Emsal Mahkeme Kararı Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/248 E. 2021/948 K. 13.10.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
BURSA
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
KARAR
ESAS NO : 2021/248 Esas
KARAR NO : 2021/948

BAŞKAN : …
ÜYE : …
ÜYE : ..
KATİP :…

DAVACI : …
VEKİLİ : Av….
DAVALI : ….
VEKİLİ : Av….
FERİ MÜDAHİL : …
VEKİLİ : Av…
FERİ MÜDAHİL : …
VEKİLİ : Av…
DAVA : İflas (Adi Takipten Doğan İflas (İİK 156))
DAVA TARİHİ : 10/03/2021
KARAR TARİHİ : 13/10/2021
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 13.11.2021

Mahkememizde görülen davanın açık yargılamasında,
Davacı vekili dava dilekçesinde; Müvekkili bulundukları şirketin …Tekstil San. Ve Tic. Ltd. Şti. ‘ nden olan alacağı nedeniyle taraflarınca öncelikle Bursa 15. İcra Müdürlüğünün 2020/… sayılı takip dosyası uyarınca ilamsız icra takibi başlattıklarını, devamında İ.İ.K. M. 43 gereğince varolan takibin iflas yolu ile adi takibe çevrilmesini talep ettikleri, Bursa 15. İcra Müdürlüğünün 2020/… esas sayılı takip dosyasının ile iflas takibine dönüştürüldüğüne karar verildiği, ilama bağlı alacağın icra takibine rağmen ödenmemesinin iflas sebebi olduğunu, bu sebeple davalının iflasına karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde; Davacı tarafın alacaklı sıfatıyla Bursa 15. İcra Müdürlüğünün 2020/… sayılı ilamsız icra takibi başlattığını, sonrasında iflas takibine çevirerek İİK m. 155 uyarınca davalı eden şirketin iflasına karar verilmesi için eldeki davaya açtığını, davalı şirketin TTK hükümleri uyarınca limited şirket olup İİK uyarınca sayılan iflasa tabi kişilerden olmadığını, bu sebeple davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLER ve GEREKÇE:
Eldeki dava davalı şirketin iflası istemine ilişkindir.
İflas davaları alacaklının/borçlunun istemi ile doğrudan doğruya iflas davası yahut bir alacağın iflas yolu ile takibe konu edilmesi üzerine açılan iflas davası olarak düzenleme altına alınmıştır. İflas yolu ile adi takip İİK 155 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Doğrudan doğruya iflas ise 177 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir.
Takipli iflasta, borçlu iflas yoliyle takibe tabi şahıslardan olup da alacaklı isterse ödeme emrine yedi gün içinde borç ödenmediği takdirde alacaklının mahkemeye müracaatla iflas talebinde bulunabileceği ve borçlunun gerek borcu olmadığına ve gerek kendisinin iflasa tabi kimselerden bulunmadığına dair itirazı varsa bu müddet içinde dilekçe ile icra dairesine bildirmesi lüzumu ve konkordato teklif edebileceği ilave olunur.
Ödeme emrindeki müddet içinde borçlu tarafından itiraz olunmamışsa alacaklı bir dilekçe ile Ticaret Mahkemesinden iflas kararı isteyebilir. Bu dilekçeye borçlunun ödeme emrine itiraz etmediğini mübeyyin ödeme emri nüshasının raptedilmesi lazımdır. Borçlu ödeme emrine itiraz etmişse takip durur ve alacaklı bu itirazın kaldırılması ile beraber borçlunun iflasına karar verilmesini bir dilekçe ile Ticaret Mahkemesinden isteyebilir. İflas istemek hakkı ödeme emrinin tebliği tarihinden bir sene sonra düşer
Alacaklının iflas takibi kesinleştiğinde l66 ncı maddenin ikinci fıkrasındaki usulle ilan
edilir. İflas talebinin ilanından itibaren onbeş gün içinde diğer alacaklılar davaya müdahele veya itiraz ederek iflası gerektiren bir hal bulunmadığını ileri sürerek mahkemeden talebin reddini isteyebilirler. Mahkeme, icra dosyasını celbeder ve basit yargılama usulüne göre duruşma yaparak, gerek iflas talebini gerek itiraz ve defileri umumi hükümler dairesinde tetkik ve intac eder. Şu kadar ki, borçlu takibe karşı usulü dairesinde itiraz etmemiş veya itiraz ve defileri varit görülmemişse mahkeme yedi gün içinde faiz ve icra masrafları ile birlikte borcunu ifa veya o miktar meblağın mahkeme veznesine depo edilmesini borçluya veya iflas davasında kendisini temsil etmiş olan vekiline, dava vicahda devam ediyorsa duruşmada, aksi takdirde Tebligat Kanunu hükümleri dairesinde yapılacak tebliğ ile emreder. Borçlu imtina ederse ilk oturumda iflasına karar verilir.
İflas isteyen alacaklı ilk alacaklılar toplantısına kadar olan masraflardan sorumludur.
Mahkeme, bu masraflar ile iflas kararının kanun yolları için gerekli bütün tebliğ masraflarının peşin verilmesini ister.
Davalı aleyhine Bursa 15 .İcra Müdürlüğünün 2020/… sayılı takip dosyası ile davalı aleyhine alacağın tahsiline yönelik olarak haciz yolu ile takip başlatılmıştır.
Ödeme emrine itiraz olunmamış ve takip kesinleşmiştir. Takibe ilamlı takip olarak devam olunmuştur.
Eldeki dava kesinleşen iflas yolu ile takipte borcun ödenmemesine dayalı iflas istemidir.
İflas talebi l66 ncı maddenin ikinci fıkrasındaki usulle ilan edilmiştir. Alacaklılar iflas talebinin ilanından itibaren onbeş gün içinde davaya müdahale veya itiraz ederek, borçlunun iflas talebini, hakkındaki takipleri ertelemek ve borçlarını ödemeyi geciktirmek için yaptığını ileri sürerek mahkemeden talebin reddini isteyebilirler. Bu nedenle İİK 177 yollaması ile İİK178″ maddesi uyarınca ilan yapılması zorunludur.
Alacaklı tarafça iflas avansı ve gider avansları tamamlanmış olup iflas istemi İİK 166.maddesi uyarınca ilan edilmiştir. İflas talebinin ilanından itibaren onbeş gün içinde diğer alacaklılar davaya müdahele veya itiraz etme hakkına sahip olduğundan buna göre duruşma günü tayin edilerek ilan metninde duruşma gününe de yer verilmiştir.
İcra müdürlüğünden kapak hesabı celpedilmiş kapak hesabındaki ayrıntılı borç bilgileri ve toplam tutar depo emrinde gösterilerek davalıya ve vekiline ayrı ayrı tebligat çıkarılmıştır.

