Emsal Mahkeme Kararı Diyarbakır Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/564 E. 2022/2078 K. 10.06.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
T.C.
DİYARBAKIR
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO :
KARAR NO :

HAKİM :
KATİP :

DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI : HASIMSIZ

DAVA : Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız))
DAVA TARİHİ : 13/04/2022
KARAR TARİHİ : 10/06/2022
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH :

Mahkememizde görülmekte olan Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız)) davasında davacı vekilinin 08/06/2022 tarihli dilekçesi incelendi.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle;……San. ve Tic. Ltd. Ştd., keşidecisi……..San. Tic. Ltd. Şti., keşide tarihi ………, muhatap bankası ….bank A.Ş…….. Şubesi olan …..numaralı hesaba bağlı, 20.000,00 TL meblağlı, ……. Seri numaralı 1 adet çeki kaybetmiş olduğunu, söz konusu çekin halen nerede ve kimin/kimlerin elinde olduğu bilinmemekte olduğunu, müvekkili aleyhine tahsil edilebilme ihtimaline binaen bahsi geçen çekin iptalini talep ve dava etmiş olduğu anlaşıldı.
Davacı vekilinin …/2022 tarihli talep dilekçesi özetle; davaya konu çekin müvekkil tarafından bulunmuş olması sebebiyle davadan vazgeçildiğini, tüm neticeleri ile birlikte dosyanın işlemden kaldırılmasını, artan avansın ve yatırılan 3.000,00 TL teminatın taraflarına iadesine karar verilmesini talep etmiş olduğu anlaşıldı.
GEREKÇE;
HMK md.123 gereğince: “Davacı, hüküm kesinleşinceye kadar, ancak davalının açık rızası ile davasını geri alabilir. Bu takdirde davanın açılmamış sayılmasına karar verilir.” hükmü yer almaktadır.
Davayı geri alan davacı, bununla talep sonucundan, yani hakkının özünden feragat etmemekte, sadece davasını geri almakta ve onu ileride tekrar açabilme hakkını saklı tutmaktadır. Davacının davasını geri alabilmesi için davalının rızası şarttır . (Kuru, B.:Hukuk Muhakemeleri Usulü, Altıncı Baskı, Cilt II, İstanbul 2001, s.1680). Davayı geri alma talebinin ve buna muvafakatın mahkemeye karşı (dilekçe ile veya duruşmada tutanağa yazdırmak suretiyle) yapılması gerekir.
Davanın geri alınması müessesesi, 6100 sayılı HMK’nın 123 üncü maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, davacı, hüküm kesinleşinceye kadar, ancak davalının açık rızası ile davasını geri alabilir. Davacının davasını geri alması ve davalının da bu geri almaya açık rıza göstermesi durumunda, mahkemece “davanın açılmamış sayılmasına” karar verileceği yerleşmiş Yargıtay içtihatları ile kabul edilmiştir. Nitekim, 22/07/2020 tarihinde yürürlüğe giren 7251 sayılı Kanun’un 10 uncu maddesi ile 6100 sayılı HMK’nın 123 üncü maddesine; “Bu takdirde davanın açılmamış sayılmasına karar verilir.” ek cümlesi eklenerek, mahkemece verilecek kararın mahiyeti, yerleşmişYargıtay içtihatları doğrultusunda düzenlenmiştir. İş bu davanın hasımsız açılmış olması, davacı vekilinin …./2022 tarihli beyan dilekçesinde davasından vazgeçmesinin mahkememizce davanın geri alınması olarak yorumlanarak HMK md.123 gereğince açılmamış sayılmasına karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi ekli kararda açıklandığı üzere,
1-Davanın HMK madde 123 gereğince AÇILMAMIŞ SAYILMASINA,
2-Davacının talebi, ilk celseden sonra vuku bulduğundan 80,70 TL maktu harcın 2/3 ü oranında hesaplanan 53,80 TL harcın peşin alınan 80,70 TL harçtan düşümü ile artan 26,90 TL harcın karar kesinleştiğinde ve istek halinde yatırana geri verilmesine,
3-Karar kesinleştiğinde ve talep halinde artan gider avansı davacıya iadesine,
4-Ödeme yasağının kaldırılmasına, bu hususla ilgili bankaya DERHAL müzekkere yazılmasına,
5-Kararın kesinleşmesine mutakıp 1 ay içerisinde tazminat davası açılmaz ise teminatın iadesine,

Dair tarafların yokluğunda verilen karara karşı, 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun İstinafa ilişkin hükümleri doğrultusunda, kararın tebliğ tarihinden itibaren iki (2) haftalık süre içerisinde (HMK’nın 345. maddesi), mahkememize veya başka bir yer mahkemesine dilekçe ile başvurmak (HMK’nın 343. maddesi) ve istinaf harcı ile gerekli giderlerin tamamen ödemek (HMK’nın 344. maddesi) suretiyle, Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İstinaf yolu açık olmak üzere açıkça okunup usulen anlatıldı.

Katip Hakim