Emsal Mahkeme Kararı Bursa 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/1284 E. 2022/179 K. 23.02.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BURSA 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
T.C.
BURSA
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2021/1284
KARAR NO : 2022/179

BAŞKAN : … …
ÜYE : … …
ÜYE : … …
KATİP : … …

DAVACI : … –
VEKİLİ : Av. … – [16133-31160-09912] UETS
DAVALI : … – … …
DAVA : Tespit
DAVA TARİHİ : 28/12/2021
KARAR TARİHİ : 23/02/2022
YAZIM TARİHİ : 07/03/2022
Mahkememizde görülmekte olan Tespit davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA:
Davacı vekili vermiş olduğu dava dilekçesinde özetle; davalı şirketin, Orhangazi Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde “Çeltikçi Mah. Çeltikçi Sok. Marzim Sit. C Blok No:225 C/14 Orhangazi/BURSA” adresinde “Beyoğlu Polimer Plastik San. ve Tic. Ltd. Şti. Orhangazi Şubesi” olarak kayıtlı bulunduğunu, davalı şirket şube adresinde aynı zamanda da … Zeytincilik Gıda San. ve Tic. Ltd.Şti. Faaliyet gösterdiği ve kayıtlı olduğunu, bu şirketin başvurusu üzerine Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası Sicil Servisi tarafından ilgili yerde adres tespiti yapıldığını, davalı şirketin şube olarak tescil ettirmiş olduğu adreste … Zeytincilik Gıda San. ve Tic. Ltd.Şti.’nin faaliyette bulunduğu tespit edildiğini, Ticaret Sicil Yönetmeliği 36.maddeleri gereğince yazının tebliğinden itibaren 30 gün içinde yeni adresin tescilinin yaptırılmasını, yaptırılamıyorsa yaptırılmama nedenlerinin açık ve anlaşılır şekilde yazılı olarak bildirilmesi için tescil davetinde bulunulduğunu, ancak 30 günlük süre içerisinde bu hususta davalı şirket tarafından bildirimde bulunulmadığını, davalının şube olarak, Orhangazi Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde kayıtlı olan adreste, faaliyette bulunmadığı, belirtilen adresle bir ilgisinin kalmadığının anlaşıldığını bu nedenle Beyoğlu Polimer Plastik San. ve Tic. Ltd. Şti. Orhangazi Şubesi’nin faaliyet adresinin tespitine, tescili ve ilanına faaliyet adresinin bulunmaması halinde Orhangazi Ticaret Sicil Müdürlüğünden terkinine, tesciline ve ilanına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP:
Davalı adına usulüne uygun TK 35.maddesine göre tebligat yapılmasına rağmen davaya yazılı cevap verilmemiştir.
KANITLAR
Davalı şirketin sicil kayıtları,
KANITLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE HUKUKİ NİTELENDİRME;
Dava, hukuki niteliği itibarıyla TTK 33-35 maddeleri uyarınca uyarınca açılan, adresini değiştiren davalı şirketin yeni adresinin tesbiti ile ticaret sicilinde tesciline yöneliktir.
Dava konusu ihtilafın çözümünde uygulanması gereken yasa maddeleri şunlardır.
TTK’nın 32. ve Ticaret Sicil Yönetmeliğinin 34. maddesine göre, sicil müdürü tescil için aranan kanuni şartların var olup olmadığını incelemekle yükümlüdür. Tescil edilecek hususların gerçeği tam olarak yansıtmaları, üçüncü kişilerde yanlış izlenim yaratacak nitelik taşımamaları ve kamu düzenine aykırı olmamaları şarttır.
TTK’nın 33 maddesine göre, tescili zorunlu olup da kanuni şekilde ve süresi içinde tescili istenmemiş olan veya 32 nci maddenin üçüncü fıkrasındaki şartlara uymayan bir hususu haber alan sicil müdürü, ilgilileri, belirleyeceği uygun bir süre içinde kanuni zorunluluklarını yerine getirmeye veya o hususun tescilini gerektiren sebeplerin bulunmadığını ispat etmeye çağırır.
(2) Sicil müdürünce verilen süre içinde tescil isteminde bulunmayan ve kaçınma sebeplerini de bildirmeyen kişi, sicil müdürünün teklifi üzerine mahallin en büyük mülki amiri tarafından bin Türk Lirası idari para cezasıyla cezalandırılır.
(3) Süresi içinde kaçınma sebepleri bildirildiği takdirde, sicilin bulunduğu yerde ticari davalara bakmakla görevli asliye ticaret mahkemesi, dosya üzerinde inceleme yaparak tescili gerekli olan bir hususun bulunduğu sonucuna varırsa, bunun tescilini sicil müdürüne emreder, aksi takdirde tescil istemini reddeder. Süresi içinde tescil isteminde bulunmayan veya kaçınma sebeplerini bildirmeyen kişinin ikinci fıkradaki cezayla cezalandırılması bu fıkra hükmünün uygulanmasına engel oluşturmaz. 
