Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/81 E. 2022/71 K. 27.01.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/81
KARAR NO : 2022/71

DAVA : Ticari Şirket (Ortaklıktan Çıkma Veya Çıkarılmaya İlişkin)
DAVA TARİHİ : 16/10/2019
KARAR TARİHİ : 27/01/2022
KARARIN YAZILDIĞI TARİH : 28/01/2022
Yukarıda isim ve adresleri yazılı taraflar arasında mahkememizde görülen davanın açık yargılaması ve dosyanın tetkiki sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
TALEP: davacı asil dava dilekçesinde özetle; davalı şirket ortaklarından aldığı %76 şirket paylarının haksız ve kötü niyetli olarak tescilinin yapılmadığını, davalıların yapılan genel kurulları haksız ve kötü niyetli olarak tanımadıklarını, keyfi nedenlerle uğradığı zararlar için 150.000 TL, manevi olarak 50.000 TL tazminatın davalılardan tahsiline, davalılardan şirket ortağı ………..’ın bir basiretli ortaktan beklenmeyecek derecede art niyetli olduğundan şirket yöneticiliğinden çıkarılmasına, sahip olduğu %24 hissesinin zararlarından mahsup edilerek tarafına devrine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE:
Dava, davalı şirket ortağı ……….. ‘ın şirket ortaklığından çıkartılması ve maddi manevi tazminat taleplerinden ibarettir.
Mahkememizce verilen karar ile mahkememizin …….. esas sayılı dosyasının Bakırköy ………. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin …….. esas sayılı dosyası ile birleştirilmesine karar verilmiş, bu mahkemece mahkememizce birleştirilen dosya tefrik edilerek tekrar mahkememize iade edilmiştir.
HMK’nın 167 nci maddesi hükmü “Mahkeme, yargılamanın iyi bir şekilde yürütülmesini sağlamak için, birlikte açılmış veya sonradan birleştirilmiş davaların ayrılmasına, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden karar verebilir. Bu durumda mahkeme, ayrılmasına karar verilen davalara bakmaya devam eder.” şeklinde olup buna göre birleştirilmiş bir davanın ayrılmasına karar veren mahkeme ayrılmasına karar verilen davaya devam etmekte zorunda olup Kanun’un amir hükmüne aykırı bir şekilde birleştirmenin usulsüz olduğundan bahisle ayrılan dosyanın tekrar birleştirme kararı veren mahkemeye iadesi söz konusu olamayacağından dosyanın Bakırköy ……… Asliye Ticaret Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verilmesi gerektiği sonucuna varılarak aşağıdaki gibi hüküm fıkrası oluşturulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1- Görevsiz olduğunu düşünen mahkeme ancak kendi yargı sınırları içerisindeki görevi-HMK’nun 167. Maddesi uyarınca mahkeme talep üzerine veya kendiliğinden davanın her aşamasında davaların ayrılmasına karar verilebileceği düzenlenmekle birlikte bu durumda mahkeme ayrılmasına karar verilen davalara bakmaya devam edeceği düzenlenmiş olup mahkememizce verilen birleştirme kararından sonra ilgili mahkemece ayırma kararı verilerek yukarıda anılan maddeye aykırı olarak dosya mahkememize gönderilemeyeceğinden dosyanın birleştirilen Bakırköy 6. Asliye Ticaret Mahkemesine GÖNDERİLMESİNE,
Dosya üzerinden yapılan inceleme sonunda kesin olarak oy birliği ile karar verildi. 27/01/2022

Başkan …….
¸(e-imzalıdır)
Üye …….
¸(e-imzalıdır)
Üye…….
¸(e-imzalıdır)
Katip ……
¸(e-imzalıdır)