Emsal Mahkeme Kararı Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/349 E. 2020/696 K. 11.11.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

TÜRK MİLLETİ ADINA
T.C.
BURSA
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2018/349 Esas -GÖREVSİZLİK-
KARAR NO : 2020/696

HAKİM : … …
KATİP : … …

DAVACI :… ……
VEKİLİ :Av….
DAVALI :… …….

VEKİLİ :Av. …
DAVA : İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 12/03/2018
KARAR TARİHİ : 11/11/2020
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 18/12/2020

Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde ; Davalı ile davacı arasında gerçekleşen anlaşma üzerine davacı şirket tarafından 01/02/2017 tanzim tarihli seri A Sıra … numaralı faturada belirtilen emtialar davalı uhdesinde usulüne uygun bir şekilde teslim edildiğini ancak düzenlenen fatura bedeli davalı tarafından ödenmediğini, ödenmeyen fatura alacağı için Bursa 18.İcra Müdürlüğünün 2017/… sayılı dosyasıyla icra takibi başlattıklarını , davalının itirazı üzerine takibin durduğunu, itirazın iptali ile takibin devamına ve %20’den aşağı olmamak üzere icra inkar tazminatına hükmedilmesini talep ve dava etmişlerdir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde ;davacı tarafından ihtarname ile davalı … ‘a 10.677,20 TL bedelli faturanın ödenmesi konulu ihtarname çekildiğini bu ihtarnameye davalı tarafından Bursa 10.Noterliğinin 38277 yevmiye nolu ihtarname ile cevap verildiğini, gönderilen ihbarnamede davacıdan herhangi bir mal satın alınmadığı ve mal teslim alınmadığını belirttiği başlatılan icra takibine de itiraz edildiğini, açılan davanın hukuka ve yasaya aykırı olduğunu davanın bu nedenle reddini talep etmişlerdir.
Delillerin değerlendirilmesi ve gerekçe: Asliye Ticaret Mahkeme’lerinin görevini belirleyen 6102 sayılı Türk Ticaret Kanu’nun 5. Maddesinin 1. Fıkrası “Aksine hüküm bulunmadıkça, dava olunan şeyin değerine veya tutarına bakılmaksızın Asliye Ticaret Mahkemesi tüm ticari davalara bakmakla görevlidir.” düzenlemesini getirmiştir.
Ticari davaların neden ibaret olduğunu düzenleyen aynı yasanın 4. Maddesi 1. Fıkrası ise” Her iki tarafın ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan hukuk davaları ile tarafların tacir olup olmadıklarına bakılmaksızın bu kanunda ve maddenin b,c,d,e,f, bentlerinde öngörülen hususlardan doğan hukuk davaları ticari dava sayılır düzenlemesini getirmiştir.
6100 Sayılı HMK’nın 1.maddesinde; görevin kamu düzenine ilişkin olduğu düzenlenmiş olup aynı yasanın 114/1-c maddesinde; görevin dava şartı olduğu belirtilerek, mahkemenin görevli olup olmadığını davanın her aşamasında mahkemenin kendiliğinden araştıracağı hükmüne yer verilmiştir.
Ticaret Mahkemelerinin görevi TTK.nun 4. ve 5.maddelerinde gösterilmiş olup, bu maddelerde belirtilen dava ve işlere bakmaya görevlidir.
Bir davanın Ticaret Mahkemesinde görülebilmesi için ya her iki tarafın tacir olup uyuşmazlığında ticari işletmeleri ile ilgili olması ( nispi ticari dava) yahut TTK’da düzenlenen işlerden kaynaklanması( mutlak ticari dava ) gerekmektedir. Dava konusu fatura gereğince bir miktar paranın ödenmesine ilişkin olup bu kapsamda yapılan takibe itirazın iptali davasıdır. Bu sebeple eldeki davayı mutlak ticari dava olarak kabul etmek mümkün değildir. Davalının tacir olup olmadığı ile ilgili Vergi Dairesi, Esnaf Ve Sanatkarlar Odası, BTSO ‘dan araştırma yapılmış, davalının Ticaret Sicilde bir kaydının bulunmadığı, işletme hesabına göre defter tuttuğu, dolayısıyla davalının tacir olmadığı anlaşılmıştır. Her iki taraf tacir olmadığından eldeki dava nispi ticari dava da değildir. Bu sebeple mahkememiz görevli olmadığından görevli mahkeme genel yetkili Mahkemelerdir. Bu nedenle Asliye Hukuk Mahkemelerine görevsizlik kararı vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle ;
Davanın HMK’nun 114/1-c maddesi delaleti ile 115/2. Maddesi gereğince davanın usulden (görev yönünden) REDDİNE, görevli Mahkemenin Bursa Asliye Hukuk Mahkemeleri olduğuna,
Karar kesinleştiğinde ve HMK’nun 20. Maddesinde öngörülen iki (2) haftalık kesin süre içerisinde müracaat edilmesi halinde dosyanın görevli Bursa Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmesine, kesinleşmeye mütakip süresi içerisinde gönderme talebinde bulunulmadığında dosya üzerinden davanın açılmamış sayılmasına karar verileceğinin hatırlatılmasına,
Yargılama giderlerinin esas hakkında karar verecek mahkemece değerlendirilmesine,
Dair Davacı vekili ile davalı vekilinin yüzüne karşı kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içinde Bursa Bölge Adliye Mahkemesine İstinaf Yargı Yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 11/11/2020

Katip …

Hakim …