Emsal Mahkeme Kararı Diyarbakır Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/2045 E. 2023/232 K. 24.04.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
T.C.
DİYARBAKIR
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO :
KARAR NO :

HAKİM :
KATİP :

DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI :
VEKİLLERİ :

DAVALI :
DAVA İHBAR OLUNAN :
VEKİLİ :

DAVA : Tazminat (Haksız Fiilden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 13/12/2021
KARAR TARİHİ : 24/04/2023
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH :

Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Haksız Fiilden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA :Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkili şirketin adına kayıtlı …abone ve …sayaç nolu elektrik abonesinin kullanıcısı olduğu …nolu elektrik abonesinin bağlı bulunduğu trafonun Diyarbakır ili …ilçesi …Mah …Cad. No:…. Adresinde yer alan …kolejinin elektrik ihtiyacını karşılamak için …tarihinde müvekkili tarafından okul kampüsüne tesis edildiğini, müvekkili şirketin işletmesini yaptığı …kampüsünün içinde yer alan trafonun sokağa çıkma yasağının olduğu ve okulun kapalı olduğu …tarihinde trafoda meydana gelen yangın sonucu kullanılamaz hale geldiğini, meydana gelen yangına Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Ekibince müdahale edildiğini, İtfaiye Ekibinin yangını söndürme çabasına rağmen trafonun kullanılamaz hale geldiğini, İtfaiye Ekibince …tarihinde tutulan tutanakta yangının Elektrik Kontağından meydana geldiğine ilişkin tutanak tutulduğunu, Bu yangınla ilgili Olarak Diyarbakır … Sulh Hukuk Mahkemesinin …. D.iş dosyası ile tespit yapıldığını, Meydana gelen yangın sonucu kullanılamaz hale gelen trafonun …tarihli fatura ile davalı …Tic Ltd Şti şirketinden alınmış olduğunu, bu trafonun teminine ve kurulumuna ilişkin tüm işlemlerin bu şirket tarafından yapıldığını, …tarihinde okulun kapalı olduğu bir zamanda meydana gelen bu yangından müvekkillerine atfedilecek bir kusur bulunmadığını, Yangının trafonun kurulumundan yaklaşık 5-6 ay gibi kısa bir süre sonra meydana geldiğini ve meydana gelen bu yangın sonucu müvekillinin zarara uğradığını ve müvekillinin iş yerinin ihtiyacını karşılamak için yeniden bir trafo tesisi kurmak zorunda kaldığını, davalıların meydana gelen bu zarardan dolayı haksız fiil hükümlerine göre müteselsilen sorumlu olduğunu, zararının tazminini talep ve dava etmiştir.
CEVAP :Davalı …vekilinin cevap dilekçesinde özetle; Davacı tarafından müvekkili Şirkete karşı ikame edilen delil tespitinin usul ve yasaya aykırı olduğunu, HMK’ ya göre yokluğunda yapılan keşfi ve sonucunda düzenlenen bilirkişi raporlarını kabul etmediklerini, söz konusu yangının meydana geldiği yerin sigortalı olup olmadığı hususunun tespitinin sağlanmasını talep ettiklerini, İddia edilen yangının müvekkilinden kaynaklanan sebeplerden çıkmadığını, söz konusu trafonun diğer davalı …Tic. Ltd. Şti. Tarafından temin edilmiş ve kurulmuş olduğunu, Davacının, yangının müvekkiline ait nedenlerden ortaya çıktığını ve bu zararın meydana gelmesinde kendi kusuru olmadığını da ispat etmesi gerektiğini, Davacının yangına ve çıkış sebebine ayrıca uğradığı zarara ilişkin dava dosyasına hiçbir belge sunmadığını, Yangının çıkış sebebinin konusunda uzman kişiler tarafından tespit edilmediğini, müvekkiline yöneltilen husumeti kabul etmediklerini, İtfaiye personelinin teknik bilgisinin yeterli olmadığını ve meydana gelen her yangın olayında gerekçe olarak elektrik kaynaklı yazdıklarını, neticeten davanın ihbarı ile neticeten reddini talep etmiştir.
DELİLLER:
1-Yangın raporu, zarara ilişkin faturalar, fotoğraflar,
2-Arabuluculuk tutanağı,
3-Dava konusu trafoya ilişkin …(voltaj kayıtları, arıza ihbarları vs.) kayıtları,
4-Keşif ve akabinde tanzim olunan Bilirkişi heyetinin …tarihli raporu,
5- Diyarbakır … Sulh Hukuk Mahkemesinin … D.iş dosyası.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE :
Dava, yangın nedeni ile oluşan maddi zararın davalılardan tazmini talebine ilişkindir.
Dava konusu yangın olayına dair Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan … tarihli Yangın Raporunda özetle; “Elektrik kontağından meydana geldiği kanaatine varıldı.” hususu belirtilmiştir.
Bilirkişi heyetinin … tarihli raporu içeriğinden anlaşıldığı üzere;
…Tic.Ltd.Şti şirketi tarafından davacı şirkete kesilen …tarihli faturaya göre …Kva Trafo bedelinin KDV dahil …TL olduğu anlaşılmıştır.
Dosyaya sunulan …Tic.Ltd.Şti şirketi tarafından davacı şirkete kesilen …tarihli faturaya göre …Kva Trafo bedelinin KDV dahil …TL olduğu anlaşılmıştır.
Dosyaya sunulan ve davacı şirket için …firması tarafından hazırlanan elektrik faturasındaki bilgilerden Abone sözleşme gücünün …W olduğu yani trafo gücünün …kVA olduğu anlaşılmaktadır.
Dosyaya sunulan resimlerde bahse konu trafonun yandığı ve büyük alevli bir yangının oluştuğu görülmüştür.
… ekiplerince hazırlanan tarihi olmayan dosyada mübrez tutanakta özetle; “…tarihinde olay yerine gidip yaptığımız gözlemler sonucunda; alçak gerilim dağıtım panosunun, trafonun ve hücrelerin yanmış olduğu, kendi trafolarında meydana gelen arıza sonucunda trafonun şebekemize bağlandığı noktada hattımıza zarar verdiği ve hattımızın başka herhangi bir noktasında arıza oluşmadığı tespit edilmiştir. Hattımızdan enerji alan binlerce abone olmasına rağmen sadece final okullarına ait trafoda zarar meydana gelmiş olup tarafımıza herhangi bir zarar ziyan talep başvurusu yapılmamıştır.” hususları belirtilmiştir.
… ekiplerince hazırlanan bir diğer tarihi olmayan tutanakta özetle; “Yaptığımız incelemelerde, final okullarının şebekemize bağlandığı noktada hattın kopmuş olması sebebiyle arızanın kendi taraflarından kaynaklı kanaatine vardık. Kopan iletkenleri çekip okula ait trafoyu devre dışı edip TM4’ten F16-FI7 hatlarına enerji verilmiş ve şebeke normal dönüşmüştür.” hususları belirtilmiştir.
Bilirkişi heyetinin …tarihli raporunun incelenmesinden; dava konusu yangın sebebine ilişkin teknik açıklamalara yer verilmiş olduğu, dava konusu olaya ilişkin ikincil mevzuat hükümlerine yer verildiği, bakım, onarım ve kontrole ilişkin teknik bilgiler ve düzenleyici işlemlerin açıklandığı, akabinde “püf nokta kabloların yani sarımların kesinlikle birbiri ile temaslarının olmamasıdır. Sarımlar birbirleri ile temas ettikleri anda çok yüksek bir akım oluşacaktır. Çok yüksek bir akım patlamaya sebep olur. Genelde trafo patlamalarının ana sebebi sarımların birbiri ile yalıtımını sağlayan yalıtkan malzemenin görevini yerine getiremez/hale gelmesinden kaynaklanır. Bu da genelde sıcaklıktan ya da çok fazla yüklenmeden kaynaklanabilir. Eğer siz trafoyu fazla yüklerseniz trafo çok fazla ısınır ve yalıtkan malzeme yalıtkanlığını kaybeder. Aynı şekilde trafonuzun bakımını ve soğutma sisteminin bakımını düzgün yapmazsanız ısındığından ve bu ısının yalıtkan malzemeye verdiği zarardan ötürü patlama söz konusu olabilir.” açıklamasına yer verildiği görülmüştür.
Yapılan keşif akabinde saptandığı üzere;
Dava konusu yerde yangın sonucu kullanılamaz hale gelen trafonun bulunduğu monoblok beton trafo köşkü içerisinde yapılan incelemelerde;
“1) Beton köşk içerisinde 1 adet hermetik tip … kVA trafo, trafo koruma ve ölçü hücreleri, alçak gerilim panoları ve kompanzasyon sistemi bulunmaktadır.
2) Köşk içerisindeki tüm trafo ve diğer malzemeler tamamen yandığından köşk içerisindeki yangının başladığı noktanın tespiti mümkün olmayacaktır.” tespitlerine yer verildiği görülmüştür.
Mahkememizce yapılan değerlendirmede; bilirkişi heyet raporunun açık ve anlaşılır olmakla itibar edilebileceği değerlendirilmiş, trafo patlamasının … sorumluluğundaki şebekeden kaynaklanabileceğine dair herhangi bir bilgi, belge veya emareye rastlanmadığı, … ekiplerince olaya ilişkin hazırlanan tutanaklarda trafonun şebekeye bağlandığı noktada iletken kopması yaşandığı ve oluşan arızanın fiderlerinde açmaya sebep vererek uzun süreli elektrik kesintisi yaşandığının belirtildiği, trafo patlamasının yaşandığı anda okulun kapalı olduğu göz önüne alındığında trafonun aşırı yüklenmiş olma durumuna itibar edilmediği, trafonun kullanıma geçmeden önce kabulünün yetkili elektrik dağıtım firmasınca yapıldığı ve bundan sonra enerji verildiği göz önüne alındığında