Emsal Mahkeme Kararı Bursa 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/562 E. 2022/1054 K. 18.10.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BURSA 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
BURSA
3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2022/562
KARAR NO : 2022/1054
HAKİM : … …
KATİP : … …
DAVACILAR : … adına :… – … …
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 26/05/2022
KARAR TARİHİ : 18/10/2022
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 19/10/2022
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda dosya incelendi.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı Dilekçesinde Özetle; Bursa 94826 ticaret sicil numaralı Bilgehan Kurumsal isimli şirketine ait şirket karar defterini kaybettiğini, sağlık durumlarından dolayı şirketi kapatmak için karar defterinin zayi olduğuna dair karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
HUKUKİ NİTELENDİRME, DELİLLER VE GEREKÇE;
Dava, TTK’ nın 82/7. maddesi gereğince zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
Mahkememizce Vergi Dairesi’ne yazılan müzekkereye …’nin herhangi bir borcunun bulunmadığının bildirilmiş olup, davacı şirket temsilcisi …’nin Kanser ve Kemoterapi tedavisi gördüğüne ilişkin tedavi evraklarının dosya arasına alınmıştır.
Davacının tanık deliline dayandığı anlaşılmakla, mahkememizce tanıkların dinlenmesine karar verilmiş olup davacı tanığı; “Davacı Şirketin ailecek görüştüğüm … kurmuştuır ve yöneticisidir şirket kurulduktan bir süre sonra kendisi Kanser hastası olmuştur , Şirketi yönetecek durumu kalmamıştır şirketi yönetemeyeceğini anladıktan sonra şirketi kapatma kararı almıştır bunu bana da söylemiştir şirketi kapatmak için şirketin ofisine evrakları aradık ancak karar defterini bulamadık ben güvenlik görevlisi olduğum için detaylı şekilde ofisi aradık ancak karar defterini bulamadık. Davacı 1 Yıldır kemoterapi tedavisi almaktadır yaklaşık 16 kez kemoterapi için gitmişti bir sürede ameliyat olmuştu şimdi de ışın tedavisi görecektir bu durum birden meydana gelmiştir bu sağlık durumuyla şirketi yönetmesi ve şirketle ilgili herhangi bir iş yapması mümkün değildir.” şeklinde beyanda bulunduğu görülmüştür.
Anılan 6102 sayılı TTK’nın 82/7. Maddesine göre: Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.
Davacı şirket temsilcisinin şirket kurulduktan sonra kanser hastalığına yakalandığı, bu sebeple şirketin faaliyetlerine devam edemediğini, yaşadığı hastalık süreci ve tedavileri sebebiyle şirkete ilişkin herhangi bir faaliyeti yerine getiremediği, şirketi kapatmak için başvuruda bulunacağı sırada karar defterinin bulunmadığını fark ettiğini, yaptıkları araştırmada karar defterini bulamadıklarını beyan ederek ticari defterlerini elinde olmayan sebeplerle kaybettiğini iddia etmiştir. Kanun metnindeki “yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet” ibaresinin sadece bu sebeplere ilişkin tahdidi bir sayım olmadığı, tarafların iradeleri dışındaki durumlara ilişkin benzer durumların da dahil edilebileceği Yargıtay yerleşik içtihatlarından anlaşılmaktadır. Kanser hastalığının bu sebeplere girip girmediği hususunda dosya bazlı değerlendirme yapılması gerekmektedir. Her ne kadar çok ortaklı yönetimsel bir sistemin bulunduğu orta ve büyük şirketlerde temsilcinin kanser olmasının şirketin faaliyetini etkilemeyeceği, ticari defterlerin saklanmasının şirketin sorumluluğunda olduğu açıktır. Zira bu büyüklükteki şirketlerde temsilcinin sağlık sorunları sebebiyle faaliyette bulunamadığı takdirde şirketin faaliyetlerinin durması beklenemeyecek, ticari defterlerin basiretli tacir olarak korunması beklenecektir. Mevcut şirket açısından mahkememizce yapılan araştırmalarda şirketin tek ortağı olan davacının aynı zamanda şirket temsilcisi olduğu, gerek vergi kayıtları gerekse de TAKBİS kayıtlarından faaliyet konusu sınırlı olan şirketin faaliyetinin temsilcisinin kanser hastalığına yakalanmasından sonra faaliyetlerine devam edemediğinin görüldüğü, bir bakıma şahıs şirketi gibi hareket eden mevcut şirket ölçüsünde küçük ve faaliyet alanı sınırlı bir şirketin tek temsilcisi ve tek ortağı olan …’nin kanser hastalığına yakalanmasının ardından gerek kemoterapi tedavisi görmek için hastaneye gittiği, şirkete ait ticari defterler üzerindeki hakimiyetinin kaybolabileceği, gerek tanık beyanından gerekse de tüm dosya kapsamından davanın defterlerin zayi olduğunu öğrendiği tarihten 15 günlük süre içerisinde davanın açıldığı göz önüne alındığında davanın kabulü ile …’nin karar defterinin TTK 82/7 maddesi uyarınca zayi nedeniyle iptaline dair aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
KARAR; Gerekçesi ve ayrıntısısı yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın Kabulü ile Davacı şirketin karar defterinin zayi olması sebebiyle iptaline ,
2-Harçlar Yasası gereğince alınması gerekli 80,70-TL karar ve ilam harcı peşin alındığından, yeniden alınmasına YER OLMADIĞINA,
3-Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde BIRAKILMASINA,
4-Kesinleşme süreci tamamlanana kadar masraf avanslarının kullanılabileceği nazara alınarak kararın kesinleşmesinden sonra yazı işlerince yapılacak hesaba göre artan avansların yatıran tarafa İADESİNE,
Dair, davacının yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık yasal süre içinde Bursa Bölge Adliye Mahkemesine İstinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.18/10/2022

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır