Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/391 E. 2023/872 K. 19.09.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/391 Esas
KARAR NO : 2023/872

DAVA : Tazminat (Sözleşmeden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 03/05/2021
KARAR TARİHİ : 19/09/2023
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 19/09/2023
Mahkememizde görülmekte olan davanın yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekilinin dava dilekçesinde özetle, davacı şirketin … mahallesi, … caddesi No:… …./İstanbul adresinde bulunan fabrikasının riskli yapı tespiti nedeniyle yıkılacak olması nedeniyle … ve …’de bulunan fabrika binalarına taşınma esnasında davalıya ait … isimli şahıs şirketinden vinç hizmeti aldığını, hizmet aldığı esnada vinç firması tarafından temin edilen vinçin halatlarının koptuğunu, müvekkil şirkete ait …. Panel Kesme Makinesinin 1-1,5 metre yükseklikten düşerek hasar gördüğünü, davacı şirket ile davalı sigorta şirketi arasında 23.10.2020 tarihinde … Abonman Sigorta Sözleşmesi akdedildiğini ve sözleşmeye istinaden sigorta poliçesi düzenlendiğini, poliçenin geçerlilik süresinin 14 gün olarak belirlendiğini, bahsi geçen poliçenin dava konusu taşınma sırasında meydana gelmesi muhtemel hasarları sigortalamaktan ibaret olduğunu, 27.10.2020 tarihinde fabrika binasının tahliye işlemleri sırasında … marka, … model panel kesme makinesinin hasar görmesini takiben davalı sigorta şirketine haber verildiği, … dosya numarası ile hasar dosyası açıldığı, hasar ve ekpertiz işlemlerine aynı tarihte başlandığını, aynı gün kaza mahallinde Bakırköy …. Noterliğinin 27.10.2020 tarih, … yevmiye numaralı tespit tutanağı ile durumun tespit edildiğini, davalı sigorta şirketi ile akdedilen sözleşme poliçe içeriğinde davacı şirketin hasar gören makinesinin bu içerik gereği teminat kapsamında bulunmasına rağmen sigorta şirketi tarafından tanzim ettirilen ekspertiz raporunda meydana gelen hasarın teminat kapsamı dışında değerlendirildiğini, davacı şirketin sigorta sözleşmesi kapsamında üzerine düşen her türlü sorumluluğu yerine getirdiğini ,davalı sigorta şirketinin sözleşme karşılığı yüklendiği edimi ifa etmekten kaçındığını, dava konusu kaza neticesinde hasar gören panel kesme makinesinin onarılarak tekrar kullanılabilecek durumda olmadığını, yeniden satın alınması gerektiğini belirterek, kaza neticesinde hasar gören makinenin görmüş olduğu hasar nedeni ile şimdilik 10.000,00-TL tazminatın davalıdan alınarak davacıya verilmesine, yargılama gideri ve vekalet ücretinin davalı üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı sigorta şirketi vekilinin cevap dilekçesinde özetle, davacının … marka … model … seri numaralı sunta panel kesme makinesinde hasar oluştuğu iddiasıyla hasar ihbarında bulunduğunu, hasarın yükleme edimi esnasında meydana gelmediği için teminat dışı olduğunu, noterlik tarafından tutulan tutanakta kayıt altına alınan beyanların gerçeğe aykırı olduğunu, davacı ile akdedilen sözleşme gereğince yükleme, aktarma veya boşaltma ameliyeleri esnasında bir veya birden çok dengin düşmesine bağlı hasarların teminat altına alındığını, ancak hasarın, yükleme esnasında meydana gelen bir düşme ile oluşmadığını, bu nedenle teminat kapsamında olmadığını belirterek davanın reddine, yargılama gideri ve vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesini talep ettiği anlaşılmıştır.
