Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/673 E. 2022/457 K. 27.04.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/673 Esas
KARAR NO : 2022/457

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 18/08/2021
KARAR TARİHİ : 27/04/2022
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 06/05/2022
Mahkememizde görülmekte olan davanın yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dilekçesinde özetle; müvekkilinin serbest muhasebeci mali müşavir olarak çalıştığını, 24/07/2021 tarihinde bürosuna gelip bilgisayarını açtığında müvekkilinin mesleki zorunluluk olarak tuttuğu elektronik kayıtlarının ve portföyünde bulunan 50 civarı mükellefe ait tüm muhasebe kayıtlarının, interaktif vergi dairesi şifrelerinin, sigorta dosyalarının, gelir gider kayıtlarının bulunduğu bilgisayarın siber saldırıya uğradığının tespit edildiğini, bu hususta Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğunu belirterek siber saldırı sonucu zayi olan elektronik evrak, defter ve kayıtların tespitini ve başta …… Medya Ltd. Şti firmasına ait 2021 yılı 3. Ay e-defter kayıtları(yevmiye defteri, defter-i kebir, berat dosyaları) olmak üzere zayi olduğu tespit edilen elektronik evrak, defter ve kayıtlar hakkında zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava, bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu ticari defter ve kayıtların (e-defter kayıtları ve beratlarının) zayi olduğunun tespitine ve zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir (TTK m. 82/5,7).
TTK nın 82/ 7 maddesinde; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” hükmüne yer verilmiştir.
Talebin dayanağı 6102 sayılı TTK’nun 82/7. maddesi ile 19/10/2019 tarihli ve 30923 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 3 Sıra No’lu Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin 7. maddesinin 1 nolu bendidir.
TTK anlamında zayi belgesi verilebilmesi için tacirin, bir taraftan defterlerin korunması için gereken dikkat ve özeni göstermiş olması, diğer taraftan ziyaa uğramanın onun iradesi dışında meydana gelmiş olması zorunludur.
Yukarıda zikredilen Tebliğin “Diğer Hususlar” başlıklı 7. maddenin 1. bendi “e-Defter tutanlar, Vergi Usul Kanununda belirtilen “Mücbir Sebep” halleri nedeniyle e-Defter veya beratlarına ait kayıtlarının bozulması, silinmesi, zarar görmesi veya işlem görememesi ve e-Defter ve berat dosyalarının muhafaza edildiği e-Defter saklama hizmeti veren özel entegratör kuruluşlardan veya Başkanlıktan ikincil örneklerinin temin edilemediği hallerde, söz konusu durumların öğrenilmesinden itibaren tevsik edici bilgi ve belgeleri ile birlikte 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yetkili mahkemesine başvurarak kendisine bir zayi belgesi verilmesini istemelidir. Mahkemeden zayi belgesinin temin edilmesini müteakip, zayi belgesi ile birlikte durumun Başkanlığa yazılı olarak bildirilmesi ve Başkanlık tarafından istenilen bilgi ve belgelerin (talep edilecek bilgi ve belgeler e-Defter Uygulama Kılavuzunda açıklanır) ibraz edilmesi halinde, mükelleflerin zayi olan e-Defter kayıtlarının yeniden oluşturulması ve bunlara ait yeni oluşturulan e-Defter ve berat dosyalarının e-Defter uygulaması aracılığı ile Başkanlık sistemine yeniden yüklenmesi için Başkanlık tarafından yazılı izin verilir.” şeklindedir.
Aynı Tebliğin “e-Defter Dosyaları, Berat Dosyaları ve Muhasebe Fişlerinin Muhafaza ve İbrazı” başlıklı 4.4. Maddesinin 1-e bendinde ise” e-Defter dosyaları ile bunlara ilişkin berat dosyalarının ikincil kopyalarının, gizliliği ve güvenliği sağlanacak şekilde e-Defter saklama hizmeti yönünden teknik yeterliliğe sahip ve Başkanlıktan bu hususta izin alan özel entegratörlerin bilgi işlem sistemlerinde ya da Başkanlığın bilgi işlem sistemlerinde 1/1/2020 tarihinden itibaren asgari 10 yıl süre ile muhafaza edilmesi zorunludur. e-Defter ve beratların teknik yeterliğe sahip ve Başkanlıktan bu hususta saklama izni verilen özel entegratörlerin bilgi işlem sistemlerinde muhafaza usulü ile muhafaza edilmesi sürecinde e-Defter uygulamasına dâhil olan mükellefler ve özel entegratörler tarafından uyulması gereken genel, gizlilik ve güvenliğe ilişkin usul ve esaslar, Başkanlık tarafından hazırlanarak …..gov.tr adresinde yayımlanan “e-Defter Saklama Kılavuzu”nda açıklanır. e-Defter ve berat dosyalarına ait ikincil kopyalarının bu fıkra uyarınca muhafazası için gerekli yükleme işlemlerinde bu Tebliğin (4.3.4) numaralı fıkrasında belirtilen süreler dikkate alınır.” düzenlemesi yer almaktadır.
