Emsal Mahkeme Kararı Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 13. Hukuk Dairesi 2021/366 E. 2021/522 K. 01.12.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BURSA BAM 13. HUKUK DAİRESİ Esas-Karar No: ………
T.C.
BURSA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
13. HUKUK DAİRESİ K A R A R

DOSYA NO : …..
KARAR NO : ………

BAŞKAN : ……..
ÜYE : ……..
ÜYE :……
KATİP : ………..

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : BURSA 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : ………..
KARAR NO : 2………..
KARAR TARİHİ : 02/10/2019
İSTİNAF BAŞVURU TARİHİ : 28/01/2020(Davalı), 04/02/2020 (Davacı)
DAVACI : …………
VEKİLİ : Av. ……..
DAVALI : 1 -………..
VEKİLİ : Av………..
DAVALI : 2 ………
VEKİLİ : Av………
DAVALI : 3 -………
…….
İHBAR OLUNAN : …………
VEKİLİ : Av. ………..
DAVANIN KONUSU : Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan)
B.A.M. KARAR TARİHİ : 01/12/2021
KARAR YAZIM TARİHİ : 13/12/2021

Davacı tarafından, davalılar aleyhine açılan davanın yapılan yargılaması sonunda mahalli mahkemesince davanın kısmen kabulüne dair verilen karara süresi içinde davacı ve davalı… vekili tarafından istinaf kanun yoluna başvurulması üzerine yapılan ön inceleme sonunda:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Dava; trafik kazasından kaynaklı maddi manevi tazminat istemidir.
Davacı tarafından davalılar aleyhine açılan davada mahkeme tarafından davanın kısmen kabulüne karar verildiği ve davalılardan……… Tic. Ltd. Şti adına gerekçeli karar evrakının tebliğe çıkarıldığı ancak davalının şirket olması nedeniyle 7201 Sayılı Tebligat Kanunu 12. ve 13. maddeler ile Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 21. maddesi gereğince tebliğ yapılması gerekirken muhatap şirket yetkilisinin adreste bulunmama sebebi en yakın komşusundan sorularak tespit edilmediği ve doğrudan adreste bulunmaması nedeniyle kapısına yapıştırılarak muhtara teslim edildiği ve komşuya haber verildiği görülmüştür.
7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 12. maddesine göre; hükmi şahıslara tebligat salahiyetli mümessillerine, bunlar birden fazla ise yalnız birine yapılır. Aynı Kanun’un 13. maddesine göre de; tebliğ yapılacak bu kişiler, herhangi bir sebeple mutat iş saatlerinde iş yerinde bulunmadıkları veya o sırada evrakı bizzat alamayacak bir halde oldukları takdirde, tebliğ orada hazır bulunan memur ve müstahdemlerinden birine yapılır. Tebligat Yönetmeliği’nin 21. maddesinde de; tüzel kişi adına, tebligatı kabul edecek kişi herhangi bir sebeple mutat iş saatlerinde bulunmadığı veya o sırada evrakı bizzat alamayacak durumda olduğu takdirde tebliğin, orada hazır bulunan memur veya müstahdemlerinden birine yapılacağı, kendisine tebliğ yapılacak memur veya müstahdemin, tüzel kişinin o yerdeki teşkilatı veya personeli içinde vazife itibariyle tüzel kişinin yetkilisinden sonra gelen kimse veya evrak müdürü gibi esasen bu kabil işlerle vazifelendirilmiş biri olması lazım geldiği, bunların da bulunmadığı tebliğ mazbatasında tespit edilmek şartıyla, o yerdeki diğer memur veya müstahdemlerinden birine yapılacağı hüküm altına alınmıştır.
Yönetmeliğin 21/2 ve 21/3 maddelerinde yazılı usule (MADDE 21– 1- Tüzel kişiler adına tebligatı almaya yetkili kişiler, herhangi bir sebeple mutat iş saatlerinde işyerinde bulunmamaları veya o sırada evrakı bizzat alamayacak bir halde olmaları durumunda tebliğ, tüzel kişinin o yerdeki sürekli çalışan memur veya müstahdemlerinden birine yapılır. 2- Ancak, kendisine tebliğ yapılacak memur veya müstahdemin, tüzel kişinin o yerdeki teşkilatı veya personeli içinde görev itibariyle tebligatın muhatabı olan tüzel kişinin temsilcisinden sonra gelen bir kimse veya evrak müdürü gibi esasen bu tür işlerle görevlendirilmiş bir kişi olması gereklidir. 3- Bu kişilerin de bulunmaması halinde, bu husus tebliğ mazbatasında belirtilir ve tebliğ, o yerdeki diğer bir memur veya müstahdeme yapılır.
) hüküm altına alınmıştır.
Yukarıdaki yasal düzenlemeler kapsamında davalı şirket adına usulüne uygun tebliğ yapılmadığı, zira muhatap şirketin tebligatı almaya yetkili memuru tespit edilmediği gibi tebliğ sırasında orada bulunmama sebebi tespit edilmeden doğrudan kapıya yapıştırılarak muhtara bırakıldığı anlaşılmakla davalı………..Tic. Ltd. Şti’ne gerekçeli karar tebligatının, gerekçesi yukarıda belirtildiği şekilde usulüne uygun olarak yeniden yapılmasına ve yasal süreler beklendikten sonra ve davacı …’ın sosyal ve ekonomik durum araştırmasının da yapılarak dosyanın istinaf incelemesi yapılmak üzere Dairemize gönderilmesi için dosyanın ilk derece mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE,
Dosya üzerinde yapılan inceleme neticesinde, 6100 sayılı HMK’nun 352/1 maddesi uyarınca 01/12/2021 tarihinde oy birliğiyle kesin olarak karar verildi.

……..
Başkan
……..
e-imzalıdır
………..
Üye
………
e-imzalıdır
……..
Üye
……..
e-imzalıdır
……
Katip
……….
e-imzalıdır