Emsal Mahkeme Kararı Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/771 E. 2023/76 K. 18.01.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

……
T.C.
BURSA
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2022/771 Esas
KARAR NO : 2023/76

BAŞKAN :……
ÜYE : ……
ÜYE : ……
KATİP ……

DAVACI : ……
VEKİLİ : Av. ……
DAVALI : 1- ……
VEKİLİ : Av. ……
DAVALILAR : 2……
3-……
DAVA : Ticari Şirket (Pay Defteri Kaydına İlişkin)
DAVA TARİHİ : 26/06/2022
KARAR TARİHİ : 18/01/2023
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 23/02/2023
Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Pay Defteri Kaydına İlişkin) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı taraf dava dilekçesinde özetle : Davacının Bursa 17. Noterliğinin 31/12/2020 tarihinde yapılan hisse devir sözleşmesi ile hisselerini davalı …’a devrettiğini, ancak hisseyi devralan davalı …’ın bu durumu ortaklık pay defterine kaydetmediğini ve tescil ve ilanın da yapılmadığını, bu sebeple eldeki davanın açılmasının gerektiğini ileri sürerek hisse devrinin tespiti ile ticaret sicile tescilini talep etmişlerdir.
Davalı Ticaret Sicil Müdürlüğü cevap dilekçesinde özetle : Davacının eldeki davayı açmakta yararının bulunmadığını, yürürlükte bulunan TTK hükümleri uyarınca devir prosedörünün uygulanması gerektiğini, emsal Yargıtay kararı doğrultusunda davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalılar … … ile … Madencilik …. Ltd. Şti. Usulüne uygun davetiye tebliğine rağmen davaya cevap vermemişlerdir.
Delillerin Değerlendirilmesi Ve Gerekçe :
Dava davalı şirketin ortaklarından … … …… uhdesinde bulunan hisse devirlerinin noter kanalıyla yapılmasına rağmen hisse devrinin tespiti ile Bursa Ticaret Sicil Müdürlüğünce tescil ve ilanı istemine ilişkindir.
Davacı tek ortaklı olarak kurduğu şirketin tüm hisselerini davalı … …’e Bursa 17.Noterliğinin 71392 yevmiye numaralı işlemiyle yapılan 31/12/2020 tarihli Hisse Devir Sözleşmesiyle devrettiğini, ancak bu devrin ortaklık pay defterine kaydedilmeyip, Ticaret Sicilde tescilinin yapılmadığını ileri sürmüştür.
Pay devri yapılan şirket limited şirket olduğundan Limited şirketlerde pay devrine ilişkin TTK’nın 595.ve devamı maddelerinin uygulanması gerekmektedir.
Buna göre devir sözleşmesinin geçerli olabilmesi için yazılı bir şekilde yapılıp, imzalarının noterce onaylanması gerekmektedir. Devir sözleşmesi bu nedenle geçerlidir. Ancak esas sermaye payının devri için Ortaklar Kurulunun onayı şarttır. Devir için yalnızca sözleşme yapılmış olması yeterli olmayıp, devrin hüküm var edilebilmesi için onay şartına bağlıdır.
Devir yapıldıktan sonra devralanın Madde 595/7 uyarınca şirkete başvurması gerekmektedir. Bu başvuru üzerine Genel Kurul başvuruyu 3 ay içerisinde reddetmediği takdirde onay verilmiş sayılır.
TTK598.maddesi uyarınca ortaklar kurulunun kararından sonra şirket müdürleri tarafından onaylanan pay devirleri Ticaret Sicilinde tescil ve onay için başvuru yapılır. Bu şekilde tescil ve ilan işlemleri gerçekleşir.
O halde somut uyuşmazlıkta uygulanması gereken usul hisse devir sözleşmesi üzerine devralan tarafından şirkete başvuru yapılması, ortaklar kurulu tarafından toplantı yapılarak devrin onaylanması bu onay sonrası şirket müdürü tarafından bu usul tescil ve ilan edilmesi şeklinde olmalıdır.
Mahkemece şirketin yerine geçerken pay devrinin onaylanması mümkün değildir, zira TTK’hnın 616/1-g.maddesi uyarınca bu münhasıran Limited şirketler kurul kararına bağlı olup, bu yetki devredilemez yetkilendirdir, davacının da dava dilekçesinde belirttiği üzere pay sonrası şirkete başvuru yapılıp yapılmadığı bilinmemekle birlikte ortaklık pay defterine devrin kaydedilmediği ve ortaklar kurulu tarafından da karar verilmediği görülmektedir. Bu sebeple şirket yerine geçilerek mahkemece pay defterine kayıt ile tescil ve ilana karar verilemez.
Somut uyuşmazlıkta yapılması gereken devir sonrası devralan tarafından şirkete başvuru yapılması ve başvuru üzerine ortaklar kurulu toplantısının yapılması oylamaya mevcut ortakların katılması ve devir hakkında bir karar verilmesi olmalıdır, hatta yapılan bu ortaklar kurulu toplantısında hisseyi devralan davalı henüz ortak olmadığından oy kullanamayacak olup, hisseyi devreden halen ortak sıfatı taşıdığından bu genel kurula katılıp oy kullanacaktır. Bu sebeple davanın reddine karar verilmiştir.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-Harçlar Yasası gereğince alınması gerekli 179,90 TL harçtan başlangıçta alınan 80,70 TL harcın mahsubu ile bakiye 99,20 TL harcın davacıdan tahsili ile hazineye irad kaydına,
3-Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Davalı Bursa Ticaret Sicili Müdürlüğü kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre belirlenen 9.200,00 TL maktu vekalet ücretinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
Kesinleşme süreci tamamlana kadar masraf avanslarının kullanılabileceği nazara alınarak kararın kesinleşmesinden sonra yazı işlerince yapılacak hesaba göre artan avansların yatıran tarafa iadesine,
Dair davacı vekili ile davalı vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftalık süre içinde Bursa Bölge Adliye Mahkemesi İstinaf Yargı Yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.18/01/2023

Başkan ……
e-imzalıdır
Üye ……
e-imzalıdır
Üye ……
e-imzalıdır
Katip ……
e-imzalıdır