Somut olayda; davacının serbest muhasebeci mali müşavir olarak çalıştığını, 24/07/2021 tarihinde bürosuna gelip bilgisayarını açtığında mesleki zorunluluk olarak tuttuğu elektronik kayıtlarının ve portföyünde bulunan 50 civarı mükellefe ait tüm muhasebe kayıtlarının, interaktif vergi dairesi şifrelerinin, sigorta dosyalarının, gelir gider kayıtlarının bulunduğu bilgisayarın siber saldırıya uğradığının tespit edildiğini, bu hususta Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğunu belirterek siber saldırı sonucu zayi olan elektronik evrak, defter ve kayıtların tespitini ve başta ….. Medya Ltd. Şti firmasına ait 2021 yılı 3. Ay e-defter kayıtları(yevmiye defteri, defter-i kebir, berat dosyaları) olmak üzere zayi olduğu tespit edilen elektronik evrak, defter ve kayıtlar hakkında zayi belgesi verilmesini talep ettiği görülmüş, dosya muhasebeci bilirkişiye tevdi edilerek davacının elektronik defter genel tebliği uyarınca tebliğinde öngörülen yükümlülükleri yerine getirip getirmediği, ikincil örneklerin tutulup tutulmadığı, e-defter dosyalarıyla bunlara ilişkin berat dosyalarının ikmal kopyalarının bulunup bulunmadığı hususunda rapor alınmasına karar verilmiş olup, bilirkişi 13/12/2021 tarihli raporunda; yasal mevzuatlar gereğince, elektronik verilen zayi olduğunu iddia eden davacının İSO 9001 gibi en az bir sertifikaya sahip olan firma/kurum/kuruluşlardan veri kurtarma merkezlerinden oluşan durum ile ilgili (virüs) durum tespit tutanağının alınması gerektiği, bu yönde alınmış bir belgenin ibraz edilmediği, zayi olan dönemle ilgili Yeminli Mali Müşavir’den Özel Amaçlı Raporu alınması gerektiği halde dosyasına sunulmadığı, bu hususlara ilave olarak; Yargıtay’ın yerleşmiş içtihatlarında belirtildiği üzere, zayi belgesi talebinde bulunanın bu iddiasında samimi olduğunu ve defter, kayıt ve belgelerin muhafazası için gerekli dikkat ve özeni göstererek, eldeki davada öne sürülen iddia kapsamında olası siber saldırılara karşı gerekli tedbirleri aldığını da ortaya koyması gerektiğini bildirmiştir.
Kök raporda belirtilen eksikliklerin tamamlanması akabinde bilirkişiden alınan 29/03/2022 tarihli raporda; her ne kadar kök rapor aşamasında dosyasına ibraz edilmemişse de, kök rapordaki tespitlerden sonra davacı tarafından dosyasına sunulan …… A.Ş. tarafından düzenlenen raporlar dikkate alındığında, davacının verilerin olası bir siber saldırıdan korunabilmesi için tedbirler aldığının anlaşıldığı, …. tarafından düzenlenen 14.2.2022 tarihi özel amaçlı raporda da, verilen beyannamelerin defter kayıtlarıyla uyumlu olduğu ve yeniden oluşturulacak defterlerin vergisel açıdan bir kayba neden olamayacağının taahhüt edildiği, bu husus dikkate alınarak davacı tarafından mali kayıt ve takibi yapılan ve zayi olduğu anlaşılan … Medya Ltd. Şti.’ne ait 2021 yılı 3. Ay e-defter kayıtları ( yevmiye defteri, defter-i kebir, berat dosyaları) yönünden zayi belgesi verilmesinin uygun olacağı yönündeki tespitlerini bildirmiştir.
Davaya konu olayda, zayinin öğrenilme tarihi davacı tarafından …. Medya e-defter kayıtlarının silindiğini öğrendiği 03/08/2021 tarihi olduğu, davacının gelir idaresi başkanlığıyla yapmış olduğu e-posta yazışmalarından anlaşılmış olup, davanın 13/08/2021 tarihinde açıldığı dikkate alındığında TTK.82/7 maddesi kapsamında davacı tarafça 15 günlük hak düşürücü süre geçmeden davanın açıldığı, dava konusu defter ve belgelerin siber saldırı neticesinde zayi olduğu, davacının kayıtların saklanılması konusunda gerekli tedbirleri aldığı, verilen beyannamelerin defter kayıtlarıyla uyumlu olduğu anlaşılmakla, davacının talebinin kabulü ile davacı tarafa zayi belgesi verilmesine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle;
Davanın kabulü ile davacının muhasebe kayıtlarını tuttuğu …… Medya Limited Şirketi’ne ait 2021 yılı 3.ay e-defter kayıtlarının(yevmiye defteri, defter-i kebir ve berat dosyaları) zayi olduğunun tespitine,
Alınması gerekli 80,70 TL harcın davacıdan alınarak hazineye irat kaydına,
Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
Kararın kesinleşmesine kadar yapılan yargılama giderlerinin davacı tarafça peşin olarak yatırılan yargılama gider avansından mahsubu ile bakiye kısmın karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair, 6100 sayılı HMK’nun 342 ve 345.maddeleri gereğince karşı tarafın sayısı kadar örnek eklenmek suretiyle tebliğden itibaren 2 haftalık süre içerisinde mahkememize verilecek dilekçe ile ilgili İstinaf Dairesi nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar davacı vekilinin yüzüne karşı açıkça okunup, usulen anlatıldı. 27/04/2022

Katip …

Hakim …