Emsal Mahkeme Kararı Bursa 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/781 E. 2022/1061 K. 18.10.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BURSA 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
BURSA
3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ GEREKÇELİ KARAR
(RED)
ESAS NO : 2022/781 Esas
KARAR NO : 2022/1061
HAKİM : … …
KATİP : … …
DAVACI arım Gıda Yemek İnşaat Turizm Yatırım Danışmanlığı Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti adına … – …
VEKİLİ : Av. … – [16810-18475-77014] UETS
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 28/07/2022
KARAR TARİHİ : 18/10/2022
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 20/10/2022
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda dosya incelendi.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili Dilekçesinde Özetle;müvekkilinin Karacabey Ticaret Sicil Müdürlüğünün 3130 sicil numaralı üyesi … Tarım Gıda Yemek İnşaat Turizm Yatırım Danışmanlığı Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.’nin 06/06/2014 tarihinden beri tek pay sahibi olduğunu, 30/01/2015 tarihinden itibaren de şirketin müdürü konumunda bulunduğunu, görev süresinin beş yıl olduğunu, bu sürenin ise 30/01/2020 tarihinde sona erdiğini, şirketin tek ortağı olması sebebiyle tüm yetkilere sahip olduğunu, şirket müdürünü tek başına alacağı kararla atayabildiğini, ancak atama kararının geçerli olabilmesinin ön koşulunun genel kurul müzakere defterinin bulunması zorunluluğunun bulunduğunu, müvekkilinin şirketin gayrifaal olduğunu, uzun süredir herhangi bir işlem yapılmadığından tüm aramaların yapılmasına rağmen ticari defterlerin bulunamadığını, zayi belgesi talebi ile ilgili tek pay sahibi olarak daha önce Karacabey 1. Asliye Hukuk Mahkemesine dava açıldığını, davanın şirket adına açılması gerektiği hususunda davanın reddolduğunu belirterek … Tarım Gıda Yemek İnşaat Turizm Yatırım Danışmanlığı Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.’nin genel kurul müzakere (ortaklar kurulu karar) defterinin zayi olduğuna dair belgenin tarafına verilmesini talep ve dava etmiştir.
HUKUKİ NİTELENDİRME, DELİLLER VE GEREKÇE;
Dava, TTK’ nın 82/7. maddesi gereğince zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
Davacı sermaye şirketinin tacir olduğundan basiretli şekilde davacı davranmak zorundadır.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 05/10/1984 tarih 1982/11-852 Esas ve 1984/788 Karar sayılı kararında “TTK.nun 68/1. maddesi hükmünce “Defter tutmak mecburiyetinde bulunan kimse ve işletmeye devam eden halefleri, defterler! son kayıt tarihinden ve saklanması mecburi olan diğer hesap ve kağıtları tarihlerinden itibaren on yıl geçinceye kadar saklamaya mecburdurlar”. Aynı maddenin son fıkrası da şu düzenlemeye yer vermiştir: “Bir tacirin saklamakla mükellef olduğu defter ve kağıtları yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet sebebiyle ve kanuni müddet içinde ziyaa uğrarsa tacir ziyanı oğrendiği tarihten itibaren onbeş gun icinde ticari isletmesinın bulundugu yerin selahiyetli mahkemesinden kendisine bir vesika verilmesini isteyebilir. Mahkeme lüzumlu gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir. Böyle bir vesika almamış olan tacir defterlerini ibrazdan kaçınmış sayılır…Önce şu husus belirtilmelidir ki, metni yukarıya aynen alınan hükümdeki “yangın, su baskını veya yer sarsıntısı” örnekleri tahdidi bir düzenleme içerisinde yer almamış, “gibi” sözlüğünden de anlaşılacağı üzere tacirin elinde olmayan benzer olaylar da maddenin kapsamında düşünülmüştür. Tacirin 68. maddenin son fıkrasından yararlanabilmesi icin bir taraftan defterlerin korunması amacıyla gereken dikkat ve ihtimamı göstermiş bulunması, diğer taraftan da ziyaa uğramanın onun iradesi dışında, elinde olmayan bir nedenle meydana gelmiş olması zorunludur: Genel bir kural konulamamakla beraber cereyan ettigi yer ve sartlar itibarıyla bir (hırsızlık) olayı sozu edılen madde kapsamında düşünülebileceği gibi, gene başka yer ve başka koşullar altında düşünülmeyebilir de… Davaya konu olayda ise; herhangi bir sebep sunmamış olup, tüm aramalara rağmen bulunamadığı iddia olunmuştur…Ticari defter ve belgelerin iyi muhafaza edilmemiş olması nedeniyle davanın reddine karar verilmesi gerekir.” denilmiştir.
Dolayısıyla Hukuk Genel Kurulu kararında vurgulandığı üzere tacirin saklamakla mükellef olduğu ticari defter ve kağıtları özenle muhafaza etmesi zorunlu olup, yerine göre çalınma halinde bile, zayi belgesi verilemez iken, basiretli tacir gibi davranmama sebebiyle kaybolma iddiası ile sebebiyle zayi belgesi verilemeyeceği gibi iradesi dışında kaybolduğunun dava dilekçesinde açıklanmadığı ve ispatlanmadığından davanın reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurmak gerekmiştir.
KARAR; Gerekçesi ve ayrıntısısı yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE;
2-Harçlar Yasası gereğince alınması gerekli 80,70-TL harç peşin alındığından yeniden alınmasına OLMADIĞINA,
3-Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde BIRAKILMASINA,
4-Kesinleşme süreci tamamlanana kadar masraf avanslarının kullanılabileceği nazara alınarak kararın kesinleşmesinden sonra yazı işlerince yapılacak hesaba göre artan avansların davacı tarafa İADESİNE,

Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık yasal süre içinde Bursa Bölge Adliye Mahkemesine İstinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 18/10/2022

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır