Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C. BAKIRKÖY 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2021/824
KARAR NO : 2021/1001
DAVA : Davalı şirketin genel kurulunun toplantıya çağrılması ve bu hususta yetki ve izin verilmesi.
DAVA TARİHİ : 12/10/2021
KARAR TARİHİ : 12/11/2021
KARARIN YAZILDIĞI TARİH : 12/11/2021
Yukarıda isim ve adresleri yazılı taraflar arasında mahkememizde görülen davanın açık yargılaması ve dosyanın tetkiki sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
TALEP: davacı vekili özetle; müvekkilinin, ……. Mah, ….. Cad. No: …… Bağcılar-İstanbul adresinde bulunan ve İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün …… sicil numarasına kayıtlı ….. Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin %51 hissesinin maliki olduğunu, …… Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. “nin yönetim kuruluna 29.06.2020 tarihli genel kurul ile ……. ve …’ın seçildiğini, yönetim kurulu üyesi olan …….’ın 07.04.2021 tarihinde vefat ettiğini, şirket yönetim kurulunun 2 üyeden oluştuğunu ve 1 üyesinin vefat etmiş olması sebebi ile yönetim kurulunun toplanamadığını, çağrının yapılamadığını beyan ederek şirket genel kurulunun toplantıya çağırmak üzere müvekkiline yetki verilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava, davalı şirketin genel kurulunun toplantıya çağrılması ve bu hususta yetki ve izin verilmesi isteminden ibarettir.
Konuyla alakalı 6102 sayılı TTK’nun 412. maddesi uyarınca:
Pay sahiplerinin çağrı veya gündeme madde konulmasına ilişkin istemleri yönetim kurulu tarafından reddedildiği veya isteme yedi iş günü içinde olumlu cevap verilmediği takdirde, aynı pay sahiplerinin başvurusu üzerine, genel kurulun toplantıya çağrılmasına şirket merkezinin bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesi karar verebilir. Mahkeme toplantıya gerek görürse, gündemi düzenlemek ve Kanun hükümleri uyarınca çağrıyı yapmak üzere bir kayyım atar. Kararında, kayyımın, görevlerini ve toplantı için gerekli belgeleri hazırlamaya ilişkin yetkilerini gösterir. Zorunluluk olmadıkça mahkeme dosya üzerinde inceleme yaparak karar verir. Karar kesindir.
6102 sayılı TTK’ nın 410/2 nci maddesi hükmü “Yönetim kurulunun, devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkan bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir. Mahkemenin kararı kesindir” şeklindedir.
TTK’nun 359.maddesinde yönetim kurulunun bir veya birden fazla üyeden oluşabileceği düzenlenmiş olup, yönetim kurulunun üye sayısına ilişkin alt veya üst sınır öngörülmemektedir. Üye sayısı, anonim şirketin çalışma alanları ortak sayısı, esas sermaye miktarına göre farklılık göstermektedir.
Celp edilen İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü kayıtlarına göre, …… Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin yönetim kurulu üyelerinin, ……. ve … olduğu, şirketin son tescilini 07/07/2020 tarihinde yaptırdığı anlaşılmıştır.
Somut olayda, davacının davalı şirkette pay sahibi ve yönetim kurulu üyesi olduğu, yönetim kurulunun 2 üyeden oluştuğu, diğer yönetim kurulu üyesi …….’ın 07/04/2021 tarihinde vefat ettiği, davacının ekli gündem maddesi ile davalı şirketi genel kurula çağırma talebi mahkememizce uygun görülmüş olmakla davalı şirketin genel kurulunun toplantıya çağrılmasına izin verilmesine, ekli gündemi düzenlemek ve Kanun hükümleri uyarınca çağrıyı yapmak üzere, mirasçıların olası menfaat dengeleri dikkate alınarak kayyım görevlendirilmesine karar verilmesi gerektiği sonucuna varılarak davanın kabulüne dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın kabulü ile; TTK’nun 412.maddesi uyarınca İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün …… sicil numarasına kayıtlı …… Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin genel kurul toplantısının yapılması için toplantı çağrısını yapmak ve ekli gündemi düzenlemek üzere Mali Müşavir …’nin kayyım olarak ATANMASINA,
-TTK.’nun 412. maddesindeki şartlarla:
1. Açılış ve divan başkanlığının oluşturulması,
2. Yönetim kurulunca hazırlanan yıllık faaliyet raporu okunması ve müzakeresi,
3. Finansal tabloların okunması. müzakeresi ve tasdiki,
4. Yönetim kurulu üyelerinin ibrası,
5. Karın kullanım şekli, dağıtılacak kar ve kazanç payları oranlarının belirlenmesi,
6 Şirket ana sözleşmesinin “Yönecimi Kurutu ve Süresi” başlıklı 7. maddesinin tadili,
7. Yönetim Kurulu üyelerinin seçimi ve görev sürelerinin belirlenmesi,
8. Yönetim kunulu üyelerinin ücretleri ile huzur hakkı, ikramiye ve prim gibi hakların belirlenmesi,
9. Yönetim Kurulu üyelerine Türk Ticaret Kanunu’nun 395 ve 396. maddelerinde yazılı iş ve işlemleri yapabilmeleri için izin verilmesini pay sahiplerinin onayına sunulması,
2-Kayyım için yapılacak işin mahiyetine göre arttırılıp eksilttirmek üzere 3.500.00-TL ücret takdirine, ücretin davacı tarafça mahkememiz veznesine depo edilmesine,
3-Kararın bir örneğinin Ticaret Sicil Müdürlüğüne gönderilmesine,
4-Karar ve ilam harcı peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
5-Yapılan yargılama giderlerinin davanın mahiyeti itibariyle davacı üzerinde bırakılmasına,
6-Davacı tarafından yatırılan gider avansının ( tebligat masrafı mahsup edildikten sonra) davacıya iadesine,
Dair, dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda KESİN olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 12/11/2021
Başkan …
¸(e-imzalıdır)
Üye …
¸(e-imzalıdır)
Üye …
¸(e-imzalıdır)
Katip …
¸(e-imzalıdır)