Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.
T.C. BURSA BAM 5. HUKUK DAİRESİ Esas-Karar No: 2023/541 – 2023/567
T.C.
BURSA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
5. HUKUK DAİRESİ
DOSYA NO : 2023/541
KARAR NO : 2023/567
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F K A R A R I
: İhtiyati Tedbir
KARAR TARİHİ : 13/04/2023
KARAR YAZIM TARİHİ : 13/04/2023
Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemesinin 2022/1383 Esas sayılı dosyasında verilen 23/12/2022 tarihli Ara Kararının (Tensip Zaptı) istinaf incelemesi neticesinde;
İNCELEME VE GEREKÇE
Talep, kayıt kabul istemli davada, müflis şirket iflas müdürlüğünce yapılacak olan 2. alacaklılar toplantısına dava konusu edilen alacak tutarıyla katılmalarına tedbiren izin verilmesi istemine ilişkindir.
İlk derece mahkemesince, tarafların iddia ve savunmaları özetlenip, dosya kapsamında bulunan deliller değerlendirilmeden tensip tutanağının 8 nolu bendinde tedbir talebinin reddine karar verilmiştir.
Anayasa’nın 141/3. maddesi ”Bütün mahkemelerin her türlü kararları gerekçeli olarak yazılır” hükmünü içermektedir. HMK’nun 297/c, 27/c maddelerinde ise mahkeme kararlarında her iki tarafın iddia ve savunmalarının özeti, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususlar, çekişmeli konular hakkında toplanan deliller, delillerin tartışılması, ret ve üstün tutma nedenleri, sabit görülen vakıalarla bunlardan çıkarılan sonucu ve hukuki sebeplerin açıkça gösterilmesinin zorunlu olduğu hükme bağlanmıştır.
Gerekçe, kararın denetiminin yapılabilmesi ve tarafların kararın doğruluğu veya yanlışlığı konusunda fikir sahibi olmasını sağlayarak kanun yollarına başvurma konusundaki tutumlarının belirlenebilmesi açısından önemli bir işlev görür.
İhtiyati tedbir ve ihtiyati haciz kararları H.M.K.nın 391/2. maddesi uyarınca gerekçeli karar şeklinde yazılması gerekmekte olup, esasen istinaf denetiminin de gerekçeli karar üzerinden yapılması mümkündür.
“Mahkemece, ihtiyati tedbire itirazın incelenmesi neticesinde verilen karar usulüne uygun müstakil gerekçeli bir karar şeklinde yazılmadığından, bu durum 1982 Anayasası’nın 141. maddesine göre, tüm mahkeme kararlarının gerekçeli olması gerektiği hükmüne ve H.M.K.nın 391/2. maddesine aykırı olup, istinaf başvurusunun kabulü ile dosyanın iadesine karar verilmiştir. (Emsal:Yargıtay 11. Hukuk Dairesi – Karar: 2013/11854)”.
Davacı tarafından ihtiyati tedbir talebinin reddi kararına karşı istinaf yoluna gelindiğinden, davacının ihtiyati tedbir istemi konusunda usulüne uygun inceleme yapılarak ve Anayasa’nın 141. maddesi ile HMK’nın 297.maddesi de dikkate alınarak gerekçesi de yazılmak suretiyle taraflara tebliğine, bu gerekçeye yönelik olarak tarafların iddia ve savunmalarını ileri sürmeleri için iki haftalık süre beklenildikten sonra dosyanın istinaf incelemesi için Dairemize gönderilmesi gerekmektedir.
Bu sebeple bu eksikliğin tamamlanması için dosyanın ilk derece mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda Açıklanan Gerekçe ile;
Mahkemece, yukarıda anılan eksiklik tamamlanarak istinaf incelemesi için yeniden Dairemize gönderilmek üzere dosyanın mahal mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE,
Dair, HMK 353. madde uyarınca dosya üzerinden yapılan inceleme neticesinde kesin olmak üzere oy birliği ile karar verildi.13/04/2023