Emsal Mahkeme Kararı Diyarbakır Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/1223 E. 2022/2739 K. 22.12.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
T.C.
DİYARBAKIR
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO :
KARAR NO :

BAŞKAN :
ÜYE :
ÜYE :
KATİP :

DAVACILAR :

VEKİLİ :
DAVALI :
VEKİLİ :

DAVA : Genel Kurul Kararının İptali (Kooperatif Genel Kurul Kararının İptali)
DAVA TARİHİ : 13/10/2022
KARAR TARİHİ : 22/12/2022
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH :

Mahkememizde görülmekte olan Genel Kurul Kararının İptali (Kooperatif Genel Kurul Kararının İptali) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
DAVA :Davacı vekili dava dilekçesinde özetle: Davalı ….. İhracat Sanayi Ticaret A.Ş. kanunun emredici hükümlerine ve iyi niyet kurallarına aykırı biçimde toplandığını ve bu toplantıda şirketin ve şirket ortaklarının hak ve menfaatlerine aykırı kararlar alındığını, Genel kurul toplantısının TTK yasalarına aykırı olarak 2015 yılından bu güne kadar yapılmadığını, her yıl yapılması zorunlu olan genel kurul toplantısı 2015-2022 yılını kapsayacak şekilde yasalara ve şirketin ana sözleşmesine aykırı olarak yapıldığını, bu yasa dışı genel toplantının 16 Haziran 2022 yılından şirket yöneticileri …, … ve ….’a şirket hakkında bilgi alma ve inceleme hakkını kullanarak noter kanalı ile çektiği ihtarnameden hemen sonra ve alelacele yapıldığını, toplantının internet sitesinde yayımlanmadığı gibi herhangi bir ulusal ve bölgesel gazetede de yayımlanmadan sadece noter kanalı ile çağrı mektupları gönderildiğini, şirket yöneticilerinin usule aykırı davranarak toplantıyı gerçekleştirdiklerini, ayrıca belgede görüldüğü gibi müteahhit ….’un notere başvuru tarihi …. olduğunu, noterden postaya veriliş tarihi ise … olduğunu ve toplantının yapılacağı tarihin ise …. tarihi olduğunu, toplantının yapıldığı adresin, sadece sicil gazetesinin ilanında belirtildiğini ve ayrıca gerçekten belirtilen adreste toplantı yapılıp yapılmadığının bilinmediğini, toplantı yeri, bazı şirket ortaklarına 2 saat önceden WhatsApp uygulaması üzerinden konum paylaşılarak tarif edildiğini, … gibi bazı hissedarların adresleri bilerek ve kasti olarak hatalı yazıldığını, bütün hissedarların şirket kayıtlarında e-mail adresleri bulunmasına rağmen çağrıda elektronik adresler kullanılmadığını, şirket yöneticilerinin yasa dışı bir şekilde şirketi borçlandırmaya ve geçmiş tarihte şirkete borç verdiklerini iddia etmekte ve bu borcun merkez bankası dolar kuru üzerinden güncellenerek ödenmesine yönelik kararlar aldırtmaya çalıştıklarını, toplantının içerdiği gündem maddelerinin, yasaların emrettiği bilgileri içermediğini, ayrıca genel kurul toplantısı yapıldığının öğrenilmesinden sonra, şirket yöneticilerine ve bu toplantının yapılmasını isteyen ve kendini şirket vekili olarak gösteren …’a noter kanalı ile yapılan ihtarnamede, genel kurulun ana sözleşmeye ve yasalara aykırı olduğu ve alınan kararların geçersiz olduğu ifade edilmesine rağmen, genel kurul kararlarının …. tarih ve … sayılı sicil gazetesinde yayımlandığını, bu nedenlerle … tarihinde gerçekleştirildiğinden bahisle … tarihinde sicil gazetesinde tescil ettirilen ve …. yılında da sicil gazetesinde yayımlattırılan genel kurul kararlarının iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP :Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle: Davacıların haksız ve kötüniyetli davası ile birebir aynı dava dilekçesi ile başka bir davalı tarafından açılmış olan …. Esası ile birleşmesi gerektiğini, keza davacıların kötüniyetli davranıp şirketi zarara uğratma gayesi ile açılan Diyarbakır Ticaret Mahkemesi’nin …. Esas sayılı dosyasındaki davacıya destek olmak için işbu davayı açtıklarını, konusu ve davalısı aynı olan işbu dosyanın …. Esası ile birleştirilmesini talep ettiklerini, esasa ilişkin olarak, davalı müvekkili şirket….İhracat Sanayi Ticaret A.Ş. yönünden genel kurul için, dava dilekçesinde her ne kadar kanunun emredici hükümlerine aykırı biçimde toplanmış olduğu iddia edilmiş olsa da müvekkili şirketin nakit darlığına düştüğünden toplantı yapamadığını, dava açan davacıların vakıf olduğu ve bugüne kadar da nakit darlığı sebebiyle toplantı yapamadığının aşikar olduğunu, keza davacıların da bugüne kadar toplantı talepleri ya da şirketin genel maddi durumu ile ilgili iyileştirme yönünde bir çabaları olmadığını, bu sebeple de açılan işbu dava TMK. 2.maddede hüküm altına alınan iyiniyet ve dürüstlük kurallarına aykırılık teşkil etmekte olduğunu, davacıların iddia edilenin aksine sermaye artırımında para vermekten kaçındıkları için adeta genel kurul yapılmasın diye çaba sarf ettiklerini genel kurul ve şirketin düze çıkabilmesi için bu süreçte sermaye artırımı yapılması gerektiğini, yetkililerin defalarca şirket ortaklarına ulaşmaya çalıştıklarını, ancak davacıların şirkete sahip çıkmadıklarını, iddia edilenin aksine bugüne kadar şirket ortaklarından …..’un şirket için en büyük emek ve gayreti sarf ettiğini, icralarla ve alacaklılarla boğuştuğunu, …. tarihinde ticaret sicil gazetesinde toplantı duyurusu yayınlandığını, noter kanalı ile de taraflara tebligat çıkarıldığını, çıkarılan tebligatta toplantı günü ve toplantının yapılacağı adrese ilişkin bilgilerin açık bir şekilde yer aldığını, müvekkili şirketin İnternet adresinin olmaması nedeniyle internet sitesi üzerinden ilan yapamadığını, Genel Kurul ve Yönetim Kurulu toplantılarının aynı gün yapılmasında hukuken herhangi bir sakınca bulunmadığını, bu nedenlerle davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
DEĞERLENDİRME :
Dava genel kurul kararının iptali istemine ilişkindir.
Taraflar arasındaki ihtilafın davalı şirketin …. tarihinde yapılan genel kurula ilişkin yapılan çağrının usulüne uygun olup olmadığı, aynı şekilde alınan kararların usul ve yasaya uygun olup olmadığı, bu suretle genel kurulun iptalinin gerekip gerekmediği noktasında toplanmış olduğu anlaşılmıştır.
Mahkememizin …. Esas sayılı dosyası incelendiğinde eldeki dava ile mahkememizin iş bu dosyası üzerinden görülen dava arasında hukuki ve fiili bağlantı bulunduğu ve biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek durumda olduğu anlaşılmakla, 6100 sayılı HMK:’nın 166. maddesi de göz önünde bulundurularak eldeki dava dosyasının mahkememizin …. Esas sayılı dosyası ile birleştirilmesine karar verilmesi gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM-Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere:
1-Mahkememiz ….. Esas sayılı dosyası ile iş bu dosya arasında hukuki ve fiili bağlantı bulunduğundan bu dava dosyasının mahkememiz …. Esas sayılı dosyası ile BİRLEŞTİRİLMESİNE, yargılamanın birleştirilen …. Esas sayılı dava dosyası üzerinden DEVAMINA,
2-Yargılama giderlerinin birleşen dosya üzerinden değerlendirilmesine,
Dair, taraf vekillerin yüzlerine karşı, esas hükümle beraber istinaf yolu açık olmak üzere oy birliği ile verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.

Başkan Üye Üye Katip