Emsal Mahkeme Kararı Diyarbakır Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/92 E. 2022/497 K. 09.03.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

DİYARBAKIR
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO :
KARAR NO :

HAKİM :
KATİP :

DAVACILAR : 1-
2-
VEKİLİ :
DAVALI :
VEKİLİ :
DAVA İHBAR OLUNAN:
DAVA : Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli)
DAVA TARİHİ : 14/01/2022
KARAR TARİHİ : 09/03/2022
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH :

Mahkememizde görülmekte olan limited şirket pay devrinin pay defterine işlenmesi ve ticaret siciline tescil ve ilanı istemli davanın yapılan açık yargılaması sonucunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili, Diyarbakır …………. Noterliğince onaylanan 04.06.2021 tarih ve………… yevmiye numaralı limited şirket pay devir sözleşmesi ile dava dışı ………………, …………….. ve……………’nun davalı şirketteki tüm hak ve hisselerininin …………….., …………. ve ………..’ya devredildiğini, ilgili pay devrinin şirketin pay devrine işlenmesi için genel kurulun toplantıya çağrılması amacıyla davalı şirket müdürü ……….’ya iki kez ihtar gönderilmesine rağmen genel kurulunun toplanması yönünde herhangi bir işlem yapılmadığını, dolayısıyla pay devrinin şirketin pay defterine yazılamaması nedeniyle Ticaret Sicil Müdürlüğünde tescil ve ilanının yapılamadığını ileri sürerek müvekkillerin de ortağı bulunduğu ……………. Sanayi Tic.ltd.şti. Ünvanlı şirketinin Diyarbakır ……….Noterliğinin 04/06/2021 tarih ve …………. yevmiye nolu satış sözleşmesinin pay defterine işlenmesi ve yönetim kurulunun yeniden seçilmesi için şirketin tedbiren genel kurula çağrısının yapılmasını, Diyarbakır Ticaret Sicil Müdürlüğünün davaya dahil edilmesini ve pay devrinin davalı şirketin pay defterine işlenmesi ile Diyarbakır Ticaret Sicil Müdürlüğüne tescil ve ilanının yapılmasına karar verilmesini istemiştir.
Davalıya usulüne uygun tebligat yapılmış, davalı vekili 20/02/2022 tarihli UYAP üzerinden göndermiş olduğu dilekçede, cevap dilekçesi ekinde sunulmayan noter evraklarının delil olarak sunulduğunu bildirmiş, dosya içeriği ve UYAP kayıtları incelendiğinde davalı tarafın cevap dilekçesi sunulmadığı anlaşılmıştır.
Davaya dayanak yapılan limited şirket pay devir sözleşmesi ile başvuruya ilişkin ihtarnameler ve cevabı ihtarnameler taraflarca dosyaya sunulmuş, davalı şirkete yazılan müzekkere ile şirket sözleşmesinin bir örneği dosyaya kazandırılmıştır.
Diyarbakır ………… Noterliğince onaylanan 0406/2021 tarihli Limited Şirket Pay Devri Sözleşmesi incelendiğinde; dava dışı ……………..’nun davalı şirketteki …………. payının tamamını davacı …………………’ya, dava dışı …………..’nun davalı şirketteki ……… payından ………. adet payını davacı ………..’ya, ………… adet payını ise davacı ……………..’ya, dava dışı…………….’nun ise davalı şirketteki ……… payından …………. adet payını davacı ……………..’ya, ………. adet payını ise dava dışı ………….’ya devrettiği anlaşılmaktadır.
Davalı şirketin kuruluşuna ilişkin sözleşme incelendiğinde; esas sermaye payının devrini yasaklayan herhangi bir düzenlemenin bulunmadığı anlaşılmıştır.
Davacılar tarafından dava dışı………..’e gönderilen Diyarbakır ………… Noterliğinin…………. tarihli ve ……………. yevmiye numaralı ihtarnamesi incelendiğinde; şirket hisse devri ve yönetim kurulunun yeniden seçilmesine ilişkin gündem maddelerinin görüşülmesi ve karara bağlanması amacıyla davalı şirketin genel kurulunun toplantıya çağrılmasının talep edildiği, aynı hususların Diyarbakır ……….. Noterliğinin ………. tarihli ve ……….. yevmiye numaralı ihtarnamesi ile de tekrarlandığı anlaşılmaktadır.
Davalı şirket tarafından Diyarbakır ………. Noterliğinin …………. tarihli ve …………. yevmiye numaralı ihtarnamesine cevaben gönderilen Diyarbakır ………. Noterliğinin …………. tarihli ve ……….. yevmiye numaralı ihtarnamesinde; şirketin ticaret sicildeki kayıtlarına göre, halen …………, …………., ………… ve …………..’nun ortak olarak kayıtlı olduğu, bu anlamda ortaklar adına kayıtlı olan şirketin zaten sicile tescilli bulunduğundan ortaklar kurulunun böyle bir gündem ile toplantıya çağrılmasının hukuken mümkün olmayacağı, şirket hisselerinin tamamı ……….. ve …………’ya noter aracılığı ile diğer ortaklar tarafından satışının yapıldığını ve şirket hisselerini satın alanlarca ticaret siciline kaydının yapılmadığını, ortaklar kurulu toplantı çağrısı mevcut sicil kaydı üzerinden yapıldığından talebin yerine getirilmesinin mümkün olmadığının bildirildiği, aynı hususların Diyarbakır ……….. Noterliğinin ………… tarihli ve………… yevmiye numaralı ihtarnamesi ile de tekrarlandığı anlaşılmaktadır.
