Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/341 E. 2023/877 K. 20.09.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/341 Esas
KARAR NO : 2023/877

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 10/04/2023
KARAR TARİHİ : 20/09/2023
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 22/09/2023
Mahkememizde görülmekte olan davanın yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı asil dava dilekçesinde özetle; şahsına ait … (Adres:…) tek hissedarı olduğunu, şirketinin 2018 tarihinden beri vergi dairesinden resen terk olarak kapalı olduğunu, şirkete ait defterleri şirketini kapatacak olması sebebiyle ikametgahı olan Hatay’a getirtiğini, Hatay’da yaşanan 06.02.2023 tarihli deprem sebebiyle defterlerin toplu olarak kolilenmiş şekilde ağır hasarlı evinde taşınmak üzere beklediğini ancak 24/03/2023 tarihinde kolileri almak için eve gittiğinde eşyaların toplu olarak hırsızlandığını gördüğünü, şirketine ait karar defteri, defteri kebir, yevmiye defterinin zayi olduğunu, beyanla zayi olan şirket karar defterinin tespiti ve zayi belgesi verilmesini dava ve talep etmiştir.
Dava, TTK 82. Md gereğince davacının hissedarı olduğu … San. Ve Tic. Ltd. Şti.’ye ait tüm ticari defter, belge ve faturalarının zayi olması nedeni ile haklarında zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
6102 sayılı TTK’nın 82/7. maddesine göre; bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerin; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa; tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren, otuz gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Maddede düzenlenen otuz günlük süre hak düşürücü süredir.
Davacının anılan yasa maddesinden yararlanabilmesi için bir taraftan defterlerin ve belgelerin korunması amacı ile gereken dikkat ve ihtimamı göstermiş bulunması, diğer taraftan da ziyağa uğramanın onun iradesi dışında elinde olmayan bir neden ile meydana gelmiş olması zorunludur.
İleri sürülen mücbir nedenin dayandığı olayların defter ve belgelerin yok olması veya elden çıkması sonucunu doğuracak nitelik ve yoğunlukta olup olmadığı araştırılmalı ve irade dışında defter ve vesikaların tamamen veya kısmen kaybı yahut yok olması sonucu oluştuğunda mücbir neden kabul edilmelidir.
Tacirin TTK’nun 82/7. maddesindeki düzenlemeden faydalanabilmesi için öncelikle ticari defterlerin korunması amacıyla gerekli dikkat ve ihtimamı göstermiş olması zorunludur.
Tüm dosya kapsamından; şirket merkezinin İstanbul olduğu, davacı iddiasının soyut nitelikte kaldığı, defterlerin çalındığına ilişkin suç duyurusunda da bulunulmadığı, bu şekli ile davacının gerekli dikkat ve özeni göstermediği değerlendirilerek basiretli tacir ilkesine uygun şekilde ticari defter ve belgeleri saklama yükümlülüğünü yerine getirmeyen davacının davasının reddine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
Davanın reddine,
Alınması gerekli 269,85 TL peşin harçtan davacı tarafından yatırılan 179,90 TL harcın mahsubuyla bakiye 89,95 TL harcın davacıdan alınarak hazineye irat kaydına,
Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
Kararın kesinleşmesine kadar yapılan yargılama giderlerinin davacı tarafça peşin olarak yatırılan yargılama gider avansından mahsubu ile bakiye kısmın karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair, 6100 sayılı HMK’nun 342 ve 345.maddeleri gereğince karşı tarafın sayısı kadar örnek eklenmek suretiyle tebliğden itibaren 2 haftalık süre içerisinde mahkememize verilecek dilekçe ile ilgili İstinaf Dairesi nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar davacı vekilinin yüzüne karşı açıkça okunup, usulen anlatıldı.20/09/2023

Katip …
e-imzalıdır.

Hakim …
e-imzalıdır.