Emsal Mahkeme Kararı Bursa 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/985 E. 2021/990 K. 09.12.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BURSA 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
BURSA
3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2020/985 Esas
KARAR NO : 2021/990

HAKİM : … …
KATİP : … …

DAVACI : … – …
VEKİLİ : Av. … -…. UETS
DAVALI : HASIMSIZ
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 15/12/2020
KARAR TARİHİ : 09/12/2021
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 13/12/2021
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
Dosya incelendi;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA; davacı vekilinin 15/12/2021 tarihli dava dilekçesinde özetle; müvekkil şirketin tutmakla yükümlü olduğu ortaklar pay defterinin kaybolduğunu ve bulunamadığını, şirketin muhasebesini tutan SSMM …adlı kişinin yaşanan pandemi nedeniyle hayatını yitirmiş ve büyük olasılıkla bu nedenle defterin bulunamadığından bahisle, ortaklar pay defterinin zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
HUKUKİ NİTELENDİRME, DELİLLER VE GEREKÇE;
Dava; 6102 Sayılı TTK’nun 82/7. maddesine dayalı ortaklar pay defterinin zayi sebebiyle iptaline ilişkin olarak açılmış bir davadır.
Davacı şirket pay defterinin kaybolduğunu, şirketin muhasebesini tutan…ın vefatı nedeniyle büyük olasılıkla bulunmadığını ileri sürmüştür.
Davacının tanık deliline dayandığı anlaşılmakla, 16/09/2021 tarihli 3 nolu celsede tanığın dinlenmesine karar verilmiş olmakla,
Davacı Tanığı … beyananında özetle; Ben davacı şirkette yaklaşık 5-6 yıldan beri ön muhasebe ve şantiye sorumlusuyum. Biz hisse devri yapacaktık ancak pay defterini bulamadık. Muhasebecimiz…vefat ettiği için kendisine ulaşamadık. Oğlunu aradık ancak oğlu da ilgilenmedi. Aradığını baktığını ancak bulamadığını söyledi. Karar defteri, pay defteri ve bütün yevmiye kebir defterleri muhasebecimiz olan … …Bey pandeminin başlarında 2020 yılının nisan mayıs aylarında vefat etti. Kendisi Covidden vefat etti. Hisse devrini de o aylarda yapacaktık. Ticaret Sicil Odası pay defteri olmayınca işlem yapmadı bizden karar istedi. Karar defteri ve diğer defterleri bulduk. Yeni muhasebeci bulunan defterleri …beyden daha önce devralmış. …bey hastalandığında bizim muhasebecimiz değildi. Bizim ozamanki muhasebecimiz …di. Hisse devri yapacağımız sırada Hayrettin Bey bize ben pay defterini …Bey den teslim almadım dedi. Pay defterini bulamadık. 10 yıllık arşivleri dahi aradık bulamadık. …bey de olduğunu düşündük. Pay defteri çok lazım olan birşey olmadığı için herhalde önemsemeyip biryere attılar bilmiyoruz.” şeklinde beyanda bulunmuştur.
6102 sayılı TTK ‘nun 82/7.maddesi uyarınca; ” Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgeler yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde ziyana uğrarsa tacir ziyanı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir….” düzenlemesini getirmiş olup anılan madde hükmü uyarınca bu davayı açmak için yasal 15 günlük hak düşürücü süre belirlenmiştir. Davacı şirket yetkilisi pay defterinin, kaybolması nedenine dayanmıştır.
Tacir sıfatını haiz davacının TTK’nun 18/3. uyarınca tedbirli ve basiretli bir tacir gibi defterini güvenlik altına alması beklenmekte olup bu sebeple basiretli bir tacir gibi gerekli koruma tedbirini almamış olan davacının zayi belgesi alma şartlarını yerine getirmediği görüş ve kanaatine varılmıştır. Oluşan hal ve şartlar çerçevesinde TTK’nun 82/7 anlamında belirli bir mücbir sebebin gerçekleştiği de kabul edilemeyecek olup gerçek kişi tacir olan davacının basiretli bir tacirin göstereceği özen ve itina ile defterlerini saklaması gerektiği, iddia edilen sebebin tacirin öngörebileceği ve aldığı koruma tedbirlerine rağmen gerçekleşebilecek nitelikte olması şartını da taşımadığı, basiretli bir tacir gibi gerekli koruma tedbirini almamış olan davacının zayi belgesi alma şartlarını yerine getiremediği görüş ve kaanatine varılarak aşağıdaki şekilde hüküm tesis olunmuştur.
HÜKÜM:Ayrıntısı ve yasal gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;

1-Davanın REDDİNE,
2-Harçlar Yasası gereğince alınması gerekli 59,30.-TL karar ve ilam harcından, peşin alınan 54,40-TL harcın mahsubu ile, bakiye 4,90-TL harcın, davacıdan alınarak hazine İRAD KAYDINA,
3-Davacı tarafından yapılan, yargılama giderlerinin kendi üzerinde BIRAKILMASINA,
4-Kesinleşme süreci tamamlana kadar masraf avanslarının kullanılabileceği nazara alınarak kararın kesinleşmesinden sonra yazı işlerince yapılacak hesaba göre artan avansların yatıran tarafa iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde İstinaf Kanun Yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 09/12/2021

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır