Emsal Mahkeme Kararı Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/369 E. 2021/452 K. 22.04.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
T.C.
BURSA
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2021/369
KARAR NO : 2021/452

HAKİM : …
KATİP : ….

DAVACI : ….
VEKİLİ : Av. ….
DAVALI : HASIMSIZ –
DAVA : Kıymetli Evrak İptali (Bono İptali)
DAVA TARİHİ : 16/04/2021
KARAR TARİHİ : 22/04/2021
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 22/04/2021

Mahkememizde görülmekte olan Kıymetli Evrak İptali (Bono İptali) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde ; ……. Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ile… arasında akdedilen Fason Yetiştirici Sözleşmesine istinaden düzenlenen, senet alacaklısı … .Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi olan , keşidecisi … olan 14/03/2017 düzenlenme tarihli bononun şirket nezdinde iken kaybolmuş ve çalınmış olduğunu, davaya konu bononun muhafaza sorumluluğunun davacı şirkete ait olduğunu beyan etmekle, bono hakkında ödeme ve protesto işlemlerinin durulması konusunda ihtiyati tedbir kararı verilmesine, yargılama neticesinde de bononun iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Delillerin değerlendirilmesi ve gerekçe;
Dava, kıymetli evrakın zayii nedeniyle iptali isteminden ibarettir.
İptal hükümleri TTK’nun 757. ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir.
Evrak üzerinde yapılan değerlendirmede dava şartlarının oluşmadığı kanaatine varılmıştır. Zira bononun zorunlu (kesin=mutlak) şekil (geçerlilik) koşulları arasında koşulsuz olarak (kayıtsız şartsız ) belirli bir para ödeme vaadi yer alır. Ödeme vaadi, hem koşulsuz (kayıtsız şartsız) olmalı ve hem de belirli bir bedele (yani paraya) ilişkin olmalıdır. Senet metninde ” bedel ” alternatif biçimde örneğin; “6.500 TL veya 1000 ABD Doları ödeyeceğim” şeklinde dahi belirtilemez. Çünkü bu tür belirtmede “belirlilik” yoktur. Yine senette alacak miktarı (senet bedeli) türk lirası veya yabancı para birimi olarak değil de, “100 gr altın”, “….adet ata altınının ödeme günü karşılığı” şeklinde gösterilmişse, senet bono niteliğini taşımaz. Senette bedel kısmı hiç yazılmamışsa bu senet “bono” sayılmaz. (11HD 20/10/1982 T.3982/4002). Ödenecek meblağ (senet bedeli)nin, senet üzerinde (metnin üstünde, içinde, sol veya sağ köşesinde) gösterilmesi yeterli olup nerede yazıldığının önemi yoktur.(Talih Uyar makale, TBB Dergisi sayı 74 2008 )
Bu nedenle, TTK’nun 757. Ve devamı maddeleri uyarınca bedel hanesi boş olan bonoların kıymetli evrak vasfında bulunmadığından bu fasıl hükümlerine göre zayi nedeni ile iptali talep edilemeyeceğinden yerinde görülmeyen davanın reddine karar verilmesi gerektiği sonuç ve kanaatine varılarak aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle ;
1- Yasal koşulları oluşmayan davanın REDDİNE,
2- Harçlar Yasası gereğince alınması gereken 59,30- TL harç peşin alındığından yeniden alınmasına YER OLMADIĞINA,
3- Yapılan giderlerin davacı üzerinde BIRAKILMASINA,
4- Davacı tarafça yatırılan gider avansından arta kalanının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacı tarafa İADESİNE,
Dair kararın tebliğinden itibaren iki haftalık süre içinde Bursa Bölge Adliye Mahkemesi İstinaf Yargı Yolu açık olmak üzere verilen karar tarafların yokluğunda DOSYA ÜZERİNDEN karar verildi. 22/04/2021

Katip ….
✍ e-imzalıdır.

Hakim …
✍ e-imzalıdır.