Emsal Mahkeme Kararı Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 5. Hukuk Dairesi 2022/1761 E. 2022/1490 K. 10.11.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BURSA BAM 5. HUKUK DAİRESİ Esas-Karar No: 2022/1761 – 2022/1490
T.C.
BURSA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
5. HUKUK DAİRESİ

DOSYA NO : 2022/1761
KARAR NO : 2022/1490

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İSTİNAF K A R A R I

DAVANIN KONUSU : Alacak
KARAR TARİHİ : 10/11/2022
KARAR YAZIM TARİHİ : 10/11/2022

Davacı vekili tarafından yukarıda yazılı ara karara karşı istinaf kanun yoluna başvurulmuş, dosya istinaf incelemesi yapılmak üzere Dairemize gönderilmiş olmakla dosya üzerinden yapılan ön inceleme neticesinde;

GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
Davacı vekili, dava dışı Tar ilişki kurmak suretiyle alacaklılardan mal kaçırdıklarını, davalılar ile borçlular arasında organik bağ olduğu gibi yakın akrabalık ilişkisinin olduğunu, paravan şirket olan davalılar ile borçluların arkasında gizlenen ve yasal yollar kullanılarak hukuksal korunma sağlamaya çalışılan perdenin kaldırılması ve müvekkili şirketin alacağının borçlunun nam-ı müstearı olarak hareket eden davalılardan tahsiline imkan sağlanması gerektiğini belirterek davalılar aleyhine ihtiyati haciz kararı verilmesini talep etmesi üzerine mahkemece, bu hususta ayrı gerekçeli bir ara kararı yazılmaksızın, 19/07/2022 tarihli tensip tutanağının (3/b) nolu bendi ile ihtiyati haciz talebinin reddine karar verildiği görülmektedir.
Geçici hukuki koruma türlerinden olan “ihtiyati haciz” 2004 sayılı İİK’nın 257 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. İİK’nın 257. maddesinde ihtiyati haczin şartları, 260. maddesinde ihtiyati haciz kararının kapsam ve içeriği, 261.maddesinde ihtiyati haciz kararının uygulanması, 265. maddesinde ise ihtiyati haciz kararına itiraz ve uygulanacak usule yer verilmiştir.
İhtiyati haciz kararının muhtevası özel olarak İİK’nın 260. maddesinde belirtilmiş olmakla, genel olarak mahkeme kararlarının neleri kapsaması gerektiği HMK’nın 297. maddesinde düzenlenmiştir. Bunlar arasında en önemlilerinden biri de HMK’nın 297/1-c bendinde yazılı olduğu üzere, kararların gerekçeli olmasıdır. HMK’nın 297/1-c maddesinde, hükmün, iki tarafın iddia ve savunmalarının özetlerini, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususları, çekişmeli vakıalar hakkında toplanan delilleri, delillerin tartışılması ve değerlendirilmesini, sabit görülen vakıalarla bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebepleri de kapsaması gerektiği öngörülmüştür. Yine Anayasa’nın 141/3. madde hükmü de tüm mahkeme kararlarının gerekçeli olmasını buyurmaktadır. Kararlarda bulunması gereken gerekçeler sayesinde taraflar, hükmün hangi maddi ve hukuki sebebe dayandırıldığını anlayabilecekleri gibi karar aleyhine kanun yoluna başvurulduğunda da inceleme sırasında ancak bu gerekçe sayesinde kararın usul ve yasaya uygun olup olmadığı saptanabilecektir. Diğer bir ifade ile kısa karar üzerinden istinaf incelemesinin yapılabilmesi mümkün değildir.
Somut olayda, mahkemece, dava dilekçesi ile birlikte talep edilen ihtiyati haciz talebine ilişkin olarak 19/07/2022 tarihli tensip tutanağının (3/b) numaralı bendi ile davacının talebinin reddine karar verildiği ve davacı vekilince verilen bu karara karşı istinaf talebinde bulunulduğu anlaşılmaktadır. Ancak aleyhine istinaf kanun yoluna başvurulan kararın, tensip tutanağındaki ara kararı mahiyetinde verildiği ve gerekçeli ayrı bir karar oluşturulmadan verilen işbu kararın, Anayasanın 141, 6100 sayılı HMK’nın 297 ve 391/2. maddelerindeki hususları kapsar nitelikte olmadığı görülmüştür. Bu itibarla, öncelikle 19/07/2022 tarihli tensip tutanağının (3/b) numaralı bendi ile verilen ihtiyati haciz talebinin reddi kararına ilişkin olarak, yukarıda anılan yasal düzenlemelerdeki hususları kapsar nitelikte, tensip tutanağından ayrı ve ara karara uygun gerekçeli kararın yazılması ve taraflara tebliği gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, istinaf incelemesinin yapılması ve kararın denetlenmesi olanaklı olmadığından öncelikle mahkemesince 6100 sayılı HMK’nın 297. maddesine uygun gerekçeli ara kararı yazılması ve taraflara tebliği ile usuli işlemler ikmal edildikten sonra istinaf incelemesi yapılmak üzere gönderilmesi için dosyanın mahkemesine geri çevrilmesine karar verilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
Yukarıda belirtilen eksikliklerin giderilmesi için dosyanın, ilk derece mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, 6100 sayılı HMK’nın 352/1 hükmü uyarınca, dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda, kesin olmak üzere oy birliği ile karar verildi.10/11/2022

M