Davalı … vekilinin cevap dilekçesinde özetle, müvekkilin bila bedel ve ticari iş niteliği haiz olmadan gerçekleştirdiği taşıma işleminde, taşınacak makinenin taşıma/sökme/montajlama iş ve işlemlerinin teknik detaylar içerdiğini, bunların yalnız ve yalnızca üretici ile malik tarafından bilinebileceğini bu hususlarda taşıma işini gerçekleştiren müvekkile hiçbir şekilde bilgi verilmediği, teknik detaylar dışında gerek makine gerek davacı tarafından hazırlanmış taşıma halatları hakkında da hiçbir bilgi, belge kayıt ve kuyudatın davalı müvekkile bildirilmediği, aksinin de ispatlanamadığı, taşıma işlemi öncesinde makine üzerinde yapılan hazırlık işlemlerinin, yanlış yapıldığını, makinenin hasar görmesini önleyecek hiçbir önlemin alınmadığını, ortaya çıkan zarardan davacının tam olarak kusurlu olduğunu belirterek davanın reddine, yargılama gideri ve vekalet ücretinin davacı üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep ettiği anlaşılmıştır.
Tarafların aktif ve pasif dava ehliyetleri denetlenip uyuşmazlık konuları re’sen belirlenerek taraflarca gösterilen deliller toplanmış ve konunun incelenmesinde uzmanlık gerektiren yönler olduğundan bilirkişi incelemesi yaptırılmak suretiyle dava sonuçlandırılmıştır.
Makine Mühendisi ve Sigorta Uzmanı bilirkişilerce alınan 05/04/2023 tarihli raporda özetle, Makina Bilgileri … Kesme (Ahşap Ebatlama)… Marka … Seri … Model … ( Vinç operatörü ) 23.11.2020 tarihli ifadesinde özetle;
27.10.2020 tarihinde … Ürünleri A.Ş’ye ait fabrikaya makine taşımak için vinç ile gittiğini. Daha sonra vinci kurarak daha önceden bez sapanlarla hazırlanmış olan … MARKA … MAKİNE yi vinci kancasına takarak kaldırdığı ve yaklaşık yerden 30-40 cm yüksekliğe çıktığında bez sapanların koparak MAKİNE nin yere düştüğünü ifade etmiştir. Daha sonra çıkışının forklift ve kalaslarla engellenerek kendisine zorla belge imzalatılması konusunda baskı yapıldığını ifade etmiştir.
… GÜVENLİK BÖLÜM-1: GENEL AMAÇLI KULLANIMLAR İÇİN SUNİ LİFLERDEN YAPILAN DÜZ KALIN DOKUMA SAPANLAR
Bir vinç veya diğer bir kaldırma makinasının kancasına yüklerin asılmasında kullanılan, bağlantı elemanlı veya bağlantı elemansız, dikişli bir kalın dokuma bileşeninden oluşan esnek sapanlar, düz kalın dokuma sapanlar olarak tanımlanmaktadır. Bir yükün kazayla veya herhangi bir bileşen arızası nedeniyle serbest bırakılması, tehlike bölgesinde bulunan insanların güvenlik ve sağlığını, doğrudan veya dolaylı olarak tehlikeye sokar.
Bu standart, 25-450 mm genişliğindeki Poliamid, Polyester ve Polipropilen suni liflerden yapılan dikişli düz kalın dokuma sapanlar için beyan ve deney metotları da dahil güvenlik ile ilgili kuralları kapsamaktadır. Ancak, insanların, ergimiş metallerin, asitlerin, cam plakaların, nükleer reaktörlerin kaldırılması gibi işlemler bu standardın kapsamında yer almamaktadır. Düz kalın dokuma sapanlar aşağıda belirtilen sıcaklık aralıklarında kullanılabilir/depolanabilir: • Polyester ve Poliamid: -40 ila 100 derece • Polipropilen: -40 ila 80 derece Kaldırma aksesuarının çalışma yük sınırının (ÇYS, düz çekme esnasında sapanın dayanabileceği en büyük kitledir.) ve özelliklerinin yanlış seçilmesi, sapanın kopmasına neden olabileceğinden, bu standart, ayrıca işaretleme ve İşçiler de, iş güvenliği kurallarına uymak tedbirli ve dikkatli davranmak iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uymakla yükümlüdürler..(Yargıtay 9.HD T.26.11.1991 E.1991/13260.K.1991/14880)
Dosya kapsamı incelendiğinde … tarihinde … MARKA … MAKİNE ‘sini vinç ile kaldırılması sonucu düşmesi sonucu hasara uğramıştır.