Dava, noterde onaylanan limited şirket hisse devir sözleşmesi gereğince yapılan pay devirlerinin davalı şirketin pay defterine işlenmesi ve Ticaret Sicil Müdürlüğünde tescil ve ilanının yapılması istemine ilişkindir.
Davaya konu pay devri, ………….. tarihinde 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu yürürlüğe girdikten sonra yapılmıştır.
6102 sayılı TTK da limited şirket pay devri, Esas sermaye payının geçişi hâlleri/ Devir başlıklı 595.maddesinde;
“(1) Esas sermaye payının devri ve devir borcunu doğuran işlemler yazılı şekilde yapılır ve tarafların imzaları noterce onanır. Ayrıca devir sözleşmesinde, ek ödeme ve yan edim yükümlülükleri; rekabet yasağı ağırlaştırılmış veya tüm ortakları kapsayacak biçimde genişletilmiş ise, bu husus, önerilmeye muhatap olma, önalım, geri alım ve alım hakları ile sözleşme cezasına ilişkin koşullara da belirtilir.
(2) Şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemişse, esas sermaye payının devri için, ortaklar genel kurulunun onayı şarttır. Devir bu onayla geçerli olur.
(3) Şirket sözleşmesinde başka türlü düzenlenmemişse, ortaklar genel kurulu sebep göstermeksizin onayı reddedebilir.
(4) Şirket sözleşmesiyle sermaye payının devri yasaklanabilir.
(5) Şirket sözleşmesi devri yasaklamış veya genel kurul onay vermeyi reddetmişse, ortağın haklı sebeple şirketten çıkma hakkı saklı kalır.
(6) Şirket sözleşmesinde ek ödeme veya yan edim yükümlülükleri öngörüldüğü takdirde, devralanın ödeme gücü şüpheli görüldüğü için ondan istenen teminat verilmemişse, genel kurul şirket sözleşmesinde hüküm bulunmasa bile, onayı reddedebilir.
(7) Başvurudan itibaren üç ay içinde genel kurul reddetmediği takdirde onayı vermiş sayılır.” düzenlemesi mevcuttur.
Somut olayda, pay devri, noterden onaylama şeklinde yapılmış olup, pay devir sözleşmesinde yasanın aradığı yazılılık ve imzaların noterce onanması koşulunun gerçekleştiği ancak devre onay veren bir genel kurul kararının bulunmadığı görülmektedir.
Limited şirket hisse devrinin noterde yapılması ve pay defterine kayıt ile hüküm ifade edeceği tartışmasız olup, davalı şirketin ana sözleşmesinde hisse devrini yasaklayan bir hüküm yoktur. Davacılar ile devreden ortaklar arasında hisse devir sözleşmesinin 04/06/2021 tarihinde gerçekleştirildiği, devrin onaylanması için davacıların ilk olarak 25/10/2021 tarihinde başvuru yaptığı, şirket ortaklar kurulu tarafından pay devrinin onaylanmasına yönelik herhangi bir karar alınmadığı, TTK’nun 595/son maddesinde düzenlenen üç aylık sürenin 25/01/2022 tarihinde dolduğu, davanın üç aylık süre dolmadan 14/01/2022 tarihinde açıldığı anlaşılmaktadır.
TTK’nun 595. maddesinde esas sermaye payının geçişi halleri başlığı altında devir düzenlenmiş, esas sermaye payının devri için ortaklık genel kurulunun onayının şart olduğu ve devirin bu onayla geçerli olduğu düzenlendikten sonra devralanın onay için başvurusundan itibaren üç ay içinde genel kurul tarafından reddedilmediği takdirde onayı vermiş sayılacağı düzenlenmiştir.
TTK’nun 595/son maddesinde düzenlenen üç aylık süre ile onayın sessiz kalınarak sürüncemede bırakılması engellenmek istenmiş olup, her davanın açıldığı tarihteki koşullara göre değerlendirilip karara bağlanacağı gözetildiğinde zamansız açılan davanın reddine karar verilmesi gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere
1-Davanın REDDİNE,
2-Davacının dava açarken toplamda 172,90 TL harç yatırdığı anlaşıldığından peşin harcın mahsubu ile bakiye kalan 92,2 TL harcın karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
3-Yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Davalı taraf kendisini bir vekil ile temsil ettiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT gereğince 5.100 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
6-Dosyada mevcut gider avansının bakiye kalan kısmının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair davacı vekili ile davalı vekilinin yüzüne karşı verilen karara karşı, 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun İstinafa ilişkin hükümleri doğrultusunda, kararın tebliğ tarihinden itibaren iki (2) haftalık süre içerisinde (HMK’nın 345. maddesi), mahkememize veya başka bir yer mahkemesine dilekçe ile başvurmak (HMK’nın 343. maddesi) ve istinaf harcı ile gerekli giderlerin tamamen ödemek (HMK’nın 344. maddesi) suretiyle, Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İstinaf yolu açık olmak üzere açıkça okunup usulen anlatıldı.. 09/03/2022

Katip Hakim