Trafo ve diğer koruma cihazları yönünden eksiklikler bulunduğu ihtimaline de itibar edilmeyeceği, bu kapsamda trafo patlamasına neden olarak en güçlü ihtimalin sarımların birbiri ile yalıtımını sağlayan yalıtkan malzemenin görevini yerine getiremez hale gelmesinden kaynaklandığı sonucuna varıldığı, bunun da ya trafonun kendi üretim kaynaklı hatasından ya da trafo bakımlarının zamanında yapılmamasından kaynaklanacağı, trafo periyodik kontrollerinin 6 ayda bir olduğuna ilişkin mevzuat da göz önüne alındığında yangın sebebinin trafonun kendi üretim ve montaj kaynaklı olduğunun söylenebileceği, dava konusu trafo patlamasında trafo bakım ve işletmesine ilişkin mevzuatta öngörülen 6 aylık süre dolmadan yangının çıktığı göz önüne alındığında davacı şirkete atfedilebilecek herhangi bir kusurun bulunmadığı, bu nedenle Diyarbakır … Sulh Hukuk Mahkemesinin …D.iş dosyasında davacıya atfedilen kusura itibar edilmediği, bu durumda davalı …’a da atfedilebilecek herhangi bir kusur bulunmadığı, dava konusu yangının trafo iç arızası veya trafo yalıtkanlık hatası sonucu oluştuğu, kurulan trafonun henüz 6 ay dolmadan arıza vererek yanmış olması nedeniyle yangının trafodan kaynaklandığı değerlendirildiğinden trafonun kurulumunu yapan davalı …Tic.Ltd.Şti’nin dava konusu olayda tamamen kusurlu olduğu kanaatine varılmıştır.
Neticeten eldeki davanın kısmi dava olduğu, eldeki davanın niteliği gereği belirsiz alacak davası olarak açılamayacağı (aynı yönde Yargıtay…. Hukuk Dairesinin …tarih, …Esas, …Karar sayılı kararı) davacı vekilinin talep sonucunu ıslah etmediği, ıslahın Mahkememizce hatırlatılamayacağı, eldeki dava belirsiz alacak davası olmamakla talebini belirli hale getirmesi için davacı tarafa resen süre de verilemeyeceği görülmekle taleple bağlı kalınmak suretiyle aşağıdaki şeklide karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1- Davanın kısmen kabulü ve kısmen reddi ile,
a-Davacının davalı …A.Ş.’ye yönelttiği davasının REDDİNE,
b-Davacının davalı…Tic. Ltd. Şti. ‘ye yönelttiği davasının KABULÜNE, taleple bağlı kalınmak suretiyle …TL’nin olay tarihi olan …tarihinden itibaren işletilecek yasal faizi ile birlikte davalı …Tic. Ltd. Şti. ‘den alınarak davacıya verilmesine,
2-Alınması gereken 1.366,20 TL harçtan, peşin alınan kısmın mahsubu ile bakiye 1.024,65 TL’nin davalı…Tic. Ltd. Şti.’den tahsili ile hazineye irad kaydına,
3-Davacı tarafın ödediği 59,30 TL başvurma harcı, 341,55 TL peşin harç, 571,90 TL keşif harcı ve 8,50 TL vekalet harcı olmak üzere toplam 981,25 TL’nin davalı …Tic. Ltd. Şti.’den alınarak davacıya verilmesine,
4-Davacı tarafından yapılan 4.660,00 TL posta, tebligat gideri ve bilirkişi ücreti toplamının …Tic. Ltd. Şti.’den alınarak davacıya verilmesine,
5-Davalı tarafından karşılanan bir gider bulunmadığından anılan hususta karar verilmesine yer olmadığına,
6- Davacı taraf davada kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre belirlenen 9.200,00 TL vekalet ücretinin davalı …Tic. Ltd. Şti.’den alınarak davacı tarafa verilmesine,
7-Davalı …davada kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre belirlenen 9.200,00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalı …’a verilmesine,
8- 6325 sayılı yasanın 18/A maddesi gereği Adalet Bakanlığı tarafından karşılanan ve yargılama giderinden sayılan Arabuluculuk Ücret Tarifesinde belirtilen iki taraf için iki saatlik ücret tutarı karşılığı olan 1.360,00-TL arabulucu ücretinin kabul red oranına göre belirlenen 680,00 TL’sinin davalı …Tic. Ltd. Şti.’den, 680,00 TL’sinin ise davacıdan alınarak hazineye gelir kaydına,
9- HMK.’nın 333. maddesi ve HMKY’nin 47. maddesi gereğince gider avansının kullanılmayan kısmının yazı işleri müdürü tarafından ilgilisi hesap numarası bildirilmiş ise hesabına aktarılmasına, aksi halde masrafın gider avansından karşılanmak suretiyle PTT vasıtasıyla adreste ödemeli olarak gönderilerek iadesinin sağlanmasına,
Dair; davacı vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içinde Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesine istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.

Katip 278126
¸

Hakim 194581
¸