Kaldırma sırasında makineye bağlanan bez halatların kaza sonrası çekilen resimlerde yıpranmış ve bu şekilde bir kaldırma operasyonuna uygun olmadığı tespit edilmiştir.. Makine kullanım kılavuzu sayfasında ( EK.01) de gösterildiği gibi bağlantı noktalarında zincir halatlarla kaldırılması tanımlanmıştır.
Taşınacak makinenin söküm talimatları uygulanmamıştır. Söküm işlemi taşıma öncesi yapılması gereken teknik bir durumdur. Bu süreçte makinenin kaldırma aparatlarının bağlanması ve bu şekilde zincir halatla (4 noktadan ) kaldırılması gerekmektedir.
Halatlar/Spanzetlarin… Sanayi Ticaret A.Ş. Ye ait olduğu kanatine varılmıştır. Bu spanzetlerde oluşan kaza sonrası kopma ve yırtılma izleri incelendiğinde taşımaya uygun olmayan halatlar olduğu, bu sebepten bertaraf edilmesi gerektiği tespitimdir. Vinç kapasitesi bu makineyi kaldırmaya yeterlidir.
Kaza kusur oranı olarak İşverenin % 90 , vinç operatörünün ise bağlantı şeklini kontrol etmemesinden dolayı ise %10 olduğu şeklindedir.
Sigorta uzmanı değerlemesi; yükleme işlemi yapılırken gerekli tedbir ve özenin gösterilmediğinden sigorta genel ve özel şartlarına uyulmadığı şeklindedir.

İncelenen tüm dosya kapsamına, tarafların iddia ve savunmalarına, bilirkişi raporu içeriğine göre; dosyaya celbedilen bilgi ve belgeler doğrultusunda yaptırılan bilirkişi incelemesiyle de tespit edildiği üzere davacının ise %90 kusurlu olduğu, davalı …’ in kusursuz sorumluluğu kapsamında % 10 kusurlu olduğu, ve ancak meydana gelen zararın davalı sigorta şirketinden talep edilebilmesi noktasında, olay inceleme raporu, ifade tutanağı ve sigortalı tarafından ibraz edilen ekspertiz raporu dikkate alındığında eksper tarafından yapılan inceleme ve mahkememizce alınan rapora göre davacının sigortacıya başvuru hakkının doğmadığı zira taşınacak olan vincin düşmesine sebep olan spanzelerin davacıya ait olduğu ve makinanın taşınması için yükleme işi yapılırken gerekli tedbir ve özenin sigortalı tarafından gösterilmediği anlaşılmakla meydana gelen zararın, davacı ile davalı sigorta şirketi arasında bulunan … numaralı emtia nakliyat poliçesi kapsamında değerlendirilemeyeceği sonuç ve kanaati ile davanın reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.

HÜKÜM: Yukarıda açılanan nedenlerle:
1-Davanın REDDİNE,
2-Harçlar Kanunu gereğince alınması gerekli 683,10-TL harçtan peşin harctan alınan ‭170,78-TL harcın mahsubu ile bakiye ‭512,32- TL davacıdan alınarak Hazineye İrat Kaydına,
3-Yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Davalı tarafından yapılan yargılama gideri bulunmadığından bu konuda karar verilmesine yer olmadığına,
5-Davalı … Sigorta kendisini vekille temsil ettirdiğinden Yürürlükteki Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca hesap edilen 9.200,00-TL avukatlık ücretinin davacıdan tahsili ile davalı … Sigortaya ödenmesine,
6-Davalı … kendisini vekille temsil ettirdiğinden Yürürlükteki Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca hesap edilen 9.200,00-TL avukatlık ücretinin davacıdan tahsili ile davalıya … ‘e ödenmesine,
7-Arabuluculuk ücreti olan 1.320,00 TL’nin davacıdan alınarak hazineye irat kaydına,
8-Kararın kesinleşmesine kadar yapılan yargılama giderlerinin davacı tarafça peşin olarak yatırılan yargılama gider avansından mahsubu ile bakiye kısmın karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair,6100 sayılı HMK’nun ilgili maddeleri gereğince dava değerinin istinaf/temyiz sınırının altında kalması nedeniyle kesin olmak üzere verilen karar taraf vekillerinin yüzüne açıkça okunup, usulen anlatıldı. 19/09/2023

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır