Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/483 E. 2022/1007 K. 02.11.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/483 Esas
KARAR NO : 2022/1007

DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 26/05/2022
KARAR TARİHİ : 02/11/2022
KARARIN YAZILDIĞI TARİH : 04/11/2022
Yukarıda isim ve adresleri yazılı taraflar arasında mahkememizde görülen davanın açık yargılaması ve dosyanın tetkiki sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
TALEP: davacı özetle; …… Şti. ünvanlı Ticaret Sicil numarası …… olan şirketin tasfiye işlemlerinin tamamlanmasına müteakiben 20/12/2021 tarihinden itibaren vergi kaydı resmi olarak terkin edildiğini, tasfiye edilirken şirket üzerine kayıtlı …. 2016 model … ortaklara devrinin unutulduğunu, aracın maddi hasarlı kaza yapması nedeni ile sigortadan hasar tazminatı talep etme ve tazminatı tahsil etme imkanlarının kalmadığını, araç üzerinde sigorta hasar tazminatı alacaklarının bulunduğunu, unutulan bu ortaklara devir işleminin yapılabilmesi ve hasar tazminatının hak kaybı olmadan sigortadan alacağın istenebilmesi için …… Şti. şirketinin ihyasını talep ve dava etmiştir.
SAVUNMA: davalı vekili cevap dilekçesinde özetle: işlemin mevzuata ve hukuka uygun yapıldığını, davada yasal hasım olduklarını ve davanın açılmasına neden olmadıklarından aleyhlerine yargılama giderine hükmedilmemesini savunmuştur.
Tasfiye memuru …’a usulüne uygun tebligat 27/06/2022 tarihinde yapılmış olup, dilekçesinde özetle; tasfiye süresinde ihya talebine esas olan …… plaka sayılı aracın ortaklara devir işleminin unutularak sehven yapılamadığını, işbu davanın kabulü ile ihya talepleri uygun görülür ise bu devir işleminin tamamlanacağını beyanla ihya kararı verilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava, sicilden terkin edilen Tasfiye Halinde …. Şti’nin ihyası isteminden ibarettir.
Dava konusu şirkete ait sicil kaydının celp ve tetkikinde şirketin son tescilini 20/12/2021 tarihinde yaptırdığı, şirketin tasfiyesinin sona erdiği 20/12/2021 tarihinde tescil edildiğinden sicil kaynının terkin edildiği anlaşılmıştır,
6102 sayılı TTK.nun 547. maddesi:
(1) Tasfiyenin kapanmasından sonra ek tasfiye işlemlerinin yapılmasının zorunlu olduğu anlaşılırsa, son tasfiye memurları, yönetim kurulu üyeleri, pay sahipleri veya alacaklılar, şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinden bu ek işlemler sonuçlandırılıncaya kadar şirketin yeniden tescilini isteyebilirler.
(2) Mahkeme istemin yerinde olduğuna kanaat getirirse, şirketin ek tasfiye için yeniden tesciline karar verir ve bu işlemlerini yapmaları için son tasfiye memurlarını veya yeni bir veya birkaç kişiyi tasfiye memuru olarak atayarak tescil ve ilan ettirir. Hükmünü içermektedir.
Bir tüzel kişiliğin son bulmasını ifade eden fesih ve tasfiye işlemi, aynı zamanda Borçlar Hukukuna ilişkin bir hukuki işlem olup, bu karar ve işlemin hataya dayanması karşısında gerçek anlamda bir tasfiye işleminden söz edilemez. Hataya veya kasta dayalı, şeklen gerçekleşmiş bir tasfiyenin kaldırılmasının gerek o işlemi gerçekleştirenlerce, gerekse bundan zarar görenlerce istenebilmesi Borçlar Hukukunun temel kurallarından biridir. (Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 27.01.1999 gün ve 1999/10-1-1 sayılı Kararı).
Bu durumda, tüzel kişiliğin yeniden ihyasına gidilerek yargılamanın limited şirket tüzel kişiliğine karşı devamının sağlanması gerekmektedir.
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmaları, ticaret sicil kaydı, … plaka sayılı aracın malik bilgisi ve güncel hak mahrumiyetini gösterir araç tescil özet raporu, … yazı cevabı ve tüm dosya kapsamına binaen; ihyası talep edilen şirketin son tescilini 20/12/2021 tarihinde yaptırdığı, şirketin tasfiyesinin sona erdiği 20/12/2021 tarihinde tescil edildiğinden sicil kaydının terkin edildiği, şirketin trafikte üzerine kayıtlı…. … model, …. plaka sayılı aracın varlığı karşısında geçici 7.maddenin 15/son cümlesi uyarınca resen terkinden önceki temsilcisi sıfatıyla davacının şirketi ihya talebinde hukuki yararının bulunduğu ve isteminin yerinde olduğu anlaşılmakla … plaka sayılı aracın devir işlemleri ve bu araca ilişkin ilgili sigorta şirketlerinden tazminat taleplerine özgü şirketin ihyasına karar vermek gerekmiş, davada davalının yasal hasım olması ve davanın açılmasına sebebiyet vermemesi karşısında aleyhine yargılama giderlerine hükmedilmemesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın kabulü ile 6102 sayılı yasanın geçici 7. maddesi uyarınca resen sicilden terkin edilen ….’nün…. sicilinde kayıtlı Tasfiye Halinde ….. Şirketi’nin TTK’nın 547.maddesi gereğince …, … model, …. plaka sayılı aracın devir işlemleri ve bu araca ilişkin ilgili sigorta şirketlerinden tazminat taleplerine özgü olmak üzere ihyasına, kararın bir örneğinin … tevdiine,
2-Keyfiyetin masrafı davacı avansından alınarak tescil ve ilanına,
3-Tasfiye memuru … T.C kimlik nolu …’ın görevinin devamına, kendisine ücret takdirine yer olmadığına,
4-Harçlar Kanunu gereğince alınması gerekli harç peşin alındığından harç alınmasına yer olmadığına,
5-Davalı zorunlu yasal hasım olduğundan yapılan masrafların davacı üzerinde bırakılmasına,
6-Davalı zorunlu yasal hasım olduğundan davacı lehine vekalet ücreti tayinine yer olmadığına,
7-HMK’nun 333. maddesi uyarınca yatırılan avanstan kullanılmayan gider avansının (işbu kararın tebliğ gideri avanstan karşılanmak ve bu gider mahsup edilmek kaydıyla) kararın kesinleşmesinden sonra resen davacıya iadesine,
Dair karar, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde HMK’nun 342. Maddesi gereğince dilekçe ile mahkememize veya başka bir yer mahkemesine İstinaf kanun yolu harcı, tebliğ giderleri dahil olmak üzere tüm giderler ödenerek istinaf yolu açık olmak üzere tarafların yokluğunda HMK. 320/1 maddesi uyarınca dosya üzerinde yapılan inceleme sonucu oy birliği karar verildi. 02/11/2022

Başkan …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Katip …
¸e-imzalıdır