Emsal Mahkeme Kararı Bursa 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/361 E. 2021/1141 K. 28.12.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BURSA 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
T.C.
BURSA
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2021/361 Esas
KARAR NO : 2021/1141

HAKİM : … …
KATİP : … …

DAVACI : … – … …
VEKİLİ : Av. … –
DAVALI : HASIMSIZ
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 27/04/2021
KARAR TARİHİ : 28/12/2021
KARAR YAZIM TARİHİ : 04/01/2022

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; şirkete ait Ortaklar Pay Defterinin gerekli tüm dikkat ve özenin gösterilmiş olmasına rağmen elde olmayan ve irade dışındaki bir nedenle kaybolduğunu, bu nedenle taraflarına zayi belgesi verilmesi konusunda karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
KANITLAR:
Dava dilekçesi, tanık beyanı ve tüm dosya kapsamı.
KANITLARIN DEĞERLENDİRMESİ VE HUKUKİ NİTELENDİRME :
Dava, TTK’ nın 82/7. maddesi gereğince zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
Mahkememizce davacı tanığının dinlenilmesine karar verilmiştir.
Davacı tanığı … duruşmada “ben davacı şirketin mali müşaviriyim, ortaklar pay defteri şirkette kaybolmuş, şirket 2002 yılında kurulmuştur, iki ortaklıdır, ortaklar evlidir, 2020 yılında ortaklardan … vefat etmiştir, hisselerin varislere intikal ettirme ihtiyacı doğduğundan dolayı ortaklar pay defterine ihtiyaç duyduk ve aramalarımıza rağmen şirkette bulamadık, muhtemelen pandemi döneminde kaybolmuştur, defter bulunamadığı için hisseleri intikal ettiremiyoruz” şeklinde tanıklık beyanında bulunmuştur.
TTK’nın 82/7. maddesine göre “bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler, yangın, su baskını veya yer sarsıntı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içerisinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinde kendisine bir belge verilmesini isteyebilir.”
Yargıtay 11. Hukuk Dairesinin 2015/11186 Esas 2016/5704 Karar sayılı 25/05/2016 tarihli ilamında da açıklandığı üzere zayi belgesi istenebilmesi için defterlerin muhafazasında tacirin gereken dikkat ve özeni göstermiş bulunması gereklidir.
Dolayısıyla somut olayda, TTK anlamında zayi belgesi verilebilmesi için davacının, defterlerin korunması amacıyla gereken dikkat ve özeni göstermiş olduğunu, ziyaa uğramanın onun iradesi dışında meydana gelmiş olduğunu, yasa gereği tutmak ve saklamak zorunda olduğu işletmeye ait ortaklar pay defterini emin koşullarda saklayıp, muhafaza ettiğini gösterecek her hangi bir delil ileri sürmediği, iddia edilen zayinin olduğu yönünde ispata elverişli iddia, bilgi ve belge de bulunmadığı anlaşılmakla davanın reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurmak gerekmiştir. (Antalya BAM 11. HD 2021/1962 E.- 2021/1457 K. Sayılı ilamı)
H Ü K Ü M : Yukarıda açıklanan nedenlere,
1-Davanın REDDİNE,
2-Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken 59,30 TL nispi karar ve ilam harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kararın niteliği gereği üzerinde bırakılmasına,
4-HMK’nın 333. Maddesi gereğince kullanılmayan gider avansının hükmün kesinleşmesinden sonra ilgilisine iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık yasal süre içinde İstinaf kanun yolu açık olmak üzere karar verildi.28/12/2021

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır

Güvenli elektronik imza ile onaylanmıştır.
Aslının aynı olduğu tasdik olunur.
Katip …
¸E-imzalıdır.