Emsal Mahkeme Kararı Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/1460 E. 2019/321 K. 20.03.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BURSA 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
BURSA
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
BAŞKANLIĞI TÜRK MİLLETİ ADINA
KARAR

ESAS NO : 2018/1460
KARAR NO : 2019/321

HAKİM : … …
KATİP : … …

DAVACI : … -T.C. N. …
VEKİLİ : Av. … –

DAVALI : … – …

DAVA : Genel Kurul Kararının İptali
DAVA TARİHİ : 31/10/2018
KARAR TARİHİ : 20/03/2019
Mahkememizde görülen davanın açık yargılamasında,
DAVACININ TALEBİ : Davacı vekili dava dilekçesinde davacının davalı kooperatifin üyesi olduğunu, ancak kooperatif yönetim kurulunun 01/08/2018 gün ve 16 sayılı kararı ile davacının kooperatif ortaklığından çıkartılmasına karar verildiğini, bu ihtarın davacıya 09/08/2018 tarihinde tebliğ edildiğini, davalı tarafından keşide edilen ihtarların usulüne aykırı olduğunu, zira davacıya gönderilen ilk ihtarla birlikte verilen 10 günlük süre dolmadan ikinci ihtar tebliğ edildiğini, bunun tek başına iptal sebebi olduğunu, ihtarlarda gösterilen borç miktarlarınında hatalı olduğunu, kooperatifin hangi pay için ne kadar borç olduğunu göstermediğini ve her pay için ayrı ayrı ihtar çekilmesi gerekirken tek bir işlemle ihraç kararı verilmesinin hatalı olduğunu, eşitlik ilkesine aykırı davranıldığını, davacının hisselerini devrettiği kişilerin usulsüz olarak kooperatife kabul edilmediğini, yönetim kurulunun bu kararı almaya yetkili olmadığını ileri sürmüştür.
DAVALININ CEVABI : Davalı taraf ise, davanın reddini savunmakta, davanın reddini savunmuş, davacının 14 hisse için 7 yıldır hiç bir ödeme yapmadığını, bu şekilde kooperatif amacının gerçekleştirilmesine engel olduğunu, borçlarını ödemeyen diğer ortaklara da işlem yapıldığını, 10 ortağın yönetim kuruluna başvurarak anlaşma sağladığını, düzenli ödeme yapmaya başladıklarını, ancak davacının iki ihtara da cevap vermediğini, ihracın ana sözleşmeye ve kooperatif menfaatlerine uygun olduğunu davacının borcu inkar edemediğini, prosedürün usule uygun olduğunu, ileri sürmüştür.
DELİLLER ve GEREKÇE: Derdest kooperatif yönetim kurulu kararının iptali davasıdır. 6545 Sayılı yasa gereğince kooperatif genel kurulu kararları aleyhine açılan iptal davalarının heyet halinde görülmesi gerekir. Ancak yönetim kurulu kararlarının heyet halinde karara bağlanacağına dair açık bir hüküm bulunmadığından davaya tek hakim tarafından bakılması uygun bulunmuştur.
Tarafların ileri sürdüğü iddia ve delillerle karşılıklı kabuller nazara alındığında uyuşmazlığın çözümünün hukuki değerlendirmeye bağlı olduğu sonucuna varılmıştır. Bu nedenle başkaca delil toplanmasına gerek görülmeksizin tarafların iddia ve savunmaları çerçevesinde esas hakkında karar verilmesi mümkündür.
Somut uyuşmazlıkta davacı ortağın davalı Kooparatifte birden fazla hissesi bulunduğu anlaşılmaktadır. Öncelikle belirtmek gerekir ki bir kooperatif hissedarının birden fazla payı için tek bir ihtar çekerek ve üyeliklerinin toplam borcu üzerinden ödeme ihtarı yaparak ihraç kararı alınması mümkün değildir. İhraç kararı öncelikle bu sebepten iptale mahkumdur. Üstelik kooperatif yönetimi ilk ihtarla verilen süre dolmadan ve ikinci ihtarı çekmekle, ihtarlarda farklı borç miktarları göstererek de usule aykırı davranmıştır.
Elbette davacı hissedarın uzun süre aidat ödemeyerek diğer üyelerin mağduriyetine sebep olması hukuken korunamaz. Her şeyden önce bu tutum eşitliğe aykırıdır. Bu tutumun bir müeyyidesi olmalıdır. Kooperatif yönetimi usulüne uygun bir ihraç kararı alarak ve bu kararı da genel kurulda oylatarak gitmelidir. Üyenin haksız tutumu ihraç işlemlerinin usule aykırı yapılmasına gerekçe olamaz. Esasen yönetim kurulu kararı genel kurulda oylanmadığından henüz ihraç prosedürü de tamamlanmamıştır.

H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
Davanın kabulü ile; davacı …’ün davalı … ortaklığından çıkartılmasına ilişkin kooperatif yönetim kurulunun 01/08/2018 gün ve 16 sayılı kararının İPTALİNE,
Alınması gereken 44,40-TL harca peşin yatırılan 35,90 -TL harcın mahsubu ile bakiye 8,50 TL harcın davalıdan tahsiline,
Davacı vekili lehine takdir edilen 2.725.TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
Davacı tarafça karşılanan ve peşin harç dahil edilerek hesaplanan 107,90-TL muhakeme masrafının davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
Kesinleşme süreci tamamlanana kadar masraf avanslarının kullanılabileceği nazara alınarak kararın kesinleşmesinden sonra yazı işlerince yapılacak hesaba göre artan avansların yatıran tarafa iadesine dair gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içinde mahkememize iletilecek bir dilekçe ile istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar tarafların yüzüne karşı açıkça okundu, anlatıldı.20/03/2019

İş bu kararın gerekçesi 18/04/2019 tarihinde yazılmıştır.

Katip …

Hakim …