Emsal Mahkeme Kararı Diyarbakır Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/1476 E. 2022/294 K. 31.01.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
T.C.
DİYARBAKIR
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO :
KARAR NO :

HAKİM :
KATİP :

DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI :

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 15/04/2021
KARAR TARİHİ : 31/01/2022
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH :

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin mali müşavirliğini yapan ……………… isimli şahsın terminal bilgisayarına 15/01/2021 tarihinde siber saldırı gerçekleştiğini, 10/03/2021 tarihinde uzman …………….’den alınan rapora göre 2020 yılı Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarına ilişkin muhasebe kayıt ve belgelerinin silindiğini, akabinde 18/03/2021 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığına şirket mali müşaviri tarafından siber saldırı nedeniyle berat silmeye ilişkin talepte bulunulduğunu, ancak Gelir İdaresi Başkanlığından verilen cevapta öncelikle mahkemeden zayi belgesinin alınması gerektiği bildirilerek talebin reddedildiğini beyan ederek; 2020 yılı Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarına ilişkin e-defter ve beratları için zayi belgesi verilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
GEREKÇE:
Dava, ticari defter ve kayıtların zayi olması nedeniyle 6102 sayılı TTK m. 82/7 hükmüne göre zayi belgesi verilmesi talebine ilişkindir.
Davacı vekili, yeminli mali müşavir …………….’ün (…………..Mali Müşavir) terminal bilgisayarına 15/01/2021 tarihinde yapılan siber saldırıda müvekkiline ait 2020 yılı Haziran, Temmuz, Ağutos ve Eylül aylarına ait e-defter beratlarının silindiğini, yedekleme yapılmadığı için e-defter beratlarının zayi olduğunu, şirket mali müşavirinin 18/03/2021 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığına berat silme talebinde bulunduğunu ileri sürerek, 2020 yılı Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarına ait e-defter kayıtlarının zayi olduğuna karar verilmesini istemiştir.
19/10/2021 tarihli ve 30923 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Elektronik Defter Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’in m. 7.1 hükmüne göre e-defter tutanların, Vergi Usul Kanununda belirtilen “mücbir sebep” halleri nedeniyle e-defter veya beratlarına ait kayıtlarının bozulması, silinmesi, zarar görmesi veya işlem görememesi ve e-defter ve berat dosyalarının muhafaza edildiği e-defter saklama hizmeti veren özel entegratör kuruluşlardan veya Gelir İdaresi Başkanlığından ikincil örneklerinin temin edilemediği hallerde, söz konusu durumların öğrenilmesinden itibaren tevsik edici bilgi ve belgeleri ile birlikte 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesine başvurarak kendisine bir zayi belgesi verilmesini istemelidir.
Anılan maddede atıf yapılan Vergi Usul Kanunu m. 13 hükmü uyarınca mücbir sebepler ise; (i) vergi ödevlerinden her hangi birinin yerine getirilmesine engel olacak derecede ağır kaza, ağır hastalık ve tutukluluk; (ii) vergi ödevlerinin yerine getirilmesine engel olacak yangın, yer sarsıntısı ve su basması gibi afetler; (iii) kişinin iradesi dışında vukua gelen mecburi gaybubetler; (iv) sahibinin iradesi dışındaki sebepler dolayısiyle defter ve vesikalarının elinden çıkmış bulunması şeklindedir.
6100 sayılı TTK m. 82/7 hükmünde ise tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgelerin; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacirin zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebileceği, davanın hasımsız açılacağı, mahkemenin gerekli gördüğü delillerin toplanmasını emredebileceği hüküm altına alınmıştır. Madde uyarınca, 15 günlük hak düşürücü süre zayi sebebinin ve zayi olan defter ve belgelerin tam olarak tespitinden itibaren başlar.
Dosya kapsamından, davacı tarafça, davacının muhasebe işlerini yaptığı bildirilen yeminli mali müşavir …………..’ün (………….. Mali Müşavir) terminal bilgisayarına 15/01/2021 tarihinde siber saldırı gerçekleştiği, e-defter kayıtlarının yok edildiği, siber saldırıya ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğu, davacının 18/03/2021 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığından siber saldırı nedeniyle berat silme talebinde bulunduğu, davacının bu talebine aynı tarihte e-mail ile Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından cevap verildiği, davanın 15/04/2021 tarihinde açıldığı anlaşılmaktadır. Bu durumda somut olayda, yukarıda yer verilen yasal düzenlemeler uyarınca davacının, Gelir İdaresi Başkanlığına yapılan 18/03/2021 tarihli başvuruyla defterlerin zayi olduğunu öğrendiği ve davanın 15 günlük hak düşürücü süreden sonra açıldığı görülmekle aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere,
1-Davanın hak düşürücü süre hitamı nedeniyle usulden REDDİNE,
2-Alınması gereken 80,70 TL harçtan peşin alınan harcın mahsubu ile bakiye 21,40 TL’nin davacıdan tahsili ile Hazineye gelir kaydına,
3-Yapılan yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Kullanılmayarak artan avansın karar kesinleştiğinde iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı verilen karara ilişkin yazılan iş bu gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere karar verildi.31/01/2022

Katip Hakim