Emsal Mahkeme Kararı Bursa 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/467 E. 2020/349 K. 29.07.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BURSA 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
BURSA
3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2020/467 Esas
KARAR NO : 2020/349

BAŞKAN : … …
ÜYE : … …
ÜYE : ….
KATİP : … …

DAVACI : … – …
VEKİLİ : Av. … -…. UETS
DAVALI : HASIMSIZ
DAVA : Öz Sermaye Tespiti
DAVA TARİHİ : 18/06/2020
KARAR TARİHİ : 29/07/2020
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 06/08/2020

Mahkememizde görülmekte olan Öz Sermaye Tespiti davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA : Tespit isteyen vekili dilekçesi ile; Müvekkilinin…. adresinde Osmangazi Vergi Dairesinin … vergi sicil numarasında Bursa Ticaret Sicil Müdürlüğünün … ticaret sicil numarasında kayıtlı olarak gıda, giyim ve ev eşyalarının yurt içinde ve yurt dışında pazarlamasını yapmak, alım satım merkezleri, süpermarketler açmak ve işletmek faaliyetleri ile uğraştığını, müvekkili şirketin ortaklık yapısında değişikliğe gidileceğinden; şirket ortağı ile hisselerin hangi bedel üzerinde satılacağı hususunda anlaşamadıklarından hisse alım-satım işlemi yapılamadığını, bu nedenle müvekkili şirketin hali hazırdaki bilanço kalemlerinin, varlık ve öz kaynak tutarının piyasa rayiç değerler üzerinden değerlendirilerek müvekkil şirketin öz sermayesinin ve şirkete ait 1 adet hisseye isabet eden piyasa/rayiç değerinin tespitine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Mahkemizce yapılan değerlendirmede tespit talebinde hukuki yarar bulunmadığı takdir edilmiştir. Bilindiği gibi tespit istemekte hukuki korumaya muhtaç bir yararın varlığı aranır. Somut olayda hukuki bir uyuşmazlık yoktur. Paydaşlar arasındaki pay devrinde uygulanacak bedelin ne olacağı davacı şirketi etkileyecek bir husus da değildir. Pay devrinin vergi hukuku açısından etkilerini önlemek ve olumsuz bir durumun ortaya çıkmasını önlemek için tespit istenemez. Paydaşlardan biri, payını dilediği bedel ve şartlarla diğer bir paydaşa veya pay sahibi olmayan üçüncü kişiye satabilir. Satış bedelinin gerçek değere uygun olmadığını ileri sürecek bir kişi veya kurum ortaya çıkmadıkça bir uyuşmazlık da doğmayacaktır. O halde payını satan/devreden ortağın yapması gereken iş pay değerini gerçek piyasa değerine satmaktır. Bir malın gerçek değerini en iyi o malın sahibi bilir. Şirketin mali tabloları, sermaye/kâr oranı, müşteri portföyü, geçmiş yıllara nispetle beklenen gelecek yıllar kârlılık beklentisi, yatırım planları, ticari itibar, marka bilinirliği ve değeri gibi hususlara temel teşkil edecek bilgilerin tamamı gibi hususlar şirket pay değerini etkileyecek hususlar olup, tüm bilgiler yine şirketin elindedir. Tespit isteyenin amacı ileride doğacak ihtilafların önüne geçmektir. Ancak bunun yolu tespit davası değildir. Bir şirket kendi paylarının güncel değerini en iyi bilecek kişidir. Tüm kayıtlar şirketin elindedir. Uzman bir denetim ve değerleme şirketinden, bir yeminli mali müşavirden rapor alınarak ortalama değere ulaşılabilir. Bunu aşan veya altında kalan değerler, pay sahiplerinin serbestçe tasarruf edebileceği sınırlar içindedir. Üstelik bir holdingin tüm mali analizlerinin bir tespit dosyası üzerinden basitçe yapılmasını beklemek de doğru olmaz. O halde pay değerinin belirlenmesi yönünden şirketin hukuki yararı yoktur.
Yukarıdaki açılandığı üzere davacının talebinde hukuki yararı bulunmadığı anlaşılmakla davanın reddine ilişkin aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM:Ayrıntısı ve yasal gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Tespit isteyen tarafın tespit talebinin hukuki yarar yokluğu sebebiyle reddine,
2-Harçlar yasası gereğince alınması gereken harç peşin olarak alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Tespit isteyen tarafından yapılan giderlerin kendi üzerinde bırakılmasına,
Kesinleşme süreci tamamlanana kadar masraf avanslarının kullanılabileceği nazara alınarak kararın kesinleşmesinden sonra yazı işlerince yapılacak hesaba göre artan avansların yatıran tarafa iadesine dair, davacı tarafın yokluğunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren mahkememize verilecek bir dilekçe ile 2 haftalık süre içinde Bursa Bölge Adliye Mahkemeleri nezdinde İstinaf Kanun yolu açık olmak üzere oy birliği ile karar verildi. 29/07/2020

Başkan …
✍e-imzalı
Üye …
✍e-imzalı
Üye …
✍e-imzalı
Katip …
✍e-imzalı