Davalı vekiline çıkarılan tebligata rağmen süresi içerisinde takibe konu alacak tutarı depo edilmemiştir.
Burada İİK m.158/2 deki “mahkeme yedi gün içinde faiz ve icra masrafları ile birlikte borcunu ifa veya o miktar meblağın mahkeme veznesine depo edilmesini borçluya veya iflas davasında kendisini temsil etmiş olan vekiline, dava vicahda devam ediyorsa duruşmada, aksi takdirde Tebligat Kanunu hükümleri dairesinde yapılacak tebliğ ile emreder” hükmü uyarınca borçlu vekiline çıkartılan depo emrinin tebliği yeterli görülmüştür.
Kesinleşen iflas yolu ile takibe dayalı olarak alacaklının iflas istemlerinde iflas kararı verilebilmesi için davalı şirketin borca batık olması şartı da aranmaz. Davanın kabulüne ve davalının iflasına karar verilmiştir.

H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere ;
Bursa Ticaret Sicilinin …. sicil numarasında kayıtlı davalı …Tekstil San. Ve Tic. Ltd. Şti. ‘ nin 13/10/2021 tarih saat 15:30 itibariyle İFLASINA,
İflasın açıldığının derhal Bursa Nöbetçi iflas müdürlüğüne bildirilerek dosyaya yatırılan iflas avansının gecikmeksizin iflas müdürlüğüne GÖNDERİLMESİNE,
İflasın Ticaret Sicil Müdürlüğüne ve ilgili yerlere bildirilmesine,
Harçlar yasası gereğince alınması gereken harç peşin alındığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
Davacı tarafça yapılan 59,30 TL peşin harç, 59,30 TL başvurma harcı, ile 2.266,92 TL yargılama gideri olmak üzere toplam 2.385,52 TL ‘ nin davalıdan tahsili ile davacıya ödenmesine,
Davacı taraf kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre belirlenen 4.080,00 TL maktu vekalet ücretinin davalıdan tahsili ile davacıya ödenmesine,
Kesinleşme süreci tamamlanana kadar masraf avanslarının kullanılabileceği nazara alınarak kararın kesinleşmesinden sonra yazı işlerince yapılacak hesaba göre artan avansların yatıran tarafa iadesine,
Dair davacı vekili ile feri müdahil Halkbankası vekilinin yüzüne karşı, davalı vekilinin yokluğunda kararın tebliğinden itibaren 10 günlük yasal süre içerisinde Bursa Bölge Adliye Mahkemesinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.13/10/2021

Başkan …
e-imzalıdır
Üye ..
e-imzalıdır
Üye ..
e-imzalıdır
Katip ..
e-imzalıdır