Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/104 E. 2021/934 K. 22.10.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/104
KARAR NO : 2021/934

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 01/02/2021
KARAR TARİHİ : 22/10/2021
GEREKÇELİ KARAR
YAZILMA TARİHİ: 22/10/2021
Mahkememizde görülmekte olan davanın yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkili şirkete ait Genel Kurul karar defteri, mali müşaviri olan ……. Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.ş de bünyesinde iken mali müşavirliğe ait araçtan çalındığını, söz konusu olayın 26.01.2021 tarihinde olmuş olup Şikayetçi İfade Tutanağında tüm olayın anlatıldığını, müvekkili şirkete ait Genel Kurul karar defterinin müvekkili şirketin hiçbir kusuru olmadan, tüm özen ve dikkatine rağmen çalındığından zayi olan şirket Genel Kurul karar defterinin tespiti ve zayi belgesinin verilmesini talep etmiştir.
DELİLLER : Şikayetçi ifade tutanağı, tanık, tüm dosya kapsamında toplanan deliller.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE :
Dava, TTK’nın 82/7. maddesi gereğince zayi belgesi istemine ilişkindir.
6102 sayılı TTK’nın 82/7. maddesinde; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” şeklinde düzenleme yapılmakla tacirlere ticari defter ve kayıtlarını saklama ve ibraz hususunda zorunluluk getirilmiştir.
TTK’nun 82. maddesine göre, her tacir; ticari defterlerini, envanterleri, açılış bilançolarını, ara bilançolarını, finansal tablolarını, yıllık faaliyet raporlarını, topluluk finansal tablolarını ve yıllık faaliyet raporlarını ve bu belgelerin anlaşılabilirliğini kolaylaştıracak çalışma talimatları ile diğer organizasyon belgelerini, alınan ticari mektupları, gönderilen ticari mektupların suretlerini, 64. maddenin birinci fıkrasına göre yapılan kayıtların dayandığı belgeleri, sınıflandırılmış bir şekilde saklamakla yükümlüdür.
TTK’nın 82. maddesinde neler için zayi belgesi verilmesi istenebileceği tahdidi olarak gösterilmemiş, bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerden söz edilmiştir (Y11HD., 08.12.2014 tarih, 2014/12543-19170 E. K.).
Mahkememizce Büyükçekmece ….. Noterliği’ne, İstanbul CBS’ye, İstanbul SGK İl Müdürlüğüne, İstanbul Gelir İdaresi Başkanlığına, Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne İTO’ya yazılan müzekkerelere cevap verildiği ve dosyamıza sunulduğu görülmüştür.
Esenyurt Sosyal Güvenlik Merkezi’nden gelen 15/02/2021 tarihli müzekkere yanıtında davacı şirketin sosyal güvenlik prim borcunun bulunmadığının bildirildiği tespit olunmuştur.
Gaziosmanpaşa Sosyal Güvenlik Merkezi’nden gelen 12/02/2021 tarihli müzekkere yanıtında davacı şirketin herhangi bir prim borcunun bulunmadığının bildirildiği tespit olunmuştur.
Büyükçekmece Vergi Dairesi Müdürlüğü’nden gelen 20/02/2021 tarihli müzekkere yanıtında davacı şirketin vergi tekniği, vergi inceleme, vergi suçu raporu, herhangi bir dava kaydının bulunmadığının bildirildiği tespit olunmuştur.
Mahkememizce toplanan tüm deliller hep birlikte değerlendirildiğinde zayi belgesi verilmesi bakımından aranan koşulların oluştuğu, talebin somut verilerle desteklenen belgeler hakkında haklı ve yerinde olduğu anlaşılmakla davacı şirketin talebinin kabulü ile talep etmiş olduğu defterin zayi olduğunun tespitine karar verilerek aşağıda yazılı olduğu biçimde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenler uyarınca ;
1-Davanın KABULÜ ile davacı şirketin 29/01/2020 tarih ….. yevmiye numaralı Genel Kurul Karar Defterinin zayi olduğunun tespitine,
2-Zayi belgesinin düzenlenip davacıya verilmesine,
3-Alınması gerekli harç peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
4-Davacının yapmış olduğu yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
5-Kararın kesinleşmesine kadar yapılan yargılama giderlerinin davacı tarafça peşin olarak yatırılan yargılama gider avansından mahsubu ile bakiye kısmın karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair,6100 sayılı HMK’nun 342 ve 345.maddeleri gereğince karşı tarafın sayısı kadar örnek eklenmek suretiyle tebliğden itibaren 2 haftalık süre içerisinde mahkememize verilecek dilekçe ile ilgili İstinaf Dairesi nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar davacı vekilinin yüzünde açıkça okunup, usulen anlatıldı. 22/10/2021

Katip …
e-imzalıdır

Hakim …
e-imzalıdır