Ticaret Sicili Yönetmeliğinin 36. maddesine göre, tescil edilmesi gereken bir olgunun ilgilisi tarafından tescil ettirilmediğini haber alan müdürlük, tescil başvurusunda bulunmakla yükümlü kişileri, otuz gün içinde tescil başvurusunda bulunmaya veya tescili gerektiren sebeplerin bulunmadığını ispat etmeye çağırır. Bu davette, kanuni dayanaklar gösterilmek suretiyle davetin gerekçesi, tescili gereken belgeler ve tescil yükümlülüğünün yerine getirilmemesinin yaptırımları belirtilir. (2) Birinci fıkra gereğince yapılan çağrı üzerine, süresi içinde tescil isteminde bulunulmaması veya kaçınma sebepleri bildirilmiş olmasına rağmen kaçınma sebeplerinin yeterli görülmemesi halinde müdürlük, durumu sicilin bulunduğu yerdeki ticari davalara bakmakla görevli asliye ticaret mahkemesine bildirir. Mahkemenin tescile hükmetmesi halinde olgu resen tescil edilir. (3) Müdürlükçe verilen süre içinde tescil isteminde bulunmayan ve kaçınma sebeplerini de bildirmeyen kişi, Kanunun 33 üncü maddesinin ikinci fıkrasında öngörülen idari para cezasıyla cezalandırılır. (4) Üçüncü fıkra gereğince idari para cezası verilmesine rağmen, kanuni süre içerisinde tescil isteminde bulunmamakta ısrar edilmesi halinde, müdürlük durumu sicilin bulunduğu yerdeki ticari davalara bakmakla görevli asliye ticaret mahkemesine bildirir.
Limited Şirket Tip Anasözleşmesinin 4.maddesine göre,tescil ve ilan edilmiş adresinden ayrılmış olmasına rağmen,yeni adresini süresi içerisinde tescil ettirmemiş ise şirket için bu durum fesih sebebi sayılır.
TTK’nın 636/1-a maddesine göre, şirket sözleşmesinde öngörülen sona erme sebeplerinden biri gerçekleşmişse, şirket sona erer.
Somut olayda, davacı kuruma, dava dışı ….Ltd Şti’nin başvurması üzerine gösterilen adreste inceleme yapılarak tutulan 23/03/2021 tarihli tutanaktan, davalının şubesi olarak tescil edilen Çeltikçi Mah. Çeltikçi Sok. Marzim Sitesi. C Blok No:225 C/14 Orhangazi adresinde bulunmadığı, bu adreste ….Ltd Şti’nin faaliyette bulunduğunun tesbit edildiği, davalı şirketin Gemlik’teki merkezine, Orhangazi’deki diğer şube adresine ve şirket müdürüne adres değişikliği evraklarını tamamlayarak tescil ettirmesi için ihtarnameler gönderildiği ancak davalı şirket tarafından işlemlerin yapılmadığı anlaşılmıştır.
TTK’nın 32. ve Ticaret Sicil Yönetmeliğinin 34. maddesine göre, sicil müdürlüğünün tescil için aranan şartların var olup olmadığını, mevcut bir durumda değişiklik olup olmadığını re’sen incelemesi gerektiği, bu kapsamda davacının, şirketin başka bir adreste faaliyet gösterip göstermediğini araştırması, araştırma sonucunda şirketin adresinin tespit edilmesi durumunda yukarıda anılan TTK’nın 33. ve Ticaret Sicili Yönetmeliğinin 36. maddesine göre işlem yapılması, yapılacak araştırmadan bir sonuç alınamazsa, yukarıda açıklanan anasözleşme hükmü ve TTK’nın 636/1-a maddesi gereğince Ticaret Bakanlığı tarafından şirketin feshi davası açılması gerektiği (Bkz. aynı yönde Yargıtay 11. Hukuk Dairesinin 2007/2041-2007/4977 E. K. sayılı ilamı), ticaret mahkemesinin adresten ayrılan bir şirketin nereye taşındığını araştırması ve bu adresi tescil ettirme görevinin bulunmadığı gibi davacı kurumun davalı şirketin yeni taşındığı adresinin tesbiti için araştırma yapmadan bu davayı açtığı için davanın usulden reddine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM:
Açıklanan nedenlere, kararın dayandığı hukuksal gerekçeye göre;
1-Davanın usulden reddine,
2-Harçlar Yasası gereğince alınması gereken 80,70- TL harçtan peşin alınan 59,30- TL harcın mahsubu ile bakiye 21,40 TL harcın davacıdan tahsiline,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Davalı tarafça yapılan yargılama gideri bulunmadığından,bu konuda karar verilmesine yer olmadığına,
5-Taraflarca peşin olarak yatırılan gider avansından kalan tutarın hüküm kesinleştiğinde yatıranına iadesine,
Dair; davacı vekilinin yüzüne karşı, davalı yanın yokluğunda, kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde İstinaf yolu açık olmak üzere karar verildi. 2302/2022

Başkan … Üye … Üye … Katip …
¸E-imzalıdır. ¸E-imzalıdır. ¸E-imzalıdır. ¸E-imzalıdır.