Emsal Mahkeme Kararı Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 5. Hukuk Dairesi 2021/2534 E. 2023/119 K. 14.02.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BURSA BAM 5. HUKUK DAİRESİ Esas-Karar No: 2021/2534 – 2023/119
T.C.
BURSA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
5. HUKUK DAİRESİ

DOSYA NO : 2021/2534
KARAR NO : 2023/119

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F K A R A R I

DAVA TARİHİ : 22/10/2020
KARAR TARİHİ : 14/02/2023
KARAR YAZIM TARİHİ : 14/02/2023

Bursa 2. Asliye Ticaret Mahkemesinin 30/12/2020 tarih, 2020/650 Esas, 2020/941 Karar sayılı kararının istinaf incelemesi neticesinde;
TALEP: İflas idare memurları dilekçelerinde özetle; müflis borçlu şirket hakkında iflas müdürlüğünce yapılan incelemeler neticesinde, müflis şirkete ait herhangi bir menkul veya gayrimenkule rastlanılmadığını, banka hesaplarında bulunan toplam 65.845,46 TL’nin iflas dosyasına alındığını, tasfiyenin adi şekilde yapılmasına karar verilmiş olup gerekli ilanların ve usullerin yerine getirildiğini, müflis şirketin hileli ya da taksiratlı iflasının olmadığı kanaatini içerir raporun alındığını, 1.alacaklılar toplantısının yapıldığını, düzenlenen sıra cetvelinin kesinleştiğini, müflis şirkete ait başkaca malvarlığı tespit edilemediğinden pay cetveline giremeyen ve pay cetveline girip alacağının tamamını alamayanlar için aciz vesikası düzenlenerek ilgililere tebliğ edildiğini, iflas tasfiye işleminde yapılacak başkaca işlem kalmadığını belirterek Bursa Ticaret Sicili Memurluğu’nun 77007 Ticaret Sicil Numarasında kayıtlı … İç Ve Dış Ticaret Limited Şirketi hakkındaki iflasın İcra İflas Kanununun 254.maddesi uyarınca kapatılmasına karar verilmesi talep etmiştir.
İLK DERECE MAHKEMESİNİN KARAR ÖZETİ
İlk derece mahkemesince yapılan duruşma sonucunda, iflas müdürlüğü tarafından 20/10/2020 tarihli yazısı ile … İç ve Dış Ticaret Ltd Şti hakkında, mahkemece verilen 19/10/2016 tarih ve 2016/446 Esas; 20161032 E/K sayılı kararı ile verilen iflas kararının Bursa 6.İcra Müdürlüğünün 2011/11 iflas dosyasında işleme konularak, gazete ilanlarının yapıldığı, birinci ve ikinci alacaklılar toplantısının yapılarak sıra cetvelinin düzenlendiği ve gazetede ilan edildiği, alacak ve borçlarının tasfiye edilerek başkaca menkul ve gayrımenkul ve hak ve alacağının ve devam etmekte olan dava bulunmadığından ve iflas dosyasında alacak kaydı yaptıran alacaklılarına aciz vesikası verilerek iflas dosyasında tasfiye işlemlerinin tamamlandığı anlaşıldığından iflas masasının talebi yerinde görüldüğünden müflis hakkında verilen iflasın kapatılmasına, kararın iflas idaresi tarafından ilanına karar verilmiştir.
Bu karara karşı Orkun Uluslararası Nak. İhr. ve Tic. Ltd. Şti., SGK Başkanlığı ve Şaban Sercan tarafından istinaf kanun yoluna başvurulmuştur.
İSTİNAF SEBEPLERİ
A-Alacaklı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı istinaf dilekçesinde özetle; müvekkili kurum alacağı iflas masasına kaydedilmişse de, alacağın tahsil edilmediğini, iflasın kapanmasına ilişkin eksik inceleme yapıldığını, kapanma şartlarının oluşmadığını belirterek ilk derece mahkemesinin kararının kaldırılmasını istemiştir.
B-Alacaklı Orkun Uluslararası Nak. İhr. ve Tic. Ltd. Şti vekilinin istinaf dilekçesinde özetle; iflasın kapanmasına ilişkin şartlarının oluşmadığını, iflas masasına alacak kaydedilmişse de alacağın tahsil edilmediğini belirterek ilk derece mahkemesinin kararının kaldırılmasını istemiştir.
C- Alacaklı Şaban Sercan istinaf dilekçesinde özetle; müflis borçludan olan alacağın ödenmediğini belirterek ilk derece mahkemesinin kararının kaldırılmasını istemiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE
İstem, İİK ‘nın 254. maddesinden kaynaklanan iflasın kapatılması istemine ilişkindir.
İlk derece mahkemesi yukarıda açıklanan gerekçe doğrultusunda, talebin kabulüne karar verilmiş, bu karara karşı alacaklılar Orkun Uluslararası Nak. İhr. ve Tic. Ltd. Şti., SGK Başkanlığı ve Şaban Sercan tarafından istinaf kanun yoluna başvurulmuştur.
İstinaf incelemesi, HMK.’nın 355.maddesi uyarınca, ileri sürülen istinaf sebepleriyle ve kamu düzeniyle sınırlı olarak yapılmıştır.
İflasın kapanması müessesesini düzenleyen İİK ‘nın “nihai rapor ve kapanma kararı” başlıklı 254. maddesi; “Paralar dağıtıldıktan sonra idare, iflasa hükmeden mahkemeye son bir rapor verir. Mahkeme iflasın idaresinde hata ve noksan görürse icra mahkemesine bundan haber verir. Mahkeme, tasfiyenin bittiğini anladıktan sonra kapanma kararı verir.” hükmünü içermektedir. Buna göre, iflas masasındaki paraların dağıtılmasından ve alacağını tamamen alamamış alacaklılara aciz vesikası verilmesinden sonra İİK.m.254 uyarınca, iflasın kapatılması istenir. Mahkeme iflasın kapatılması talebini inceledikten sonra müflis ve alacaklıları gerekli görmesi halinde duruşmaya çağırıp dinledikten sonra kapatma talebi hakkında karar verir. Tasfiyede hata veya eksiklik görmesi halinde durumu tetkik merciine bildirerek hata ve eksikliklerin giderilmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını ister.
Son raporda, iflas tasfiyesinin yapılış şekli hakkında, örneğin; masaya ait mal ve hakların satılmış olduğu, masa ile ilgili davaların sonuçlandığı, masadaki paraların alacaklılara dağıtıldığı, alacağını tamamen alamamış olan iflas alacaklılarına ne miktar için aciz belgesi verildiği ve 250. madde gereğince bankaya depo edilen paraların miktar ve yeri hakkında bilgi verilmelidir. Son rapora, iflas tasfiyesine ilişkin bütün dosya ve belgelerin ve alacaklılara ödenen iflas payları için onlardan alınan makbuzların eklenmesi gerekir (Kuru, Baki, İcra ve İflas Hukuku El Kitabı, Tamamen Yeniden Yazılmış ve Genişletilmiş 2. Baskı, Ankara, 2013 s. 1374-1375).
Somut olayda; Bursa 2. Asliye Ticaret Mahkemesinin 19.10.2016 gün ve 2016/446 E., 2016/1032K. sayılı kararı ile … İç ve Dış Ticaret Ltd Şti’nin iflasına karar verildiği, iflas kararının kesinleştiği, iflas tasfiye işlemlerini yürüten Bursa 7. İcra (iflas) Müdürlüğünün 20.10.2020 tarihli yazısı ile müflis şirkete ait herhangi bir menkul veya gayrimenkule rastlanmadığı, araç kaydının bulunmadığı, banka hesaplarında bulunan paranın iflas masasına aktarıldığı, düzenlenen ve kesinleşen sıra cetveli doğrultusunda alacaklılara garameten dağıtıldığı, müflis şirkete ait başkaca malvarlığı tespit edilemediğinden pay cetveline giremeyen ve pay cetveline girip alacağının tamamını alamayanlar için aciz vesikası düzenlenerek ilgililere tebliğ edildiği gözetildiğinde, İİK ‘nın 254. maddesi hükmü gereğince, iflas tasfiyesinin usulüne uygun olarak yapıldığı, müracaat eden alacaklılara aciz vesikası verildiği, dolayısıyla iflasın kapatılmasına dair kararının usul ve esas yönünden hukuka uygun olduğu anlaşılmakla kararı istinaf eden alacaklıların istinaf istemlerinin HMK 353/1-b-1 maddesi uyarınca esastan reddine karar verilmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan gerekçe ile;
1-İstinaf eden alacaklı vekillerinin istinaf istemlerinin 6100 sayılı HMK. 353/1-b-1 maddesi gereğince ESASTAN REDDİNE,
2-Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken 179,90 TL istinaf karar ve ilâm harcının alacaklı vekilleri tarafından peşin olarak yatırılan 59,30 TL harcın mahsubu ile bakiye 120,60TL harcın alacaklılardan ayrı ayrı alınarak hazineye gelir kaydına,
3-İstinaf eden alacaklılar tarafından yapılan istinaf giderlerinin kendi üzerlerinde bırakılmasına, artan gider avansının talepleri halinde iadesine,
4-Kararın tebliğ işlemlerinin Dairemiz tarafından yerine getirilmesine,
Dair dosya üzerinde yapılan inceleme sonucu, karar tebliğinden itibaren 10 gün içinde temyiz yolu açık olmak üzere oy birliği ile karar verildi.14/02/2023