Emsal Mahkeme Kararı Bursa 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2017/692 E. 2018/782 K. 05.06.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BURSA 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
T.C.
BURSA
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2017/692 Esas
KARAR NO : 2018/782

HAKİM : … …
KATİP : … …

DAVACI : … – İhsaniye Mahallesi Çağlayan(110)Sk. No:14 İç Kapı No:4 Nilüfer/ BURSA
VEKİLİ : Av. … – Ulu Cad.Şevki İpekten Plaza No:28 K:4 D:406 Osmangazi/ BURSA
DAVALI : … – …
DAVA : Ticari Şirket (Ortaklıktan Çıkma Veya Çıkarılmaya İlişkin)
DAVA TARİHİ : 22/05/2017
KARAR TARİHİ : 05/06/2018
KARARIN YAZILDIĞI TARİH : 06/06/2018

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Ortaklıktan Çıkma Veya Çıkarılmaya İlişkin) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesi ile; müvekkilinin davalı şirketin %50 payına sahip olup, diğer ortak …e ait olduğu, ortakların her ikisi de şirketi ayrı ayrı tek başına temsil ve imza yetkisine sahip müdür olduklarını, müvekkili ile ortağı arasında bir süredir yaşanan anlaşmazlık olduğunu, müvekkili ile diğer ortak bir araya gelip herhangi bir konuda ortaklaşa karar alamadıklarından şirketin devamının mümkün olmaması karşısında davacı şirket müdürlüğünden istifa ettiğini, davacının aklı sebeplerle şirket ortaklığından çıkmasına izin verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP:
Davalı tarafa usulüne uygun tebligat yapılmasına rağmen cevap dilekçesi sunmadığı mahkememiz sözlü oturumlarına katılmadığı anlaşılmıştır.
KANITLAR:
Şirket kayıtları, Ticaret Sicil Müdürlüğü kayıtları, taraflar arasındaki yazışmalar, bilirkişi raporu, vs.
KANITLARIN DEĞERLENDİRMESİ VE HUKUKİ NİTELENDİRME :
Dava, haklı nedene dayalı olarak limited şirket ortaklığından çıkma istemine ilişkindir.
Taraflarca sunulan tüm deliller toplanmış, tarafların iddia ve savunmalarının değerlendirilmesi ve davacının ortaklıktan çıkma koşullarının oluşup oluşmadığı, davalı şirketin faaliyetine faaliyetine devam edip etmediği hususlarının tespiti yönünden dosya bir mali müşavir bilirkişiye tevdi edilmiştir.
Alınan 16/03/2018 tarihli bilirkişi raporunda; davalı şirketin 2015 ve 2016 yılları ticari defterlerinin açılış tasdiklerinin yaptırılmış olduğu, 2015 ve 2016 yılları yevmiye defterlerinin kapanış tasdikinin kanunun belirlemiş olduğu yasal süreleri içerisinde yaptırılmış olduğu, davalı şirketin ortakları arasında ciddi anlaşmazlıkların olduğu anlaşılmakla birlikte davalı şirketin dava tarihi itibariyle faaliyetinin devam ettiği bu durumda ortaklıktan çıkma ya da çıkarılma hakkında T.T.K.’nın 549/1-4 maddesi bağlamında haklı olarak sayılan hallerin gerçekleşmediğinin tespit edildiği bildirilmiştir.
Ticaret Sicil Gazetesinden davalı şirkette davacının (% 50) payının bulunduğu görülmüştür.
