Emsal Mahkeme Kararı Bursa 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/606 E. 2020/821 K. 31.12.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BURSA 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
BURSA
3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2020/606
KARAR NO : 2020/821
BAŞKAN : … …
ÜYE : … …
ÜYE : … …
KATİP : … …
DAVACI : … –
VEKİLİ : Av. … -…. UETS
DAVALI : … – …
DAVA : Tespit
DAVA TARİHİ : 30/07/2020
KARAR TARİHİ : 31/12/2020
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 22/01/2021
Mahkememizde görülmekte olan Tespit davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :.
DAVA : Davacı vekili dava dilekçesinde özetle, davalı şirket …’nin… sicil numarası ile müvekkil kurum …’ne kayıtlı olarak ticari faaliyet yürütmekte olduğunu, kooperatif Yönetim Kurulu ve Tasfiye Kurulu Başkan Yardımcısı… ve Denetim Kurulu Üyesi İsmail Keskin’in müvekkil kuruma başvurarak Keles Noterliği tarafından düzenlenen 10.11.2017 tarih ve…yevmiye numaralı istifaname ile kooperatifteki görevlerinden istifa ettiklerini beyan ederek gereğinin yapılmasını talep ettiklerini, müvekkil kurumun da 06.02.2020 tarihinde ayrı ayrı …’ne ve kooperatif Yönetim Kurulu Başkanı …’a Türk Ticaret Kanunu 33.maddesi ile Ticaret Sicil Yönetmeliği’nin 36.maddesi gereğince yazının tebliğinden itibaren 30 gün içinde yeni yönetim kurulu üyelerinin ve adresinin kuruma bildirilip, genel kurul yapılarak yeni yönetim kurulunun seçilerek temsile yetkili kişileri ve bunların temsil şekilleri ile yeni adresin tescilinin yaptırılmasını, yaptırılamıyorsa yaptırılmama nedenlerinin açık ve anlaşılır şekilde yazılı olarak bildirilmesi için tescil davetinde bulunduğunu, tescil davetinin ilgililere tebliğ edilmesine rağmen ise ilgiler tarafından herhangi bir bildirim veya tescil işlemi yapılmadığını belirterek davanın Kabulüne, davalı kooperatifin yeni Yönetim Kurulu ve Tasfiye Kurulu Başkan Yardımcısı ile Denetim Kurulu Üyesinin atanması hususunda kanaat oluştuğu takdirde yargılama giderlerinin karşı yana yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP :Davalıya usulüne uygun tebligat yapılmış davaya cevap vermediği görülmüştür.
HUKUKİ NİTELENDİRME DELİLLER VE GEREKÇE:
Dava, hukuki niteliği itibariyle TTK.nun 33-35 maddeleri uyarınca açılan tescil yükümlülüğünü yerine getirmeyen davalı şirket hakkında mahkememizce cebren tescil kararı verilmesi istemine ilişkindir.
TTK.nun 33. Maddesi tescile davet ve cezaları düzenlemekte olup buna göre madde 33”-(1) Tescili zorunlu olup da kanuni şekilde ve süresi içinde tescili istenmemiş olan veya 32. Maddenin 3. Fıkrasındaki şartlara uymayan bir husus haber alan Sicil Müdürü, ilgilileri belirleyeceği uygun bir süre içinde kanuni zorunluluklarını yerine getirmeye veya o hususun tescilini gerektiren sebeplerin bulunmadığını ispat etmeye çağırır. (2) Sicil Müdürünce verilen süre içinde tescil isteminde bulunmayan ve kaçınma sebeplerini de bildirmeyen kişi sicil müdürü tarafından 1.000,00 Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılır. (3) Süresi içinde kaçınma sebepleri bildirildiği taktirde Sicilin bulunduğu yerde Ticari Davalara bakmakla görevli Asliye Ticaret Mahkemesi ,dosya üzerinden inceleme yaparak tescili gerekli bir hususun bulunduğu sonucuna varırsa bunun tescilini sicil Müdürü’ne emreder,aksi takdirde tescil istemini reddeder. Süresi içinde tescil isteminde bulunmayan veya kaçınma sebeplerini bildirmeyen kişinin ikinci fıkradaki cezayla cezalandırılması bu fıkra hükmünün uygulanmasına engel oluşturmaz.
Ticaret Sicil Yönetmeliği’nin 36 maddesi hükmü de aynı yönde düzenlemeler içermekte ve Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne Ticaret Sicil kayıtlarının düzgün ve gerçeğe uygun şekilde tutulması konusunda yükümlülük yüklerken kayıtların gereceğe uygun olmadığı ya da tescili gereken bir durumun tescil edilmediği bilgisini alan Ticaret Sicil Memurluğu’nun yapacağı işlemleri bu düzenleyici hükümler ile bildirmektedir.
