Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/419 E. 2022/936 K. 12.10.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/419
KARAR NO : 2022/936

DAVA : Tazminat (Haksız Fiilden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 29/04/2022
KARAR TARİHİ : 12/10/2022
KARARIN YAZILDIĞI TARİH : 17/10/2022
Mahkememizde görülmekte olan davanın yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkiline ait …….. plakalı araç ile davalı ……… Taşımacılık’a ait ………’nun sevk ve idaresinde olan …….. plakalı araç arasında 28.12.2020 tarihinde maddi hasarlı trafik kazası meydana geldiğini, bu kaza neticesinde Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından oluşturulan trafik kazası kayıtlarında karşı tarafa %100 kusur atfedildiğini, …….. plakalı müvekkiline ait araçta kaza nedeniyle hasar bedeli, değer kaybı ve hak mahrumiyeti meydana geldiğini, kaza sonucu müvekkili aracın değer kaybı, hak mahrumiyeti bakımından uğradığı zarar miktarının tam olarak belirlenemediğini, davaya konu alacak yönünden davalı aleyhine İstanbul Anadolu ……. İcra Dairesi …….. E. Sayılı ilamsız icra takibi başlatıldığını ancak davalılarca bu icra takibine itiraz edildiğini müvekkiline ait araçta meydana gelen kusur oranına göre şimdilik 100,00 TL hak mahrumiyeti bedeli/ kazanç kaybı mahrumiyeti bedelinin kaza tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalılardan müşterek ve müteselsilen tahsiline, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalılardan müşterek ve müteselsilen tahmiline karar verilmesini talep etmiştir.
Davalılar vekili cevap dilekçesinde özetle; Sigorta şirketi ile haricen yapılan görüşmelerde aracın hasar tazminatı olan bedelin davacının aracının tamir edilerek sigorta şirketleri tarafından ödendiğini, aynı şekilde araçta oluşan değer kaybının ise sigorta ve kasko şirketlerince ödendiğini, bu nedenle davacının hasar tazminatı ve değer kaybı talep etme hakkı bulunmadığını, müvekkilinin sürdüğü aracın dorsesi olan bir çekici olduğunu, ebat olarak oldukça büyük bir araç olduğunu, aracın ağır vasıta bir araç olup; hızlı ve seri hareket etmesinin davacı araç sürücüsü tarafından ise fark edilmemesinin mümkün olmadığını, müvekkilinin %100 kusurlu olmasının mümkün olmadığını ve hayatın olağan akışına aykırı olduğunu, müvekkilinin kullandığı aracın yaklaşık 16-17 metre uzunluğunda olduğunu davacının takip mesafesini korumadığına karine teşkil ettiğini aracın exper kararları doğrultusunda tamir edilmediğini, davanın ……. Sigorta A.Ş. ye ve ……. Sigorta A.Ş. ye ihbar edilerek davaya dahil edilmesini, usule itirazları doğrultusunda davanın usulden reddine karar verilmesini, davanın müvekkili şirket yönünden husumet ve ………’nun yönünden her türlü özen ve sorumluluğu yerine getirmiş olması kusursuz olması nedeniyle esastan reddine karar verilmesini, her türlü yargılama gideri ile vekalet ücretinin karşı yana tahmiline karar verilmesini talep etmiştir.
Davacı vekili 11/10/2022 tarihli dilekçesi ile davalılar vekili ile 07/10/2022 tarihli sulh protokolü yaptıklarını, bu nedenle davadan feragat ettiklerini, sulh protokolü gereğince tarafların birbirlerinden vekalet ücreti ve yargılama gideri taleplerinin bulunmadığını beyan etmiştir.
Davalılar vekili 12/10/2022 tarihli dilekçesi ile davacının davadan feragat ettiğini belirterek davacı taraftan vekalet ücreti taleplerinin bulunmadığını bildirmiştir.
Feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir. (HMK 307.md.) Feragat ve kabul, dilekçe ile veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. Feragat ve kabulün hüküm ifade etmesi karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. Feragat ve kabul, kayıtsız ve şartsız olmalıdır. (HMK 309. Md.) Feragat ve kabul, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir. (HMK 310. md.) Feragat ve kabul, kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur. (HMK 311. Md.) Feragat veya kabul beyanında bulunan taraf, davada aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerini ödemeye mahkum edilir. Feragat ve kabul, talep sonucunun sadece bir kısmına ilişkin ise yargılama giderlerine mahkumiyet, ona göre belirlenir. (HMK 312.md.) Vekilin davadan feragat edebilmesi için vekaletnamede buna ilişkin özel yetki bulunması gerekir. (HMK 74/1.md.) Davadan feragat veya davayı kabul veya sulh mahkemenin ilk celsesinde vuku bulursa, karar ve ilam harcının üçte biri daha sonra olursa üçte ikisi alınır. (Harçlar Kanunu 22/1.md.) Anlaşmazlık, feragat nedeniyle öninceleme tutanağı imzalanıncaya kadar giderilirse, Tarife hükümleri ile belirlenen ücretlerin yarısına, öninceleme tutanağı imzalandıktan sonra giderilirse tamamına hükmolunur. (AAÜT 6.md.) Feragat edilmiş olmasından dolayı davalı tarafın yargılama gideri ve vekalet ücreti yönünden genel kurallardan farklı uygulamayı gerektiren davacı lehine bir beyanı olduğu takdirde bu beyana göre işlem yapılmalıdır.
Feragat tek taraflı irade beyanı ile davayı sonlandıran işlemlerden olduğundan feragat tarihi itibariyle esasen dava sonuçlanmış olup davacı vekilinin vekaletnamesinde feragat yetkisinin bulunduğu anlaşılmakla, davanın feragat nedeniyle reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın feragat nedeniyle reddine,
2-Alınması gerekli 80,70 TL harç peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacının yaptığı yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Taraf vekillerince talep edilmediğinden vekalet ücretine hükmedilmesine yer olmadığına,
5-Arabuluculuk ücreti olan 1.320,00 TL’nin davacıdan alınarak hazineye irat kaydına,
6-Kararın kesinleşmesine kadar yapılan yargılama giderlerinin davacı tarafça peşin olarak yatırılan yargılama gider avansından mahsubu ile bakiye kısmın karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair, 6100 sayılı HMK’nun 342 ve 345.maddeleri gereğince karşı tarafın sayısı kadar örnek eklenmek suretiyle tebliğden itibaren 2 haftalık süre içerisinde mahkememize verilecek dilekçe ile ilgili İstinaf Dairesi nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere dosya üzerinden yapılan inceleme neticesinde verilen karar tarafların yokluğunda açıkça okunup,usulen anlatıldı. 12/10/2022

Katip …….
e-imzalıdır

Hakim …….
e-imzalıdır