şikayetçi olunacağını, söz konusu durumun, ilgili bankaya da bildirileceğini, soruşturma dosya numarasının ise bilahare mahkeme dosyasına ikmal edileceğini, çekleri eline geçiren kişi veya kişilerin, çek karşılığını bankadan tahsil etmesi veya çeki işletmesi tehlikesinin halen söz konusu olduğunu, çekin üçüncü şahısların eline geçmesinin müvekkili açısından telafisi imkânsız zararlar doğurabileceğinden, çek bedelinin bankadan alınmaması için öncelikle ödeme yasağı konulmasını, devamında da adı geçen çekin zayii nedeniyle iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DEĞERLENDİRME:
Dava, Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali) isteminden ibarettir.
Dava dilekçesinin ve eki belgelerin incelenmesinden;
TTK’nın 651. maddesine göre kıymetli evrak zayi olduğu takdirde mahkeme tarafından iptaline karar verilebileceği, kıymetli evrakın zayi olduğu veya ziyanın ortaya çıktığı anda senet üzerinde hak sahibi olan kişi, senedin iptaline karar verilmesini isteyebileceğinin düzenlendiği, davacı tarafından …… Ltd. Şti. nin …. Diyarbakır Ticari Şubesine ait 1…. keşide tarihli …. seri numaralı …. TL ve …. seri numaralı … TL bedelli çeklerin Çeklerin iptalinin talep edildiği, mahkememizce davacı vekiline söz konusu çeklerin yetkili hamil olduğuna ilişkin yaklaşık ispat düzeyinde bilgi ve belge sunmak üzere süre verilmiş, davacı vekili tarafından tam olarak okunaklı olmayan çek fotokopileri ibraz edilmiştir. Mahkememizce söz konusu fotokopi üzerinde yapılan incelemede davacı yanın lehtar, ciranta veya yetkili hamil olduğuna ilişkin herhangi bir kaydın bulunmadığı anlaşılmış, ayrıca davacı tarafından aynı çek koçanına ilişkin farklı seri numaraları çekler ile ilgili olarak çek iptali davalarının açıldığı (Mahkememizin …. Esas, … Esas, …. Esas, … Esas) söz konusu davalara müdahillik taleplerinin bulunduğu ve çek suretlerinin ibraz edildiği, bu çeklerde davacının herhangi bir suretle adının geçmediği ve yine söz konusu çeklerin bir kısmının keşidecilerinin aynı veya şirket ortağına ait olduğu anlaşılmakla davacı tarafından yetkili hamil olduğunun yaklaşık olarak ispatlanamadığı görülmekle davanın reddine karar verilmiştir.
HÜKÜM: Ayrıntısı yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-Alınması gereken 59,96 TL harcın peşin alınan 179,90 TL harçtan mahsubu ile bakiye 119,93 TL harcın karar kesinleştiğinde davacı yana iadesine,
3-HMK 312 uyarınca davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerine bırakılmasına,
4-Davacı tarafından yatırılan gider avansının bakiye kalan kısmının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair, dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf yasa yolu açık olmak üzere oy birliği ile karar verildi.

Başkan Üye Üye Katip

NOT: BU BELGE ELEKTRONİK İMZA İLE İMZALANMIŞ OLUP AYRICA ISLAK İMZA UYGULANMAYACAKTIR.
“5070 sayılı yasanın 5. ve 22. maddeleri gereğince elektronik imza ile oluşturulan belgeler elle atılan ıslak imza ile aynı hukuki sonucu doğurur”