Emsal Mahkeme Kararı Bursa 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/389 E. 2020/668 K. 04.11.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BURSA 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2020/389 Esas – 2020/668
TÜRK MİLLETİ ADINA
T.C.
BURSA
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ GEREKÇELİ KARAR

ESAS NO : 2020/389
KARAR NO : 2020/668

BAŞKAN :
ÜYE :
ÜYE :
KATİP :

DAVACI : BURSA TİCARET SİCİL MÜDÜRLÜĞÜ –
VEKİLİ : Av.
DAVALI : ….. TURİZM İŞLETMECİLİK TİCARET VE SANAYİ LİMİTED ŞİRKETİ –
DAVA : Tespit
DAVA TARİHİ : 30/07/2020
KARAR TARİHİ : 04/11/2020
YAZIM TARİHİ : 05/11/2020

Mahkememizde görülmekte olan Tespit davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA:
Davacı vermiş olduğu dava dilekçesinden özetle; davalı şirketin ….. sicil numarası ile müvekkili kuruma kayıtlı olarak ticari faaliyet gösterdiğini, mülk sahibi …. …. vekilinin 19/02/2020 tarihinde müvekkili kuruma başvurarak , davalı şirket ile aralarındaki kira sözleşmesinin 18/02/2020 tarihinde fesh edildiğini, davalı şirketin adres değişikliğinin resen yapılmasını talep edildiğini, bunun üzerine müvekkili kurum tarafından davalı şirkete 02/03/2020 tarihinde TTK 33 maddesi ve Ticaret Sicil Yönetmeliğinin 36.maddesi gereğince 30 gün içinde yeni adresin tescilinin yaptırılmasını, yaptırılamıyorsa yaptırılamama nedenlerinin açık ve anlaşılır şekilde yazılı olarak bildirilmesi için tescil davetinde bulunulduğunu, tebligatın muhataba ulaşmasına rağmen davalı şirket tarafından herhangi bir bildirim veya tescil işleminin yapılmadığını, ayrıca şirkete para cezası uygulanması için Bursa Valiliğinden talep edildiğini belirterek, süresi içinde tescil işleminde bulunmayan veya kaçınma sebeplerini bildirmeyen davalı şirketin yeni adresinin tespiti ile Bursa Ticaret Sicilinde tescilinin yapılmasını talep ve dava etmiştir.
CEVAP:
Davalı adına usulüne uygun TK 35.maddesine göre tebligat yapılmasına rağmen davaya yazılı cevap verilmemiştir.
KANITLAR
Davalı şirketin sicil kayıtları,
KANITLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE HUKUKİ NİTELENDİRME;
Dava, hukuki niteliği itibarıyla TTK 33-35 maddeleri uyarınca uyarınca açılan adresini değiştiren şirketin yeni adresinin ticaret sicilinde tesciline yöneliktir.
Dava konusu ihtilafın çözümünde uygulanması gereken yasa maddeleri şunlardır.
Türk Ticaret Kanunun 33.maddesi ,”Tescili zorunlu olup da kanuni şekilde ve süresi içinde tescili istenmemiş olan veya 32 nci maddenin üçüncü fıkrasındaki şartlara uymayan bir hususu haber alan sicil müdürü, ilgilileri, belirleyeceği uygun bir süre içinde kanuni zorunluluklarını yerine getirmeye veya o hususun tescilini gerektiren sebeplerin bulunmadığını ispat etmeye çağırır.
(2) Sicil müdürünce verilen süre içinde tescil isteminde bulunmayan ve kaçınma sebeplerini de bildirmeyen kişi, sicil müdürünün teklifi üzerine mahallin en büyük mülki amiri tarafından bin Türk Lirası idari para cezasıyla cezalandırılır. [1]
(3) Süresi içinde kaçınma sebepleri bildirildiği takdirde, sicilin bulunduğu yerde ticari davalara bakmakla görevli asliye ticaret mahkemesi, dosya üzerinde inceleme yaparak tescili gerekli olan bir hususun bulunduğu sonucuna varırsa, bunun tescilini sicil müdürüne emreder, aksi takdirde tescil istemini reddeder. Süresi içinde tescil isteminde bulunmayan veya kaçınma sebeplerini bildirmeyen kişinin ikinci fıkradaki cezayla cezalandırılması bu fıkra hükmünün uygulanmasına engel oluşturmaz.”
Türk Ticaret Kanunun geçici 7.maddesinin 11.fıkrasında;”dördüncü fıkra uyarınca yapılan ihtar ve ilana rağmen,süresi içerisinde cevap vermeyen veya tasfiye memurunu bildirmeyen yahut durumunu kanuna uygun hale getirmeyen veyahut faaliyette bulunduğunu adres ve kayıtlarıyla bildirmeyen şirket ve kooperatiflerin ünvanı ticaret sicilinden resen silinir.Resen ünvanı silinen şirket ve kooperatifler Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi ile ilgili odanın internet sitesinde ilan edilir.” hükümleridir.
Aslolan şirketin sicile bildirdiği adreste faaliyet göstermesi ve adres değişikliğini sicile bildirerek tescil ettirmesidir.
Şirketin tescilli adresinde bulunmaması bu adresi terk ettiği anlamına gelmeyeceği gibi mahkemece de yeni adresinin araştırılarak bulunması mümkün değildir. Şirket kendi iradesiyle ben burada faaliyette bulunuyorum beyanında bulunmadıkça mahkemenin şirketin iradesini yok sayarak onun yerine geçecek şekilde senin şirket merkezin buradır şeklinde zorlama bir karar veremez. Şirket esas sözleşmesinde belirlenen faaliyet adresi ancak ortaklar kurulunun alacağı kararla değiştirilir.
Ticaret Sicildeki adres kaydının en büyük işlevi şirket hakkındaki tebligatların bu adrese yapılmasıdır. Adresini değiştiripte sicilde tescil ettirmeyen şirketin tescilli adresine tebligatler geçerli sayılır ve şirket bunun sonuçlarına katlanır.
Davacı Ticaret Sicili Müdürlüğünün,TTK geçici 7.maddenin 11.fıkrası uyarınca işlem yapması gerekirken mahkememizden davalı şirketin adresinin tesbitini istemesinde hukuki yararı olmadığından davanın reddine karar verilmiştir.
HÜKÜM:
Açıklanan nedenlere, kararın dayandığı hukuksal gerekçeye göre;
1-Davanın reddine,
2-Harçlar Yasası gereğince alınması gereken 54,00 TL harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Davalı tarafça yapılan yargılama gideri bulunmadığından,bu konuda karar verilmesine yer olmadığına,
5-Taraflarca peşin olarak yatırılan gider avansından kalan tutarın hüküm kesinleştiğinde davalı tarafa iadesine,
Dair, tarafların yokluğunda, kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde İstinaf yolu açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan incelemeyle oybirliğiyle karar verildi.04/11/2020

Başkan 37281 Üye 125958 Üye 151390 Katip 66319
¸E-imzalıdır. ¸E-imzalıdır. ¸E-imzalıdır. ¸E-imzalıdır.