Emsal Mahkeme Kararı Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/268 E. 2021/1186 K. 15.12.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

…..
T.C.
BURSA
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2020/268 Esas
KARAR NO : 2021/1186

BAŞKAN : …..
ÜYE :…..
ÜYE …..
KATİP :…..

DAVACI : …..
VEKİLİ : Av. …..
DAVALI : HASIMSIZ –
DAVA : İflas (Adi Takipten Doğan İflas (İİK 156))
DAVA TARİHİ : 18/06/2020
KARAR TARİHİ : 15/12/2021
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 15/01/2022

Mahkememizde görülmekte olan İflas (Adi Takipten Doğan İflas (İİK 156)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ :
Davacı vekili dava dilekçesinde; Müvekkili … Gıda San. Tic. Ltd. Şti. ‘ nin Bursa Ticaret Sicilinde … numara ile kayıtlı bir limited şirket olduğunu, şirketin iştigal konusu gıda ticareti olup, 2009 yılında yaşanan ekonomik kriz sonrası şirketin mali durumunun bozulduğunu, alacaklarını toplayamadığını, taahhütlerini yerine getiremediğini, SGK ve vergi borçlarını dahi kapatamadığını, şirketin uzun yıllar boyunca mali ve fiili imkansızlıklar içinde olup mali durumunu düzeltemediğini, şirketin borca batık olduğundan doğrudan iflasını talep etmiştir.
DELİLLER ve GEREKÇE:
Eldeki dava davacı şirketin borca batıklık nedeniyle doğrudan doğruya iflas istemine ilişkindir.
Şirketin kayıtlı sermayesi 1.000.000.00-TL’dir. Bu sermayenin 330,000,00-TL lik kısmı ….. ….. 670,000,00-TL si ….. ….. aittir.
İİK m. 179 uyarınca iflas davası iki şekilde ortaya çıkabilir. Birinci ihtimalde sermaye şirketi (anonim ve limited şirket, TTK m. 124) veya kooperatifin borca batıklık sebebiyle kendisi iflasını isteyip davanın davacısı olurken, ikinci ihtimalde herhangi bir alacaklı şirketin iflasını isteyip davanın davacısı olabilir. Pasifi (borçları) aktiflerini (mevcut ve alacaklarını) karşılamaya yetmeyen sermaye şirketi veya kooperatif, şirket merkezinin bulunduğu yer asliye ticaret mahkemesinden şirketin iflâsını isterse, davacı şirket veya kooperatif olup, kanunî mükellefiyete uymuş olur.
İflâsı isteme yetkisi ve görevi, şirket veya kooperatifi idare ve temsille görevlendirilmiş kimselerde, yani yönetim kurulundadır (TTK m. 376); ancak yönetim kurulunun organ sıfatıyla hareket etmesi sebebiyle davacı yine şirket olacaktır. Böylece, aktifleri (mevcudu ve alacakları) borcunu karşılamaya yetmediği (borca batıklık durumu) anlaşılan şirketin faaliyetine daha fazla devam etmesi önlenmekte ve sınırlı sorumluluğu dikkate alınarak gayri muayyen bir kitle korunmaktadır. Borca batıklığı alacaklılar da ispatlayıp, şirketin iflâsını talep edebilirler. Bu hâlde davacı alacaklıdır ve davalı olarak şirketi gösterir. Davacı alacaklı şirkete karşı takip yapabileceği gibi, İİK m. 179’a göre (şirketin yıllık bilançosundan borca batık durumda bulunduğu şüphesini uyandıran işaretler varsa) şirketin doğrudan iflâsını da isteyebilir.
İflâs tâbi bir borçlunun borca batıklık nedeniyle kendi iflasını istediği davada davalı yoktur. İflâsın “kamusal bir talep” olma niteliği burada daha açıkça göze çarpmaktadır. İflâs talebini alan mahkemenin, İİK m. 166, 2’deki usûlle bu talebi ilân etmesi üzerine alacaklılardan bazıları, doğrudan doğruya iflâs talebinin reddi istemiyle, onbeş gün içinde iflâs davasına müdahale veya itiraz edebilir.
Ticaret mahkemesi, iflâs davası açılınca davayı basit yargılama usûlü ile (HMK m. 316-322) görür ve duruşmalı olarak inceleme yapar.
İflas istemi İİK da düzenlenen usulle ilan edilir. Eldeki davada bu ilan tamamlanmış ve ilanla duruşma günü arasında en az 15 günlük süre bırakılmıştır. İlanda duruşma gün ve saatine de yer verilerek müdahil olmak isteyen alacaklılara davaya müdehale edebilme imkanı tanınmıştır.
İflas avansı ve gider avansı depo edilerek, ilan ve diğer giderlerin yapılabilmesi ve yine olası bir iflas kararı halinde iflas tasfiyesi sırasında giderlerin karşılanabilmesi bakımından avans yatırma işlemi tamamlanmıştır.
Dava borca batıklığa dayalı iflas istemine ilişkin olduğundan, davacı şirketin aktiflerinin pasiflerini karşılayıp karşılamadığı araştırılmış ve bu konuda bilirkişi incelemesi de yapılmıştır.
Davacı şirketin uzun yıllardır gayri faal olduğu satışlarının sıfır olduğu defter kayıtları ve kurumlar vergisi beyannamelerinden görülmüştür.
Davacı şirketin aktif varlıklar toplamı 32,568,58 TL, kısa vadeli borçları 716,526.69 TL uzun vadeli borçları 2.961,253.48 TL olup davacı şirketin rayiç bilançoya göre 30.06.2021 tarihli öz sermayesi -3.645.211.59-TL olduğu ve 1.000.000.00-TL tutarındaki sermayesinin tamamını kaybetmiş olduğu bu şekilde borca batık olduğu tespit edilmiştir.
Bu nedenle davacının iflasına karar verilmiştir.
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere ;
Davanın KABULÜ İLE;
1-Bursa Ticaret Sicil Müdürlüğünün … sırasında kayıtlı … Gıda San. Tic. Ltd. Şti. ‘ nin 15/12/2021 tarih saat 14 : 29 itibariyle İFLASINA,
2-İflasın açıldığının derhal iflas müdürlüğüne bildirilmesi ile dosyaya yatırılan iflas avansının gecikmeksizin iflas müdürlüğüne aktarılmasına,
3-Karardan bir örneğinin Bursa Ticaret Sicil Müdürlüğüne bildirilmesine,
4-Harçlar yasası gereğince alınması gereken 59,30 TL harçtan başlangıçta alınan 54,40 TL harcın mahsubu ile bakiye 4,90 TL harcın davacıya tamamlattırılmasına,
5-Davacı tarafça yapılan 54,30 TL peşin harç, 54,40 TL başvurma harcı, 1.813,33 TL yargılama gideri olmak üzere toplam 1.922,13‬ TL’ nin davacıya ödenmesine,
6-Davacı taraf kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre belirlenen 5.100,00 TL maktu vekalet ücretinin davacıya ödenmesine,
Kesinleşme süreci tamamlanana kadar masraf avanslarının kullanılabileceği nazara alınarak kararın kesinleşmesinden sonra yazı işlerince yapılacak hesaba göre artan avansların yatıran tarafa iadesine,
Dair davacı vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibarın iki haftalık süre içerisinde istinaf yasa yolu açık olmak üzere oybirliği ile verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.15/12/2021

Başkan …..
e-imzalıdır
Üye …..
e-imzalıdır
Üye …..
e-imzalıdır
Katip …..
e-imzalıdır