Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 7. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/762 E. 2021/543 K. 24.05.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/762 Esas
KARAR NO : 2021/543

DAVALI/(LAR) : HASIMSIZ –
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 02/11/2020
KARAR TARİHİ : 24/05/2021
KARAR YAZILMA TARİHİ : 07/07/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı dava dilekçesinde özetle ; Davacı şirketin muhasebe kayıtlarının tutulduğu …… Mah. …… Sokak No: 4. 34522 Esenyurt/İSTANBUL adresindeki ana bilgisayarlarına (serverlerine) 21.10.2020 tarihinde internet üzerinden kimliği tespit edilemeyen kişilerce saldırı olduğunu, 21.10.2020 tarihinde şirket bilgisayarı açıldığında muhasebe kayıtlarının tutulduğu ” ……. ” programına girilemediği ve serverlerinde yer alan dosyaların şifrelendiğini fark edilmiş olduğunu, serverda davacıya ait her üç şirketin muhasebe kayıtları ve bu firmalara ait resmi evrak görüntüleri, elektronik defterleri, şirket yazışmaları vb. dosyalar bulunmakta olduğunu, siber saldırganlarca bırakılan maile davacı çalışanlarınca mail atılmış, aynı gün datashop(5)list.ru isimli hesaptan “Verileriniz için talep ettiğim tutar makul süre (1 Saat) içerisinde ödeme yapılması halinde 3.000 USD’dir. Bu süre zarfında ödeme yapılmaz ise +500 USD talep edilen tutara ekleme yapılır ve sonrasında gelen her gün için ilave +500 USD eklenecektir. Şifreleme yöntemimiz profesyonel şekilde yapılmış olup, bilindik yöntemler ile verilerinizi geri getirmeniz mümkün olmadığını hatırlatmak isteriz. Bu yöntem size sadece zaman kaybı olacaktır. Yine veri kurtarma yada benzer bir çalışma yapacaksanız şifrelenmiş dosyalar üzerinde oynama yapmayınız bir kopyasını almak suretiyle başka server yada pc de deniydiniz dosyalarınızın sizin tarafınızdan bozulması kaybolması durumunda sorunluluk almamaktayız…” şeklinde mail atmış olduğunu, bilgisayardaki verilerin kurtarılması için …… Teknoloji ve Bilişim San. Tic. Ltd. Şti’ den alınan raporda “Yapılan analiz neticesinde sunucuya 23.10.2020 tarihinde fidye amaçlı cryptolocter varyantlarında ….. bulaştığı ve tüm dataların 128-Bit AES kullanılarak şifrelendiği tespit edildiğini, crypto türü için veri kurtarma desteği verilemediği” belirtilmiş olduğunu, şifrelenen bazı dosyalara harici disklerdeki eski yedeklerden ulaşılmasına rağmen davacı şirketin 2020 Nisan – Mayıs – Haziran aylarına ait Yevmiye Defteri ve Kebir elektronik defterlerine ulaşılamamış olduğunu, faillerin tespiti ve haklarında kamu davası açılması için haklarında suç duyurusunda bulunulmuş olduğunu, davacıya ait defterlerin hacklenme yoluyla şifrelenmesi/silinmesi üzerine ileride mağduriyete uğramamak için kanunda belirtilen sürede ve usul ile dava açma zaruriyeti hasıl olduğunu, davacıya ait şirketin merkezinde bulunan ve muhasebe kayıtlarının tutulduğu bilgisayara hackerlarca yapılan saldırı sonucunda şifrelenen/silinen davacı şirket 2020 yılı Nisan – Mayıs – Haziran aylarına ait elektronik ortamda tutulan yevmiye defterleri ve kebir defterleri zayi olduğundan taraflarına defterler için zayi belgesinin verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE :
Dava, hukuki niteliği itibariyle 6102 sayılı TTK’nun 82/7. maddesinde belirtilen tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgelerin zayi olması sebebiyle kendisine zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 82.maddesinin 7.fıkrasında “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” denilmektedir.
Davanın açıldığı tarihte yürürlükte olan 19/10/2019 tarih 30923 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 3 Sıra No’lu Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğle; elektronik ortamda tutulan defterlerin, vergi güvenliğini sağlamak ve virüs, siber saldırısı vb. diğer teknolojik ataklara karşı tedbir almak amacıyla ikincil kopyalarının gizliliği ve güvenliği sağlanmış şekilde Gelir İdaresi Başkanlığı sistemlerinde ya da Başkanlıktan izin alabilen güvenli saklamacı kuruluşlar bünyesinde de saklanması zorunluluğu getirilmiştir (Bkz. Tebliğ m.4.4.1-e).
Öte yandan, aynı tebliğin 7.1. Maddesininde, e-defter tutanların, Vergi Usul Kanununda belirtilen “Mücbir Sebep” halleri nedeniyle e-Defter veya beratlarına ait kayıtlarının bozulması, silinmesi, zarar görmesi veya işlem görememesi ve e-Defter ve berat dosyalarının muhafaza edildiği e-Defter saklama hizmeti veren özel entegratör kuruluşlardan veya Başkanlıktan ikincil örneklerinin temin edilemediği hallerde, söz konusu durumların öğrenilmesinden itibaren tevsik edici bilgi ve belgeleri ile birlikte 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yetkili mahkemesine başvurarak kendisine bir zayi belgesi verilmesini isteyebilecekleri; Mahkemeden zayi belgesinin temin edilmesini müteakip, zayi belgesi ile birlikte durumun Başkanlığa yazılı olarak bildirilmesi ve Başkanlık tarafından istenilen bilgi ve belgelerin ibraz edilmesi halinde, mükelleflerin zayi olan e-defter kayıtlarının yeniden oluşturulması ve bunlara ait yeni oluşturulan e-defter ve berat dosyalarının e-defter uygulaması aracılığı ile Başkanlık sistemine yeniden yüklenmesi için Başkanlık tarafından yazılı izin verileceği düzenlenmiştir.
TTK’nın 82/7. Maddesine uygun şekilde düzenleme yapılan anılan tebliğde e-defter veya beratlarına ait kayıtların bozulması, silinmesi, zarar görmesi veya işlem görememesi ve e-Defter ve berat dosyalarının muhafaza edildiği e-Defter saklama hizmeti veren özel entegratör kuruluşlardan veya Başkanlıktan ikincil örneklerinin temin edilemediği hallerde, söz konusu durumların öğrenilmesinden itibaren 15 gün içinde yetkili mahkemeden zayi belgesi verilmesini istemesi gerektiği belirtilmiştir. TTK’nın 82/7. Maddesinde düzenlenen zayi belgesi verilmesi için başvuru süresi hak düşürücü süre olup bu süre içinde başvuru yapılması zorunludur. Somut olayda da, davacı hak düşürücü süresi içerisinde mahkemeye başvuru yapmıştır.
Dava hasımsız olması sebebiyle deliller re’sen belirlenmiş ve bu deliller toplanmak suretiyle bilirkişi raporu aldırılarak dava sonuçlandırılmıştır.
İstanbul Ticaret Sicili Müdürlüğü’nden davacı şirketin kayıtları getirtilmiş ve incelenilmiştir. Esenyurt Sosyal Güvenlik Merkezi’nin 11/12/2020 tarihli müzekkere yanıtında davacı şirketin her hangi bir sigorta primi, işsizlik sigortası primi ve idari para cezası borcunun bulunmadığı tespit edilmiştir. Esenyurt Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün 02/12/2020 tarihli müzekkere yanıtında ödevli kurum hakkında düzenlenmiş ve kayıtlara intikal etmiş rapor kaydının ve açılmış bir dava kaydının bulunmadığı bildirilmiştir. Gaziosmanpaşa Sosyal Güvenlik Merkezi’nin 10/12/2020 tarihli müzekkere yanıtında davacı şirketin borcunun bulunmadığı bildirilmiştir. …… Teknoloji ve Bilişim San. Tic. Ltd. Şti.’nin 24/02/2021 tarihli müzekkere yanıtında yapılan analiz neticesinde sunucudaki bahse konu bilgilerin kurtarılamadığı bildirilmiştir.
Niteliği gereği davacının ticari defterlerinin zayi olup olmadığının tespiti için mahkememizce konusunda uzman bilirkişiler tarafından inceleme yaptırılmıştır. Bilişim ve Yazılım Uzmanı …….ve Mali Müşavir …… tarafından tanzim edilen 31/03/2021 tarihli bilirkişi raporunda; dosyaya sunulan belgeler ve bilgisayarda yapılan incelemedeki tespit edilen hususlar bir bütün olarak değerlendirildiğinde; dosyada belirtilen 21 Ekim 2020 tarihinde dava dilekçesinde bahsi geçen bilgisayara bilgisayar korsan/ korsanları tarafından izinsiz olarak erişim sağlandığı ve hacklenmek suretiyle e-defter kayıtlarının/ dosyalarının özel tekniklerle şifrelendiği, e-defter kayıtlara ulaşmanın normal yollarla mümkün olmadığı, 1 Sıra Nolu Elektronik Defter Genel Tebliğinde, 3 Sıra Nolu Elektronik Defter Genel Tebliği ile yapılan değişikliğe göre; özel tekniklerle şifrelenen e-defter kayıtlarının yeniden oluşturulması ve bunlara ait yeni oluşturulan e-defter ve berat dosyalarının e-defter uygulaması aracılığı ile Başkanlık sistemine yeniden yüklenebilmesi için zayi belgesi verilmesi gerektiği bildirilmiştir.
Dosya içerisindeki tüm bilgi ve belgeler birlikte değerlendirildiğinde; defter tutma yükümlüsü olan tacirin defterler ve belgeleri koruması amacıyla gereken dikkat ve özeni gösterdiği, ziyaa uğramanın tacirin iradesi dışında, elinde olmayan bir nedenle meydana geldiği anlaşıldığından davacı tacire zayi belgesi verilmesi gerektiği sonucuna varılarak aşağıdaki gibi hüküm fıkrası oluşturulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenler uyarınca ;
1-Davanın KABULÜ ile davacı şirketin 2020 yılı Nisan Mayıs ve Haziran aylarına ait elektronik ortamda tutulan yevmiye defterleri ve defteri kebirlerin zayi olduğunun tespitine,
2-Zayi belgesinin düzenlenip davacıya verilmesine
3-Alınması gerekli karar ve ilam harcı 59,30-TL’nin davacı tarafça başlangıçta peşin olarak yatırılan 54,40-TL harçtan mahsubu ile bakiye 4,90-TL harcın davacıdan alınarak hazineye irat kaydına,
4-Davacının yaptığı yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
5-Kararın kesinleşmesine kadar yapılan yargılama giderlerinin davacı tarafça peşin olarak yatırılan yargılama gider avansından mahsubu ile bakiye kısmın karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair, 6100 sayılı HMK’nun 342 ve 345.maddeleri gereğince karşı tarafın sayısı kadar örnek eklenmek suretiyle tebliğden itibaren 2 haftalık süre içerisinde mahkememize verilecek dilekçe ile ilgili İstinaf Dairesi nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar davacı vekilinin yüzünde açıkça okunup, usulen anlatıldı. 24/05/2021

Katip …
¸(e-imzalıdır)

Hakim …
¸(e-imzalıdır)