Bilindiği üzere limited ve anonim şirketlerde, şirketin haklı sebeplerle feshi ve şirket ortaklığından çıkma için haklı sebep teşkil edecek nedenlerin hangi haller olduğu hususu Türk Ticaret Kanununda sayılmamış olup, doktrinde ve Yargıtay 11. Hukuk Dairesinin emsal içtihatlarında “şirketin kötü yönetilmesi ve ortaklar arasında ciddi anlaşmazlıklar bulunması,” “şirketin kuruluş gayesini gerçekleştirmesinin imkansız olması,” “şirket varlıklarının yanlış kullanılması veya israf edilmesi,” “azınlığa karşı fiili veya manevi güç baskı uygulanması,” “azınlığın meşru taleplerinin devamlı olarak reddedilmesi” ve pay sahiplerinin şirketteki hareket kabiliyetinin ortadan kalkması, şirketin feshi açısından haklı sebep olarak örnek olarak sayılmıştır.
Davacının çıkma talebi TTK.’nın 638/2.maddesine dayalı olup, davacı, çıkma için haklı sebeplerin mevcut olduğunu kanıtlamakla yükümlüdür. Anılan maddede haklı sebeplerin neler olduğu tanımlanmamış ve sayılmamıştır. Hangi sebeplerin haklı sebep olduğu konusunda kollektif şirketlere ilişkin TTK.’nın 245.maddesindeki tanımdan kıyasen yararlanmak mümkündür. Anılan maddedeki tanımlamaya göre, haklı sebep, şirketin kuruluşuna yol açan fiili veya kişisel sebeplerin şirketin işletme konusunun elde edilmesini imkansız kılacak veya güçleştirecek şekilde ortadan kalkmış olmasıdır. Aynı maddede örnek kabilinden bazı haklı sebep halleri sayılmış olmakla birlikte bunlar sınırlı değildir.
Bu hukuki açıklama ışığında somut olayda davacı yönünden haklı sebeplerin gerçekleşip gerçekleşmediğinin değerledirilmesi gerekir.
“Haklı sebep” ile kast edilen örneğin; şirket ortaklığını çekilmez kılacak nitelikteki husumet, şirketin işleyişi, yönetimi ve faaliyetleri hakkında bilgi vermemenin süreklilik kazanması, ortakların şirketten dışlanması, şirket yöneticilerinin kişisel menfaatleri yönünde hareket edip şirketi borca batık hale sürüklemesi olarak sayılabilir.
Davacı ile ortağının bir araya gelip karar alamamaları, birbirleri hakkında C. Savcılığına suç duyurusunda bulunmaları sonucunda birlikte davalı şirkette işleri yürütmesi, bu durumda şirketin amacına ulaşması ve faal durumda olması mümkün görülmediğinden haklı sebebin gerçekleştiğinin kabulünün gerektiği, ortaklıktan çıkma şartlarının oluştuğu anlaşılmakla, davacının davalı şirket ortaklığından çıkarılmasına dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM :Yukarıda açıklanan nedenlere, kararın dayandığı gerekçeye göre;
1-Davacının ortaklıktan çıkma talebinin KABULÜ ile; davacı …’un Bursa Ticaret Sicil Müdürlüğünün 88347 sicil nosunda kayıtlı davalı … Reklamcılık Halkla İlişkiler Organizasyon San.ve Tic.Ltd.Şti. Ortaklığından çıkmasına izin verilmesine,
2-Harçlar yasası gereği alınması gereken 35,90-TL harçtan peşin alınan 31,40-TL harcın mahsubu ile bakiye 4,50-TL harcın davalıdan tahsiline,
3-Davacı tarafından yapılan aşağıda dökümü yazılı 480,80-TL yargılama gideri ile peşin alınan 31,40-TL harcın davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
4-Davacı yararına ölçümlenen 2.180,00-TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
5-Karar kesinleştiğinde taraflarca yatıralan avansın kullanılmayan kısmının HMK 333.md.uyarınca yatıranlarına iadesine,
Dair; davacı vekilinin yüzüne karşı, davalı yanın yokluğunda kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde İstinaf yolu açık olmak üzere karar verildi. 05/06/2018

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır

Davacı gideri ;
400,00 TL bilirkişi gideri,
80,80 TL tebligat posta gideri
480,80 TL toplam gider