Emsal Mahkeme Kararı Bursa 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/156 E. 2021/519 K. 23.06.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BURSA 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2021/156 Esas – 2021/519
TÜRK MİLLETİ ADINA
T.C.
BURSA
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2021/156
KARAR NO : 2021/519

BAŞKAN : …
ÜYE : …
ÜYE : …
KATİP : …

DAVACI : … …
VEKİLİ : Av.
DAVALI : 1-
VEKİLİ : Av.
DAVALI : 2- … –
DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 22/02/2021
KARAR TARİHİ: 23/06/2021
YAZIM TARİHİ: 29/06/2021
Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA:
Davacı vekili vermiş olduğu dava dilekçesinden özetle; müvekkili şirketin ticaret sicilinden terkin edilen … İşletme Mühendisliği ve Makine San.ve Tic.A.Ş ‘inden alacaklı olduğunu ancak yaptıkları araştırmada şirketi sicilden terkin edildiğini öğrendiklerini belirterek şirketin ihyasına karar verilmesini talep etmişlerdir.
CEVAP:
Davalı … vekili cevap dilekçesinde özetle; açılan davaya bir diyeceklerinin olmadığını şirketin 18/12/2019 tarihli genel kurul kararı ile terkin edildiğini, yapılan işlerin usul ve yasaya uygun olduğunu beyan etmiştir.
Davalı tasfiye memuru Mesut Bora cevap dilekçesinde özetle; yapmış olduğu tasfiyenin usulüne uygun olduğunu, şirketin tüm mal varlığını paraya çevirerek borçlarının ödendiğini beyan etmiştir.
KANITLAR
… İşletme Mühendisliği ve Makine San.ve Tic.A.Ş.’nin ticari sicil dosyası,
KANITLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE HUKUKİ NİTELENDİRME;
Davacı vekili tarafından Bursa Ticaret Sicilinde 87447 sicil nosunda kayıtlı … İşletme Mühendisliği ve Makine San.ve Tic.A.Ş.’nin ihyası için eldeki davanın açıldığı anlaşılmıştır.
Dava konusu edilen ve ihyası istenilen şirketin 6102 sayılı TTK’nun geçici 7.maddesi gereğince ticaret sicilden , 18/12/2019 tarihli şirket genel kurulunun 18/12/2019 ve 29689 yevmiye nolu ile noterlikçe onaylanan 18/12/2019 tarihli genel kurul kararı gereğince re’sen terkin edilmiş ve 07/01/2020 tarihinde Ticaret Sicilinde ilan edilerek terkin edildiği anlaşılmıştır.
6102 sayılı TTK geçici 7.maddesi uyarınca açılacak ihya davalarında davacının sadece, ilgili ticaret sicil müdürlüğüne yöneltilmesi zorunlu ve yeterlidir.
İhyası istenilen şirketin tasfiye memuru olan davalı …, davacı pay sahibinin varlığını ileri sürdüğü varlık ( mevduat tutarı ) şirket kayıtlarında gözükmekle birlikte mevcut olmayan bir tutar olduğunu, tasfiye memurluğu sırasında şirketin tüm varlıklarını hukuka uygun şekilde para çevrilerek tüm borçlarının ödenmesini temin ettiğini bildirmiştir.
Davacı vekili, 23/06/2021 tarihli oturumdaki beyanında ise; davayı açmak için icra takibi veya dava olmasına gerek olmadığını , şirketin mal varlığının tespiti ile alacağının var olup olmadığı hususunda bilirkişi incelemesi yaptırılmasını talep ettiğini bildirmiştir.
6102 Sayılı TTK Geçici 7.maddesinin 1.fıkrası uyarınca; 01/07/2015 tarihine kadar kanunda sayılan halleri tespit edilen ya da bildirilen anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin tasfiyeleri ve ticaret sicilinden kayıtlarının silinmesi, ilgili kanunlardaki tasfiye usulüne uyulmaksızın bu madde uyarınca yapılır. Madde hükmüne göre anonim şirketler 559 sayılı Türk Ticaret Kanununun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname gereğince, sermayeleri öngörülen tutara çıkarmamış bulunmaları ,6102 sayılı TTK ‘nun yürürlük tarihinden önce veya 01/7/2015 tarihine kadar münfesih olmaları, aralıksız son beş yıla ait olağan genel kurul toplantıları yapılamaması, TTK’nun yürürlüğe girdiği tarihten önce tasfiye işlemlerine başlanılmış olmakla birlikte genel kurulun toplanamaması nedeniyle ara bilançoları veya son ve kati bilançosu genel kurula tevdi edilemediği için ticaret sicilinden terkin edilememeleri nedeniyle resen terkin edilebilirler. Kanunda yapılan düzenleme uyarınca ticaret sicil müdürlüklerince kapsam dahilindeki şirketlere bir ihtar gönderilir. Bu şirketler tasfiye memuru bildirildikleri takdirde maddede gösterilecek usulde tasfiye edilecek olup, ihtara rağmen tasfiye memuru bildirmeyen şirketlerin ünvanı ise ticaret sicilinden resen silinir. Ancak devam eden davası bulunan şirketler için bu madde hükmü uygulanmayacağı açıkça kabul edilmiştir.Kanun koyucu aynı maddenin 15.fıkrasında yapılan düzenleme ile hukuki menfaati bulunanlar haklı hükümlere göre kaydı silinen şirket alacaklıları ile hukuki menfaati bulunanlar haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren 5 yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilirler.
Buna göre; 6102 Sayılı TTK Geçici 7.maddesinin 15.fıkrası yapılan düzenleme gereğince davacının dava dışı … İşletme Mühendisliği ve Makine San.ve Tic.A.Ş.’nden alacaklı olduğuna dair dava dışı şirket aleyhine açılmış icra takibi veya devam eden davası bulunmadığından, (hatta davacı vekiline bu konuda süre verilmesine rağmen dava açmayacağını ve icra takibi başlatmayacağını beyan etmesi nedeniyle) dava dışı … İşletme Mühendisliği ve Makine San.ve Tic.A.Ş.’nin ihyası talep edilmesi davacının menfaati ve hukuki yararı bulunmadığından davanın reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:
Açıklanan nedenlere, kararın dayandığı hukuksal gerekçeye göre;
1-Davanın reddine,
2-Harçlar Yasası gereğince alınması gereken 59,30-TL harç peşin alındığından yeninden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan giderlerin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Davalı Ticaret Sicil Müdürlüğü yararına ölçümlenen 4.080,00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
5-Davalılar tarafından yapılan gider olmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
6-Taraflarca peşin olarak yatırılan gider avansından kalan tutarın hüküm kesinleştiğinde davalı tarafa iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, davalıların yokluğunda, kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde İstinaf yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 23/06/2021

Başkan … Üye … Üye … Katip …
¸E-imzalıdır. ¸E-imzalıdır. ¸E-imzalıdır. ¸E-imzalıdır.