Davalı kurumca ayrıca, 02.10.2019 tarihinde davalı şirkete TTK.nun 33. Maddesi ile Ticaret Sicil Yönetmeliğinin 36. Maddesi uyarınca yazının tebliğinden itibaren 30 gün içinde yeni yönetim kurulu üyelerinin ve adresinin kuruma bildirilip Genel Kurul yapılarak yeni Yönetim Kurulunun seçilerek temsile yetkili kişileri ve bunların temsil şekilleri ile yeni adresin tescilinin yaptırılmasını yaptırılamıyorsa nedenlerinin açık ve anlaşılır şekilde yazılı olarak bildirilmesi için tescil davetinde bulunmuş olmasına rağmen verilen süre içerisinde her hangi bir başvuru olmaması nedeniyle bu kez mahkememizce şirketin yeni adresinin ve şirketin yeni Yönetim Kurulu üyelerinin Ticaret Sicilinde tescil ve ilanı yönünden karar verilmesini talep etmiştir.
TTK.nun 363/1 fıkra maddesine göre” (1) 334. Madde hükmü saklı kalmak üzere herhangi bir sebeple bir üyelik boşalırsa Yönetim Kurulu kanuni şartları haiz birini geçici olarak yönetim kurulu üyeliğine seçilip Genel Kurulun onayına sunar.Bu yolla seçilen üye onaya sunulduğu Genel Kurul toplantısına kadar görev yapar ve onaylanması halinde selefinin süresini tamamlar. TTK.nun 373. Maddesi hükmüne göre “(1) Yönetim Kurulu temsile yetkili kişileri ve bunların temsil şekillerini gösterir kararın Noterce onaylanmış suretini tescil ve ilan edilmek üzere Ticaret Siciline verir….”açık düzenlemeleri gereği Yönetim Kurulu üyeliğinin boşalması halinde yerine yenisinin seçimi ile ilgili düzenlemeler ve yükümlülükler TTK.nun bu konuya ilişkin düzenlemeleri ile belirtilmiş olup,Yönetim Kurulu üyeliklerinden birinin boşalması halinde yapılacak işlemler, Yönetim Kurulu üyelerinin görev sürelerinin dolması halinde yeni yönetim seçilinceye kadar önceki Yönetim Kurulu üyeleri tarafından yapılabilecek işlemler ve nihayetinde yeni yönetim seçilmek üzere Genel Kurulun olağan ya da olağanüstü toplanması, Yönetim Kurulunun seçilmesinin Genel Kurulun devredilemez
yetkileri arasında bulunması gibi hükümler iş bu hallerde nelere yapılabileceğini düzenlemektedir.Yeni Yönetimin tüm bu düzenleyeici hükümler işletilmek suretiyle de seçilememesi ve şirketin uzun süre ile organsız kalması halinde ise organsızlık nedeniyle şirketin fesih ve tasfiyesi düşünülebilecektir.
TTK.nun 530 maddesi hükmü gereğince “ Uzun süreden beri şirketin kanunen gerekli organlarından biri mevcut değilse veya Genel Kurul toplanamıyorsa pay sahipleri, şirketin alacaklıları veya Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın istemi üzerine şirket merkezinin bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesi Yönetim Kurulunu da dinleyerek şirketin durumunu kanuna uygun hale getirmesi için bir süre belirler. Bu süre içinde durum düzeltilmezse mahkeme şirketin feshine karar verebilir.” düzenlemesi işletilerek şirketin Genel Kurul toplantılarının yapılmadığı veya yönetim organlarının oluşturulmadığı durumlarda şirketin fesih ve tasfiyesinin istenebileceği davacı kurumca da bilinmekte olup anılan kanun hükümlerinin işletilmesi gerekmekte olup, Ticaret Sicil Müdürlüğünce istifanın re’sen tescili mümkün olup, mahkememizce davalı kooperatif genel kurulu yerine geçilerek yeni yönetimin seçilmesi mümkün bulunmadığından bu konuda mahkememizce tescili emredilecek herhangi bir husus bulunmadığı gibi mahkememizin şirket Genel Kurulu yerine geçerek şirkete yönetici tayin etmesi gibi bir görevi ve yetkisi de bulunmadığından yerinde görülmeyen davanın reddine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan gerekçe ve nedenlerle;
1-Davanın REDDİNE,
2-Harçlar Tarifesi gereği alınması gereken 54,40.-TL maktu harç peşin alındığından başkaca harç alınmasına YER OLMADIĞINA,
3-Davacı tarafça yapılan yargılama giderinin kendi üzerinde BIRAKILMASINA,
4-HMK’ nun 333. maddesi uyarınca kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacı yana iadesine,
Dair gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde İstinaf Yargı yolu açık olmak üzere dosya üzerinden yapılan inceleme sonunda oy birliği ile karar verildi. 31/12/2020

Başkan …
e-imza
Üye …
e-imza
Üye …
e-imza
Katip …
e-imza