Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.
T.C. BURSA BAM 4. HUKUK DAİRESİ
T.C.
BURSA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
4. HUKUK DAİRESİ
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
G E R E K Ç E L İ İ S T İ N A F K A R A R I
DOSYA NO : 2023/1431
KARAR NO : 2023/1170
BAŞKAN : … (…)
ÜYE : … (…)
ÜYE : … (…)
KATİP : … (…)
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : BURSA 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 07/02/2023
NUMARASI : 2022/1131 Esas 2023/178 Karar
DAVACI : …
VEKİLİ : Av. …
DAVALI : …
VEKİLLERİ : Av. …, Av. …
Av. …, Av. …
DAVANIN KONUSU : İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan)
6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunun 22/2 maddesi gereğince yargı yerinin belirlenmesi için dairemize gönderilen dosya içindeki tüm belgeler ile dairemiz başkanı tarafından hazırlanan ön inceleme raporu incelendi. Gereği görüşüldü:
YARGILAMA SAFAHATI :
Sakarya Asliye Ticaret Mahkemesinin 2021/870 esas sayısında açılan davada mahkemece 22/06/2022 tarihinde verilen karar ile yetkisizlik kararı verildiği, yetkili mahkemenin Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemesi olarak gösterildiği ve dava dosyasının ilgili mahkemeye gönderildiği görülmektedir.
Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemesinin 2022/1131 esas sırasına kaydedilen davada mahkemece Sakarya Asliye Ticaret Mahkemesinin yetkili olduğundan bahisle karşı yetkisizlik kararı verilmiştir.
Dava dosyası her iki mahkeme arasında çıkan olumsuz yetki uyuşmazlığının giderilmesi ve yargı yerinin belirlenmesi için dairemize gönderilmiştir.
DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE :
HMK’nun 21/1-ç maddesinde “Kesin yetki hâllerinde, iki mahkeme de yetkisizlik kararı verir ve bu kararlar kanun yoluna başvurulmaksızın kesinleşirse” yargı yerinin belirlenmesi gerektiği düzenlenmektedir. Bu durumda yargı yeri belirlenmesinin koşullarının oluştuğu anlaşılmaktadır.
HMK’nun 22/2 maddesinde “İki mahkemenin aynı dava hakkında göreve veya yetkiye ilişkin olarak verdikleri kararlar kanun yoluna başvurulmaksızın kesinleştiği takdirde, görevli veya yetkili mahkeme, ilgisine göre bölge adliye mahkemesince veya Yargıtayca belirlenir.” düzenlemesi bulunmaktadır.
5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun’un 36/3.maddesi Bölge Adliye Mahkemesi Hukuk Dairelerinin “Yargı çevresi içerisinde bulunan adli yargı ilk derece hukuk mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek” ile görevli olduğunu düzenlemektedir. Bu durumda farklı Bölge Adliye Mahkemesi yargı çevreleri içinde bulunan mahkemeler arasında olumsuz görev veya yetki uyuşmazlığı çıktığında, davayı görecek yargı yerinin her iki mahkemenin ortak yüksek görevli mahkemesi niteliğinde bulunan Yargıtay tarafından belirleneceği açıktır.
Olumsuz yetki uyuşmazlığı çıkan mahkemelerden birisi Bölge Adliye Mahkememiz yetki çevresi içerisinde olmasına rağmen, diğeri Bölge Adliye Mahkememiz yetki çevresi içerisinde değildir. Bu durumda yetki uyuşmazlığının giderilmesinde Bölge Adliye Mahkememizin görevsiz olduğu anlaşılmaktadır. Kaldı ki karada da böyle olacağı belirtilmesine rağmen, kesinleşme yapılmadan Yargıtay 5. Hukuk Dairesine gönderilmesi gerekirken dairemize gönderilmiştir. Dosyanın yargı yerinin belirlenmesi için ortak yüksek görevli Yargıtay 5. Hukuk Dairesine gönderilmesi gerektiğinden dosyanın mahkemesine iadesine karar vermek gerekmiştir.
K A R A R :
HMK’nun 22/2 maddesi uyarınca dosyanın, olumsuz yetki uyuşmazlığının giderilmesi ve yargı yerinin belirlenmesi ile görevli ortak yüksek mahkeme olan Yargıtay 5. Hukuk Dairesi’ne gönderilmesi için Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemesine İADESİNE,
Dairemiz esasının bu şekilde kapatılmasına,
Dosya üzerinden yapılan ön inceleme sonucunda 17/05/2023 tarihinde oy birliği ile karar verildi.
KANUN YOLU : HMK’nun 362/1 maddesi uyarınca kesin olmak üzere
GEREKÇELİ KARARIN YAZILDIĞI TARİHİ : 17/05/2023
…
Başkan
…
e-imza
…
Üye
…
e-imza
…
Üye
…
e-imza
…
Katip
…
e-imza