Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/313 E. 2023/856 K. 18.09.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/313 Esas
KARAR NO : 2023/856

DAVA : Ticari Şirket (Ortaklıktan Çıkma Veya Çıkarılmaya İlişkin)
DAVA TARİHİ : 31/03/2023
KARAR TARİHİ : 18/09/2023
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 16/10/2023
Mahkememizde görülmekte olan davanın yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili, ….. sicil numaralı …… Mimarlık Mühendislik Tasarım ve Uygulama San ve Tic Ltd Şti unvanlı şirkette bulunan 20.000-TL tutarındaki % 20 hisseyi İstanbul ….. Noterliği 24.12.2014 tarihli … yevmiye numaralı pay devir sözleşmesi ile diğer ortak …’a devrettiğini, 01.12.2015 tarihinde 2 nolu ortaklar kurulu kararı ile hisse devri kabul edilmiş olup İstanbul …. Noterliğinde 04.12.2015 tarihinde tasdik ettirildiğini, müvekkilinin Ticaret Sicil Gazetesinde hisse devrinin yayınlatılmamış olduğunu henüz öğrenmiş bulunduğunu, dolayısıyla söz konusu şirkette fiilen sona ermiş olan ortaklığı defakto olarak halen devam ettiğini, müvekkilinin İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğüne yaptığ ….. tarihli başvuru sonucunda hisse devrinin gerçekleşmesi için Mersis başvuru talep numarası gerekli olduğunu, şirket yetkilisi olan hisse devrinin yapıldığı …’a ulaşma imkanımız bulunmadığını, ….tr adresi üzerinden yapılan ….. çağrı kodlu destek başvuru sonucuna göre firma yetkilisi ile iletişime geçip mersis kullanıcı adı ve şifresini temin edemediğimiz takdirde Mahkemeye başvurmamız gerektiği bildirildiğini, beyanla fiilen herhangi bir bağımın bulunmadığı İstanbul Ticaret Siciline …. ticaret sicil numarası ile kayıtlı …… Mimarlık Mühendislik Tasarım Ve Uygulama San Ve Tic Ltd Şti ünvanlı şirkete ait hisse devrimin tescilinin yapılarak Ticaret Sicil Gazetesinde ilan ettirilmesini dava ve talep etmiştir.
Davalı …. vekili cevap dilekçesinde özetle; huzurdaki davada müvekkile husumet yöneltilemeyeceğini, davanın davacı ile müvekkil müdürlük dışındaki diğer davalılar arasında görülmesi gerektiğini, dava konusu işlem ve taleple ile ilgili olarak müvekkil Müdürlükçe verilmiş bir red kararı bulunmadığından huzurdaki davanın, dava şartı yokluğundan reddine karar verilmesi gerektiğini, Ticaret Sicili Müdürlüğü, 6102 sayılı TTK.m.32 ve Ticaret Sicili Yönetmeliği m.34 hükmü çerçevesinde işlem yaptığını, bilindiği üzere, limited şirket hisse devirleri, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun m. 595 vd. hükümleri gereğince yapıldığını, bu itibarla da pay devrinin geçerli olabilmesi için genel kurulun onayının şart olduğu, ancak müvekkil Müdürlüğe ilgili şirketin yetkililerince yapılan bir başvuru bulunmadığı gibi buna istinaden müvekkil Müdürlükçe verilmiş bir red kararı da bulunmadığını, pay devir sözleşmesi 24.12.2014 tarihli olmasına karşın, müvekkil Müdürlüğe yapılmış bir başvuru da bulunmadığını, müvekkil Müdürlüğe konuya ilişkin herhangi bir geçerli ve mevzuata uygun bir tescil başvurusunda dahi bulunmadan, açılan davada hukuki yarar bulunmadığını, müvekkil Müdürlük yönünden davanın reddine, yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin davacı tarafa tahmiline karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı … ve ….. San. Ve Tic. Ltd. Şti.’ye usulüne uygun meşruhatlı davatiyeye rağmen davaya cevap vermemiş, duruşmalara katılmamıştır.

Dava, Davacının davalı …… Ltd Şti ne ait hisselerinin tescilinin yapılması talebi olduğu tespiti istemine ilişkindir.
6102 sayılı TTK.nun 595.maddesinde “(1) Esas sermaye payının devri ve devir borcunu doğuran işlemler yazılı şekilde yapılır ve taraflar imzaları noterce onanır. Ayrıca devir sözleşmesinde, ek ödeme ve yan edim yükümlülükleri; rekabet yasağı ağırlaştırılmış veya tüm ortakları kapsayacak biçimde genişletilmiş ise, bu husus, önerilmeye muhatap olma, önalım, geri alım ve alım hakları ile sözleşme cezasına ilişkin koşullara da belirtilir.
(2) Şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemişse, esas sermaye payının devri için, ortaklar genel kurulunun onayı şarttır. Devir bu onayla geçerli olur.
(3) Şirket sözleşmesinde başka türlü düzenlenmemişse, ortaklar genel kurulu sebep göstermeksizin onayı reddedebilir.
(4) Şirket sözleşmesi ile sermaye payının devri yasaklanabilir.
(5) Şirket sözleşmesi devri yasaklamış veya genel kurul reddetmiş ise, ortağın haklı sebeple şirketten çıkma hakkı saklı kalır.
(6) Şirket sözleşmesinde ek ödeme veya yan edim yükümlülükleri öngörüldüğü takdirde, devralanın ödeme gücü şüpheli görüldüğü için ondan istenen teminat verilmemişse, genel kurul şirket sözleşmesinde hüküm bulunmasa bile, onayı reddedebilir.
(7) Başvurudan itibaren 3 ay içerisinde genel kurul reddetmediği takdirde onayı vermiş sayılır.” hükmü düzenlenmiştir.
Aynı Yasanın limited şirket genel kurul kararlarının alınmasına ilişkin “Karar Alma” başlıklı 620.maddesinde ise “Kanun veya şirket sözleşmesinde aksi öngörülmediği takdirde, seçim kararları dahil, tüm genel kurul kararları, toplantıda temsil edilen oyların salt çoğunluğu ile alınır.” düzenlemesi mevcuttur.
6102 sayılı TTK’nun 598. maddesinin 1. fıkrasında; esas sermaye paylarının geçişlerinin tescil edilmesi için, şirket müdürleri tarafından ticaret siciline başvurulacağı, 2. fıkrası ise; başvurunun otuz gün içinde yapılmaması halinde, ayrılan ortağın, adının bu paylarla ilgili olarak silinmesi için ticaret siciline başvurabileceği, bunun üzerine sicil müdürünün, şirkete, iktisap edenin adının bildirilmesi için süre vereceği, hükmü düzenlenmiştir. Anılan hüküm gereğince, şirket müdürü tarafından tescil yaptırılmaması halinde ayrılan ortak adının silinmesi için ticaret siciline başvurabilecektir.
Davalı ….. kendisine yapılan her başvuruyu otomatik olarak tescil ve ilan etmek zorunda olmayıp, kuruluş yasası ve diğer mevzuata uygun işlem yapılıp yapılmadığını araştırdıktan sonra koşulları taşıyan talepleri kabul, koşulları taşımayan talepleri ise reddetmek durumundadır.
Limited şirket hisse devrinde 6102 sayılı TTK’nın 598.maddesi gereğince, esas sermaye paylarının geçişlerinin tescil edilmesi için şirket müdürleri tarafından ticaret siciline başvurulacağı, başvurunun 30 gün içinde yapılmaması halinde ise ayrılan ortağın bu payla ilgili olarak kendi adının silinmesi için ticaret siciline başvurabileceği düzenlemesi yer almakta olup, somut olayda da davacı tarafından Noter’de davalı şirketteki hisselerin devrinin gerçekleştiği, hisse devrinin şirket genel kurulunca kabul edildiği, şirket hisselerinin genel kurulun kabulü ile birlikte davalıya geçtiği, hisse devir sözleşmesinde, davacıdan davalı şirketteki hissesini devralan davalının hisse devir sözleşmesinde açıkça devir sözleşmesini davalı şirkete ibraz ederek ticaret sicili müdürlüğünde kayıt ve tescil ettirmeyi sağlayacağını kabul ve beyan etmesine rağmen 6102 sayılı TTK’nın 598.maddesi gereğince şirketteki esas sermaye paylarının geçişlerinin tescil edilmesi için ticaret sicil müdürlüğüne başvurmadığı anlaşılmakla TTK’nun 595. ve 598. maddeleri gereğince, davacının davalı şirkette bulunan hisselerinin tamamının Limited Şirket pay devri sözleşmesi ile devredildiğinin tespiti ile, genel kurul kararının ticaret sicilinde tescil ve ilan edilmesine dair aşağıdaki şekilde karar verilmiş, davacı tarafından … sehven davalı olarak gösterildiği, bildirilmekle bu davalı yönünden pasif husumet yokluğundan davanın reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın kısmen KABULÜNE,
2-Davacının talebinin KABULÜ ile İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğünün …… numaralı sicile kayıtlı davalı …nin davacı … adına kayıtlı olan 20.000,00-TL hissesinin davalı …’a ait olduğunun TESPİTİNE,
3-Bu hususun …. Müdürlüğünde TESCİLİNE ve Ticaret Sicil Gazetesinde İLANINA,
4-Davalı … Odası yönünden davanın husumet yokluğundan REDDİNE,
5-Alınması gerekli 269,85 TL harçtan davacı tarafça yatırılan 179,90 TL harcın mahsubuyla bakiye 89,95 TL harcın davalılar … ve …nden alınarak hazineye irat kaydına,
6-Davacı tarafından yapılan 179,90 TL başvurma harcı, 179,90 TL peşin harç olmak üzere toplam 359,80 TL’nin davalılar … ve …nden alınarak davacıya verilmesine,
7-Davacı tarafça posta / tebligat / bilirkişi gideri olarak yapılan (ayrıntısı uyapta kayıtlı) 332,00 TL yargılama giderinden giderinin davalılar … ve …nden alınarak davacıya verilmesine, bakiye yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına,
8-AAÜT gereğince hesap edilen 9.200,00 TL ücreti vekaletin davalılar … ve …nden alınarak davacıya verilmesine,
9-AAÜT gereğince hesap edilen 9.200,00 TL ücreti vekaletin davacıdan alınarak davalı …. verilmesine,
10-Kararın kesinleşmesine kadar yapılan yargılama giderlerinin davacı tarafça peşin olarak yatırılan yargılama gider avansından mahsubu ile bakiye kısmın karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,

Dair,6100 sayılı HMK’nun 342 ve 345.maddeleri gereğince karşı tarafın sayısı kadar örnek eklenmek suretiyle tebliğden itibaren 2 haftalık süre içerisinde mahkememize verilecek dilekçe ile ilgili İstinaf Dairesi nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar davacı vekilinin yüzünde davalıların yokluğunda açıkça okunup, usulen anlatıldı.18/09/2023
Katip …
e-imzalıdır.

Hakim …
e-imzalıdır.