Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.
T.C. BURSA BAM 4. HUKUK DAİRESİ
T.C.
BURSA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
4. HUKUK DAİRESİ
DOSYA NO : 2021/2095
KARAR NO : 2022/714
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F K A R A R I
BAŞKAN : … (…)
ÜYE : … (…)
ÜYE : … (…)
KATİP : … (…)
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : BURSA 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 28/09/2021
NUMARASI : 2021/857 Esas 2021/869 Karar
DAVACI : …
VEKİLLERİ : Av. …, Av. …
DAVALI : …
VEKİLLERİ : Av. …, Av. …
DAHİLİ DAVALILAR : 1 -…-…
VEKİLİ : Av. …
: 2 -… -…
VEKİLİ : Av. …
: 3 -… -…
VEKİLİ : Av. …
: 4 -… – -…
VEKİLİ : Av. …
: 5 -… – -…
VEKİLİ : Av. …
: 6 -… – -…
VEKİLİ : Av. …
İLİŞKİLİ KİŞİ : … –
VEKİLİ : Av. …
DAVANIN KONUSU : Alacak
6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunun 22/2 maddesi gereğince yargı yerinin belirlenmesi için dairemize gönderilen dosya içindeki tüm belgeler ile dairemiz üyesi tarafından hazırlanan ön inceleme raporu incelendi. Gereği görüşüldü:
DAVANIN AÇILDIĞI MAHKEME TARAFINDAN YAPILAN İŞLEMLER:
Dava Asliye Ticaret Mahkemesi sıfatıyla İnegöl 2. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2020/280 esas sayısında görülmekte iken mahkemece yapılan yargılamada Hakimler ve Savcılar Genel Kurulunun 07.07.2021 tarih ve 608 sayılı kararı ile Bursa Asliye Ticaret Mahkemesi yargı çevresinin Bursa ilinin mülki sınırları olarak belirlendiğinden bahisle dava dosyasının Bursa Asliye Ticaret Mahkemesine devredilmesine karar verilmiş, dava dosyası ilgili mahkemeye gönderilmiştir.
DAVANIN GÖNDERİLDİĞİ MAHKEME TARAFINDAN YAPILAN İŞLEMLER:
Hakimler ve Savcılar Genel Kurulu’nun 07/07/2021 tarih ve 608 sayılı kararında halihazırda açılmış davaların yeni kurulan mahkemeye devredileceğine ilişkin bir düzenlemenin mevcut olmadığını, ayrıca iş bu kararın 01/09/2021 tarihinden itibaren uygulanmasına karar verildiğinin görüldüğünü, bu durumda yeni bir mahkemenin faaliyete geçirildiği tarihten önce derdest bulunan davaların istek üzerine veya doğrudan doğruya görevsizlik ya da gönderme kararı ile yeni kurulan mahkemeye gönderilmesine olanak bulunmadığını, bu sebeple taraflar arasındaki uyuşmazlığı yargılayacak ve çözecek olan mahkemenin uyuşmazlığın doğmasından önce kanunen belli olan İnegöl 2. Asliye Hukuk Mahkemesi olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
UYUŞMAZLIĞIN NİTELİĞİ:
Somut olayda, Hakimler ve Savcılar Genel Kurulunun 07.07.2021 tarih ve 608 sayılı kararı ile Bursa Asliye Ticaret Mahkemesi yargı çevresinin Bursa ilinin mülki sınırları olarak belirlenmesi nedeniyle, karar tarihi itibariyle ilçe Asliye Hukuk Mahkemesinde ticaret mahkemesi sıfatıyla görülmekte olan derdest dosyanın Bursa Asliye Ticaret Mahkemesine devredilip devredilmeyeceği, derdest davalar yönünden görevli mahkemenin hangisi olduğu hususunda mahkemeler arasında uyuşmazlık çıktığı anlaşılmakla, dairemizce uyuşmazlığın HMK 21/1-c maddesinde yargı yerinin belirlenmesini gerektiren sebep olarak gösterilmiş bulunan “İki mahkeme de görevsizlik kararı verir ve bu kararlar kanun yoluna başvurulmaksızın kesinleşirse” düzenlemesi kapsamında çözülmesi gerektiği değerlendirilmiştir.
Öte yandan davanın açıldığı tarihte ayrı bir asliye ticaret mahkemesi bulunmayan ilçe asliye hukuk mahkemesi ile Bursa Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından verilen kararların, esasen devir kararı olduğu, kararda aktarma, devretme, görevsizlik gibi farklı isimlendirmelerin sonucu değiştirmeyeceği, devir kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulamayacağı, bu nedenle kararın taraflara tebliğ ve kesinleştirme işlemleri yapılmaksızın uyuşmazlığın çözümlenmesi gerektiği dairemizce değerlendirilmiştir.
GEREKÇE:
HMK 23/1 maddesinde yargı yerinin belirlenmesine ilişkin incelemenin dosya üzerinden yapılabileceği düzenlenmektedir. Bu nedenle dairemizce dosya üzerinden yapılan incelemede;
Hakimler ve Savcılar Genel Kurulunun 07.07.2021 tarih ve 608 sayılı kararı ile Bursa Asliye Ticaret Mahkemesi yargı çevresinin Bursa ilinin mülki sınırları olarak belirlendiği ve bu kararın 01.09.2021 tarihinden itibaren uygulanmasına karar verildiği görülmektedir. Hakimler ve Savcılar Genel Kurulunun anılan kararında derdest dosyaların devredilip devredilmeyeceği hususunda herhangi bir düzenleme bulunmadığı görülmektedir.
Türk Ticaret Kanunu’nun 6335 Sayılı Kanun’un 1.maddesi ile değişik 5/3 maddesinde asliye ticaret mahkemesi ile asliye hukuk mahkemesi ve diğer hukuk mahkemeleri arasındaki ilişki görev ilişkisi olup, bu durumda göreve ilişkin usul hükümlerinin uygulanacağı düzenlenmiştir.
Dairemizce 2021/1672 Esas, 2021/1483 Karar sayılı ve benzer kararlarda; Hakimler ve Savcılar Genel Kurulunun 07.07.2021 tarih ve 608 sayılı kararıyla Bursa Asliye Ticaret Mahkemesi yargı çevresinin Bursa ilinin mülki sınırları olarak belirlenmesi ile, daha önce asliye ticaret mahkemesi bulunmayan yerde yeni bir ticaret mahkemesi kurulması arasında bir fark bulunmadığı, Bursa Asliye Ticaret Mahkemesi yargı çevresinin ilçeyi kapsar şekilde genişlemesi karşısında bu karar tarihinden itibaren ilçe asliye hukuk mahkemesinin, asliye ticaret mahkemesi sıfatı kullanamayacağı kabul edilerek davanın Bursa Asliye Ticaret Mahkemelerinde görülmesi gerektiği benimsemiştir.
Ancak benzer konuda Bölge Adliye Mahkemeleri kararları arasındaki uyuşmazlığın giderilmesine ilişkin Yargıtay 5. Hukuk Dairesi’nin 2022/1073 Esas, 2022/2686 Karar sayılı kararında;
Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun 07.07.2021 tarih ve 608 sayılı kararı ile yeni kurulan (Alanya, Aydın, Balıkesir, Diyarbakır, Manisa, Muğla, Sakarya ve Tekirdağ) asliye ticaret mahkemeleri ile mevcut bulunan (Adana, Ankara, Ankara Batı, Antalya, Bakırköy, Bursa, Denizli, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Gebze, İskenderun, İstanbul, İstanbul Anadolu, İzmir, Karşıyaka, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin, Samsun, Şanlıurfa ve Trabzon) asliye ticaret mahkemelerinin yargı çevrelerinin belirlendiği, ancak halihazırda açılmış davaların yeni kurulan mahkemeye devredileceğine ilişkin bir düzenleme mevcut olmadığı, o halde, yeni bir mahkemenin faaliyete geçirildiği tarihten önce derdest bulunan davaların, istek üzerine veya doğrudan doğruya görevsizlik ya da gönderme kararı ile yeni kurulan mahkemeye gönderilmesine olanak bulunmadığı belirtilerek, Hakimler ve Savcılar Genel Kurulu’nun, 07.07.2021 tarih ve 608 sayılı kararı ile müstakil asliye ticaret mahkemelerinin görev sınırlarının belirlenmesi kararı öncesinde asliye ticaret mahkemesi olmayan ilçelerde asliye hukuk mahkemesinin asliye ticaret mahkemesi sıfatıyla baktığı derdest dosyaların görülmeye devam edilmesi gerektiği belirterek görüş ve uygulama uyuşmazlıklarının bu şekilde giderildiği görülmektedir.
Bu durumda uygulama birliğinin sağlanması açısından, Yargıtay 5. Hukuk Dairesi’nin 2022/1073 Esas, 2022/2686 Karar sayılı kararında açıklandığı üzere HSK’nun müstakil asliye ticaret mahkemelerinin görev sınırlarının belirlenmesi kararı öncesinde ilçede asliye ticaret mahkemesi sıfatıyla asliye hukuk mahkemesinde açılıp görülmekte olan derdest dosyaların aynı mahkemede görülmeye devam edilmesi gerektiği, Bursa Asliye Ticaret Mahkemesi’ne devredilemeyeceği dairemizce benimsenmiş ve bu nedenlerle davanın açıldığı ilçe asliye hukuk mahkemesinin (asliye ticaret mahkemesi sıfatıyla) yargı yeri olarak belirlenmesi gerekmiştir.
K A R A R :
Yukarıda açıklanan nedenlerle;
6100 Sayılı HMK.’nun 21. ve 22. maddeleri gereğince İnegöl 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin (Asliye Ticaret Mahkemesi sıfatıyla) YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE,
Dava dosyasının, dosyayı dairemize gönderen mahkemeye iadesine,
Dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda, 11/04/2022 tarihinde oy birliği ile karar verildi.
KANUN YOLU: HMK 362/1-b maddesi gereğince kesin olmak üzere
GEREKÇELİ KARARIN YAZILDIĞI TARİHİ : 11/04/2022
…
Başkan
…
e-imza
…
Üye
…
e-imza
…
Üye
…
e-imza
…
Katip
…
e-imza