Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/195 E. 2021/1029 K. 18.11.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/195 Esas
KARAR NO : 2021/1029

DAVA : Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali)
DAVA TARİHİ : 25/01/2021
KARAR TARİHİ : 18/11/2021
KARARIN YAZILDIĞI TARİH : 13/12/2021
Mahkememizde görülmekte olan davanın yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkiline ciro yolu ile intikal eden ve aşağıda bilgilerini yazdıkların çekin kayıp olduğunu, 05/01/2021 tarihinde müvekkilin ofisinde temizlik yapıldığı sırada çekin bilinçsiz olarak çöpe atılarak zayi olduğunu ve çekin herhangi bir şekilde başka kişilerin eline geçme ihtimali olmadığından taraflarınca suç duyurusunda bulunulduğunu çekin tensiple Ticaret Sicil Gazetesinde ilanına, akabinde davaya konu ” …. Bankası ….. Caddesi Şubesi/ ….. , Keşide Yeri: Hendek, Tarih: 29/06/2019 Miktar 50.437,92 TL, Keşideci: …… Endüstriyel Elektrik Mak. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. Çek No: ….. Seri No: …… ” çekin kayıp nedeniyle iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE :
Dava; TTK 818/1/s atfı ile TTK 757. Maddesi kapsamında açılmış çek iptali davasıdır.
25/01/2021 tarihinde Büyükçekmece ……. Asliye Hukuk Mahkemesinin ……. esas sayılı dosyası ile başlatılan dava mahkemenin …… karar sayılı görevsizlik kararı ile mahkememize tevzi olarak yukarıda belirtilen esasına kayıt olmuştur.
Davacı vekili 15/11/2021 tarihli dilekçesi ile davacı tarafın hür iradesi ile davasını geri aldığını, HMK 123. Madde uyarınca geri alma sebebiyle davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
Davanın geri alınması müessesesi, 6100 sayılı HMK’nun 123. maddesinde düzenlenmiştir. Anılan maddede davalının rızası olmaksızın davacının davasını geri alamayacağı hüküm altına alınmıştır. Davanın geri alınabilmesi için davalının açık muvafakati gerekir.
Davanın geri alınması durumunda, dava hiç açılmamış sayılır, mahkemece geri alma anına kadar yapılan yargılamadaki oluşan kanaate göre haksız olduğu düşünülen tarafa vekâlet ücreti ve diğer yargılama giderleri yüklenir. Davacı, geri aldığı davasını ileride harçlarını yatırmak suretiyle tekrar açabilir.
Davayı geri alma, davadan feragat ile karıştırılmamalıdır. Davadan feragat, davaya konu haktan vazgeçmek, feragat etmektir. Davadan feragat hukuki niteliği itibariyle, davayı sona erdiren bir usul işlemidir. Davadan feragat aynı zamanda, davaya konu haktan vazgeçilmesi nedeniyle bir maddi hukuk işlemidir. Davadan feragat, davacının tek taraflı varması gerekli, davalının ya da mahkemenin kabulüne bağlı olmayan bir irade beyanıdır. Davadan feragat bozucu yenilik doğuran bir haktır. Davadan feragat halinde, davacı feragat ettiği davayı ileride tekrar açamaz, bir başka ifadeyle feragat edilen hak ileride yeni bir davaya konu yapılamaz, davacı feragat ettiği hakkı ileride dava açarak talep ederse, mahkemece kesin hüküm nedeniyle davanın reddine karar verilir. Davanın geri alınmasında ise davacı geri aldığı davayı ileride harçlarını ödemek suretiyle tekrar açabilir. Davanın geri alınmasında, davaya konu haktan feragat edilmemekte, geri alınan davanın ileride tekrar açılma hakkı saklı tutulmaktadır.
Somut olayda, davacı vekilinin davanın geri alınmasını talep ettiği, davanın tek taraflı hasımsız bir dava olduğu göz önüne alındığında bu talebi ile ilgili tek taraflı beyanının mahkemece hüküm kurmaya elverişli ve yeterli olması karşısında HMK 123. maddesi gereğince davanın açılmamış sayılmasına karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın HMK’nun 123. maddesi gereğince açılmamış sayılmasına, esas kaydının bu nedenle kapatılmasına,
2-Alınması gerekli harç peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacının yaptığı yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Kararın kesinleşmesine kadar yapılan yargılama giderlerinin davacı tarafça peşin olarak yatırılan yargılama gider avansından mahsubu ile bakiye kısmın karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair, 6100 sayılı HMK’nun 342 ve 345.maddeleri gereğince karşı tarafın sayısı kadar örnek eklenmek suretiyle tebliğden itibaren 2 haftalık süre içerisinde mahkememize verilecek dilekçe ile ilgili İstinaf Dairesi nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere davacının yokluğunda verilen karar açıkça okundu, usulen anlatıldı. 18/11/2021

Katip …
e-imzalıdır

Hakim …
e-imzalıdır